Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ALÜMİNYUM SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR!

ALÜMİNYUM SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR!

Evlerde ve dışarıda afiyetle yediğimiz yiyeceklerin hangi kaplarda pişirildiğine ve hangi kaplarda servis edildiğine dikkat ediyor muyuz? Uzmanlar, alüminyum kaplarda ve alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere sıcakla temas esnasında yüksek miktarda alüminyum geçtiğini saptadı.


Alüminyum folyo, yiyeceklerin saklanması ve pişirilmesinde mutfakların vazgeçilmezi. Ateşe dayanıklı olması nedeniyle kolaylık sağlayan alüminyum folyo, bazı maddelerle bir araya geldiğinde reaksiyona geçip çözülebiliyor. Özellikle sıcak, sulu, asitli yiyeceklerin uzun süre alüminyum folyoya maruz kalması ve ısı ile beraber gıdanın alüminyum ile temas etmesi halinde gıdalara alüminyumun migrasyonu, nüfuz etmesi söz konusu olabiliyor. Gıdaların alüminyum emmesine neden oluyor.

Alüminyumun başta kemik hastalıkları olmak üzere alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.

DİYALİZ HASTALARI ALÜMİNYUMA DİKKAT!
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan, yürüttüğü bir çalışma sonucunda alüminyum kaplarda pişirilen yemeklerin sağlık yönünden sakıncalı olduğunun anlaşıldığını söyledi. Turhan, Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde alüminyum kapların hala yaygın olarak kullanıldığını, alüminyum folyonun da özellikle fırında yemek pişirilirken vazgeçilmez pişirme materyallerinden biri olduğuna dikkati çekti. Alüminyumun doğada en çok rastlanılan elementlerden biri olduğunu belirten Turhan, alüminyumun zararlı etkileri üzerine yapılan araştırmaların, fazla miktarda alınan alüminyumun başta çeşitli kemik hastalıkları olmak üzere, alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açtığının, diyaliz hastaları için ise son derece sakıncalı olduğunun tespit edildiğini anımsattı. Özellikle kırmızı ve beyaz etlerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyoyla pişirilmesi durumunda yiyeceklere ne kadar alüminyum geçtiğini tespit etmek için çalışma yürüttüğünü kaydeden Turhan, araştırma sonucunda yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak yiyeceklere alüminyum geçtiğini tespit ettiğini söyledi. Turhan, özellikle fırın yemeklerinde kullanılan alüminyum folyonun yerine yağlı kağıdın kullanılabileceğini de belirtti.

ALÜMİNYUM ALZHEİMER YAPIYOR
Prof. Dr. Birsel Kavaklı ise, alüminyumun başta alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği, kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini söylüyor. Kavaklı, "Besinlerde alüminyum artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini azaltır'' diyor.


FOLYO KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
•    Alüminyum folyoyu, asitli (yoğurt, limon sıkılmış et ve ürünleri gibi), yüksek sıcaklıkta pişirilen ve uzun süre dondurarak muhafaza edilen gıdalarda kullanmayın.
•    Alüminyum kaplar yerine paslanmaz çelik kaplar, folyo yerine de yağlı kâğıt ambalajları tercih edin.
•    Folyoya ısıtma işlemi uygulamayın.
•    Balık, et gibi yiyecekleri alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmeyin. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebilir.
•    Alüminyum folyoya sarılıp saklanacak gıdalar, çok tuzlu, ıslak ya da limonlu olmamalı.

AĞIR METALLER VÜCUDA ZARAR VERİYOR
Vücutta doğal olarak bulunan bazı metallerin sağlığımıza yararları mevcut. Örneğin, demir kansızlığı önlüyor, çinko ise 100’den fazla enzim reaksiyonunda yer alıyor. Metallerin normal olarak vücutta bulunma oranı çok düşük. Bu oran yükseldiği takdirde, vücutta  toksik etki yapmaya başlıyor.

Ağır metaller ise, yoğunlukları suyun yoğunluğunun en az 5 katı daha fazla olan metallerdir. Bunlar vücudumuz tarafından işlem göremez ve vücutta birikirler. Ağır metallerin vücutta hiçbir fonksiyonu yoktur ve vücut için zararlıdırlar. Ağır metallerden biri de alüminyum…

ALÜMİNYUM:
Alındığı kaynaklar:  Alüminyum mutfak kapları, alüminyum folyolar…
Hedef organlar: Kemikler, beyin, böbrekler ve mide.
Zehirlenme belirtileri: Bunama, gastroenterit, böbrek hasar,karaciğer fonksiyon bozukluğu, iştah kaybı, denge kaybı, adale ağrısı, psikoz, nefes darlığı, bünyede zayıflık.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.