Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANİ HAVA DEĞİŞİMLERİNİN ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN...

ANİ HAVA DEĞİŞİMLERİNİN ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN...

Ani hava değişimleri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından zatürreye kadar birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Mevsim değişiklikleri aynı zamanda psikolojiyi de etkiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, aşırı soğuklarda hastalıklardan korunmanın ve ani hava değişimlerinin etkilerini azaltmanın yollarını anlattı.


Solunum yolu enfeksiyonları, genellikle önemsenmese de yaşam kalitemizi düşüren ve bizi uzun süre işimizden alıkoyan önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta zatürre özellikle risk grubundaki kişilerde yaşama mal olabilecek kadar ciddi tablolara yol açabiliyor. Bu hastalıklar en sık ani ısı değişimlerinin olduğu mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bizleri etkisi altına alıyor. Özellikle soğuk havalarda toplu halde bulunulan kapalı ve iyi havalandırılmayan mekanlar virüslerin bulaşması için en ideal ortamı oluşturuyor.

Bu mevsimlerde güneş ışınlarından daha az yararlanmamızın yanı sıra, bağışıklık sistemini baskılayan strese daha fazla maruz kalmamız da enfeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylaştırıyor. Mevsim değişiklikleri aynı zamanda insan psikolojisini de etkiliyor. Güneş yüzünü giderek daha ender gösterdiğinde, insan vücudunda da doğadakine benzer bir yorgunluk görülüyor, depresif bir hal hakim oluyor. Günlük enerji, vitamin ve mineral ihtiyacında artış oluyor.

SOĞUK HAVALARDA BUNLARA DİKKAT!
Hava değişimlerinin etkilerini en aza indirmek için yapılması gerekenler:
• Hastalık, kapalı ve kalabalık yerlerde hızla yayılıyor. Bu nedenle toplu yaşanılan kapalı ortamlardan uzak durmaya özen gösterin.
• Soğuk algınlığına yakalanan kişilerle yakın temasa geçmeyin.
• Virüsler bulaştıkları yerlerde canlı kalabiliyorlar. Bu nedenle özel eşyanızı soğuk algınlığına yakalanan kişilerle birlikte kullanmayın.
• El temizliğine özen gösterin. Elinizi göz ve burnunuzla temas ettirmeyin.
• Mevsime uygun giyinin. Kıyafetleriniz ne çok ince, ne de çok kalın olsun.
• Grip aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin. Günümüzde grip (influenza) aşıları bu hastalıktan korunmanın en güvenli yolunu oluşturuyor.
• Hapşırırken kullandığınız mendilleri tekrar kullanmayın.
• Soğuk hava kalbe ekstradan yük bindirir. Kalp hastalığı ya da yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuza danışmadan soğuk havada fazla efor sarfedecek işler yapmayın.
• Dengeli beslenme vücut ısısını korumanıza yardımcı olur. Mevsime uygun sebze, meyve tüketmeye çalışın.
• Isı kaybını arttıracağından alkollü içki kullanmayın. Bunun yerine sıcak içecekler için ve sağlığınız açısından bir engel yoksa içine şeker koyun.
• Spor yapmak da vücut direncini arttırır. Düzenli spor yapın.


 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.