Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EMZİRİRKEN KAÇ KİLO VERİLMELİ?

EMZİRİRKEN KAÇ KİLO VERİLMELİ?

Gebelik öncesi vücut ağırlığına dönebilmenin en az 6 ayı bulabileceğini belirten uzmanlar, gebelik döneminde önerilenden fazla kilo alan annelerin her ay 2 kilo kaybetmesinin normal olduğunu söylüyor.


Emziren annelerin, hızlı kilo verdirdiğini iddia eden standart ve düşük kalorili zayıflama diyetlerinden uzak durmaları gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Mehtap Ersin Bayrak yeni annelere şu önerilerde bulundu:

- Unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmeli. Bebeklerini emziriyorlarsa harcadıkları enerji nedeniyle eski formlarına daha kolay dönebilirler. Anne bebeğini emzirmeye devam ettikçe, süt üretimi artar ve buna bağlı olarak harcadığı enerji miktarında da artış olur. Diyetin sağladığı enerjinin yüzde 80 oranında süt enerjisine dönüştüğü kabul edilmektedir. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında emziklilik döneminde günlük enerji gereksinmesine 750 kilo kalori ek yapılmalı. Bu miktarın 500 kilo kalorisi annenin yediklerinden, 250 kilo kalorisi ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır.

- Annenin kendi dokularının korunması, sütle bebeğe geçen proteinin bebeğin doku oluşumu için kullanılması amacıyla yeterli ve kaliteli protein tüketmelidir. Her gün 1 adet yumurta ve 100-150 gram yağsız et (tavuk, balık, hindi veya 1 porsiyon kurubaklagil) yemeği tüketilmesi önerilir. Balık tüketimi haftada ortalama 2 kez olmalıdır.

- Anne sütüyle bebeğe geçen demir de bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması açısından önemlidir. Et ve et ürünleri, balık, yumurta, kuru meyveler, kuruyemişler, kuru fasulye, nohut, mercimek demir içeriği yüksek gıdalardır, günlük beslenmede düzenli tüketilmelidir.

- Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine pekmez yenmesi kansızlığı önler.

ÇAYA UZAK, PORTAKALA YAKIN OLUN
- Bu dönemde demirin emilimini azaltan çay ve kahvenin de yemeklerle birlikte içilmemesi, demirin emiliminin arttırılması için C vitamini içeriği zengin portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber gibi besinlerle beraber tüketilmesi gerekir.

- Çay; kuşluk, ikindi gibi öğün aralarında, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, çaylara limon limon suyu eklenmeli, içecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

- Bu dönemde annenin, kalsiyumdan zengin süt, yoğurt ve peynir gibi yiyecekleri, önerilen miktarlarda düzenli tüketmesi gerekiyor. Emziklilik döneminde 1000-1200 mg kalsiyum annenin günlük diyetine 1 su bardağı süt, kalsiyumla zenginleştirilmiş süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir (30 gram) koyu yeşil yapraklı sebzelerin eklenmesi ile karşılanabiliyor. Kuru meyveler ve kuru yemişlerin de tüketilmesi gerekiyor. Her gün 1 yumurta ve 1 porsiyon sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmesi, kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler, C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle tüketilmesi öneriliyor.

- Vitaminlerden zengin sebze ve meyvelerin diyette her öğün olmasına özen gösterilmesi isteniyor.

- Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinlerin mümkün olduğu kadar az yenilmesi, margarin ve tereyağının tüketilmemesi, zeytinyağı, mısırözü, soya, ayçiçek yağının kullanılması gerekiyor.

- Çok fazla yağ içeren pasta, kaymak, yağlı tatlıların tüketilmemesi, yemeklerin sıvı yağ konularak pişirilmesi veya ızgara, buğulama, haşlama yöntemlerinin kullanılması tavsiye ediliyor.

- D vitamini açısından emziren annelerin uygun saatlerde güneşlenmesi de öneriliyor.
- Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılması, sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama sularının dökülmemesi gerekiyor.

- Emziklilikte su metabolizması da artıyor. Alınan su süt salgılanmasıyla, metabolik su ise artan yiyecek alımıyla yükseliyor. Süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını arttırması gerekiyor. Günlük alınan toplam sıvı miktarının yaklaşık 3 litre olması gerekiyor. Bu miktar pratik ölçülerle 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklinde öneriliyor.

 

 

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.