Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“SİNÜZİT” HAYAT KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

“SİNÜZİT” HAYAT KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Dünyada ve ülkemizde çok sayıda insanı etkileyen ve yaygın bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkan “Sinüzit” özellikle kış aylarında hayatı kabusa çevirebiliyor. Hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen sinüzit için günümüzde pek çok tedavi yöntemi uygulanıyor.


Dr. Coşkun Şanverdi, sinüzitin; burun ve kemik-kıkırdak gibi yapısal nedenlerden, sigara dumanı, soğuk algınlığı, alerji, kirli ve kuru hava gibi çevresel faktörlerden ve bağışıklık problemi ve astım gibi doğuştan gelen nedenlerden kaynaklanabildiğini  belirtiyor.


SİNÜZİT NASIL OLUŞUR?

Sinüslerin buruna açıldığı kanallar tıkanır. Tıkanan kanallar, sinüslerin ürettiği salgıların, sinüs içine hapsolmasına neden olur. Sinüsün içi kendi ürettiği salgılarla dolar. Bunun sonucunda mikropların üremesi için uygun bir ortam oluşur. Kısa zamanda çok sayıda bakteri oluşur ve sinüzit meydana gelir.

Sinüzit olgularının büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye cevap verir ve tehlikeli değildir. Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyine yayılması çok nadirdir. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerler için sağlıklı değildir.


BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzit göstergesidir.
Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürük en çok gözlemlenen belirtileridir. Çocuklarda ise huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı kusma olabilir. Tüm yaş gruplarında kısmen daha az rastlanan belirtiler; ateş, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır.

Rahatsızlığın devamı sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu da sinüzit belirtileri arasında yer alır.

SİNÜZİT RİSK GRUBUNDA KİMLER YER ALIYOR?
Alerjisi Olanlar: Bir alerji atağı soğuk algınlığı gibi mukozanın şişmesine, sinüs kanallarının kapanmasına, mukus akımının engellenmesine ve bakteri enfeksiyonuna neden olur.
Yapısal burun bozuklukları olanlar: Örnek olarak kırık bir burun veya septum deviasyonu olanlar.
Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar: Okul öğretmenleri ve sağlık personeli hassastır.
Sigara içenler: Tütün dumanı, nikotin doğal direnç mekanizmasını bozarlar.

SİNÜZİT TEDAVİSİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞEBİLİR
Öncelikle hastanın sinüs tomografisi sonuçlarının incelenmesi gerekir. Medikal tedavide fayda sağlanamadığı durumlarda cerrahi tedavi uygulanır. Tedavi, doktorunuzun koyduğu teşhis ile bağlantılı olacaktır. Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik sinüzit için genellikle cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Ameliyat ile amaçlanan, tıkalı olan sinüs yollarının açılmasıdır. Böylece sinüslerin havalanması sağlanır, enfeksiyon geriler ve kaybolur.

SİNÜZİT TEDAVİSİNDE BALON TEDAVİSİ (SİNOPLASTİ) 
Balon tedavisi kronik sinüzit hastalığında, uygun vakalarda çok etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Endoskopik sinüs cerrahisinde burun içerisindeki patolojik dokular temizlenip sinüs ağızları açılmaktadır. Balon tedavisinde ise bu şekilde bir cerrahi işlem yapılmayıp, kapalı sinüs ağzı balon yardımıyla genişletilmekte ve ameliyat sonrası herhangi bir tampona ihtiyaç duyulmamaktadır. Ağrısız ve kanamasız bir girişimdir. Hastanede yatmayı gerektirmez. Uygun hastalarda tek başına veya endoskopik sinüs cerrahisinde yardımcı yöntem olarak güvenli ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

 

 

 

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.