Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KORKULAN HASTALIKLARI ÖNLEMEK ELİNİZDE!

KORKULAN HASTALIKLARI ÖNLEMEK ELİNİZDE!

Boğaz ağrısı, halsizlik ya da ateş gibi önemsenmeyen küçük şikayetler bazen çok önemli hastalıkların habercisi olabilir! Bu nedenle bu şikayetlerin özellikle uzun sürmesi durumunda araştırılması gerektiğini vurgulayan Hematoloji Uzmanı Dr. Şebnem İzmir Güner; “Bu durumda basit bir kan sayımı hayat kurtarabilir. Çünkü bazen bu şikayetler löseminin bile belirtisi olabilir” diyerek aileleri uyardı.


Halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi, kimi zaman bazı basit şikayetlerle belirti verse de bu belirtiler başka hastalıklarla karıştırıldığı için atlanabiliyor. Bir zamanlar ‘amansız hastalık’ olarak Türk filmlerine bile konu olan löseminin tedavisinde artık yeni yöntemlerle ciddi başarılar elde ediliyor. Ancak hastalığın belirtilere karşı uyanık olunması gerekmektedir.

LÖSEMİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER
- Lösemi yani kan kanseri artık günümüzde yeni tedavi yöntemleri sayesinde amansız hastalık olmaktan çıktı. Bu alanda sürekli yeni gelişmeler oluyor. Özellikle yeni ilaçlar sayesinde çok ciddi başarılar elde ediliyor. Bu ilaçların çoğu, sadece hastalıklı olan o hücreyi etkiliyor. Yani tamamen hedefe yönelik ve akıllı ilaçlarla tedaviler yapılıyor.

- Lösemi tedavisi için artık yurtdışına gitmeye gerek kalmadı. Türkiye’de her türlü ilaç ve her türlü tedavi yöntemi var. Eskiden ilaç gelmeyebiliyordu ama artık öyle bir sıkıntı yok. Her türlü ilaç geliyor, yatak sayısı da yeterli. Tedavilerde yüzde 80 oranında başarılı sonuçlar alıyoruz.

AMANSIZ DEĞİL, İYİLEŞEBİLİR BİR HASTALIK!
Lösemi tedavisindeki başarının bir diğer nedeni de hematolog sayısındaki artış. Ayrıca devletin bu hastalığın tedavisine önem vermesi, yatak sayısının ve kemik iliği merkezlerinin artmasıyla da lösemi iyileşebilir bir hastalık olmuştur.

Ancak tedavi yöntemlerinde böylesine çağ atlatan gelişmelere karşın bazen çok küçük ayrıntıları atlamak, bize lösemi tedavisinde ne yazık ki zaman kaybettirebiliyor. Özellikle hastalığın belirtilerine karşı yeterince uyanık olmamak, bu sinyalleri atlamak bizim için ciddi sıkıntıya neden olabiliyor.

BOĞAZDIR GEÇER, ATEŞTİR DÜŞER DEMEYİN!
Lösemi belirtilerinin atlanmasının en önemli nedeni ise şikayetlerin diğer birçok basit hastalıkla aynı olması. Löseminin atlanabilen basit ama aslında son derece önemli belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Hasta halsizlik hissedebilir, ateşlenebilir. Yine çok sık rastlanan boğaz ağrısıyla da belirti verebilir. Boğazda bademcikleri olanlarda bademcik iltihabı; bademcikleri alınmışsa faranjit ya da sinüzit türü şikayetler de olabiliyor. İşte bu tür şikayetler diğer birçok hastalıkta olduğu için ne yazık ki atlanabiliyor. Hasta ağır bir halsizlik hissediyor ama “Ben bu ara çok yoğun çalıştım, kendime de iyi bakmadım bu nedenle halsizim” diyor ve doktora gitmiyor. Ya da doktora gidiyor ama doktor da, “Sen grip olmuşsun, al bunları kullan” deyip gönderiyor. Aynı şekilde boğaz ağrısı da özellikle kış mevsiminde çok sık görüldüğü için önemsenmiyor ve doğal bir durum gibi algılanıp geçiştiriliyor.


BASİT BİR KAN SAYIMIYLA HAYATINIZ KURTULABİLİR!
Oysa, bu şikayetler lösemi hastalığının belirtileri olabilir ve böyle bir durum varsa, çok basit bir kan sayımıyla ortaya çıkabilir. Eğer verilen tedaviye cevap yoksa, ateş bir türlü düşmüyorsa, boğaz ağrısı geçmiyorsa, bademcikleri şişmiş ve inmiyorsa, geçmeyen enfeksiyonları varsa; mutlaka kan sayımına bakılmalı. Normalde antibiyotik tedavisinin 48-72 saat içinde etkisini göstermesi gerektiği unutulmamalı ve hem hasta hem hekim uyanık olmalı. Bu şikayetlerin iyileşmemesi durumunda geçiştirmeyip bir kan sayımı istenmeli. Zira küçük bir kan tahlili hayat kurtarıcı olabilir!  

Löseminin diğer belirtileri ise; bir yere çarpmadan vücutta görülen morarmalar, durup dururken olan kanamalar (genital bölgeden, makattan, burundan). Bu belirtiler zaten akla hemen ciddi bir hastalığı getirdiği için atlanmıyor; hasta da hemen bir hekime gidiyor, hekim de gerekli tüm tahlil ve tetkikleri yapıyor zaten.

BİR DAMLA KAN ÇOK ŞEY ANLATIR!
Belirtilere karşı uyanık olmanın yanı sıra diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi lösemide de yılda iki kez check up yaptırmak hayat kurtarıcı olabilir. Lenfoma ya da lösemi gibi kanserler ufak bir kan sayımıyla ortaya çıkabilir. Yapılacak küçük bir kan sayımında; kolesterolden hemoglobine, diyabetten kanser markerlarına kadar sağlık durumunuzla ilgili birçok bilgiye sahip olabilirsiniz. Bir kan tahlilinde kişinin sağlık durumuyla ilgili çok sayıda bilgiye ulaşılabilir. Sağlıklı bir yaşam için gereken yol haritanızı bu basit kan sayımıyla çizebilir, almanız gereken önlemleri geç kalmadan belirleyebilirsiniz.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.