Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SEYAHAT BAVULUNUZ SAĞLIKLI MI?

SEYAHAT BAVULUNUZ SAĞLIKLI MI?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük’ten sağlıklı bir tatil geçirmek için bavulunuzda bulunması gerekenleri ve sağlığınızı korumak için dikkat edilecekleri öğrendik.


Seyahate çıkacaksınız. Tüm kıyafetlerinizi, aksesuarlarınızı, ayakkabılarınızı hazırlamış olabilirsiniz. Peki, bavulunuza sağlığınız için gerekli olanları koydunuz mu?

YAZ İSHALLERİ
Virüs, parazit, toksinlere bağlı olarak ortaya çıkan yaz ishalleri ateş, halsizlik, aşırı su kaybı ile kendini gösterir. Temiz olmayan sular, kirli suyla yıkanan besinler, açıkta satılan gıdalar, kişisel hijyen eksikliği temel sebepleridir.

SİNEK VE BÖCEK SOKMALARI
Kaşıntı ve deride iltihaba neden olan sinek ve böcek sokmalarından korunmak için özellikle akşamları uzun kollu, hava alan pamuklu giysiler tercih edin. Yanınızda hekiminizin önerdiği antihistaminik ilaçlar ve losyonları bavulunuzda bulundurmayı unutmayın.

KULAK ENFEKSİYONLARI
Kirli suya maruz kalındığında dış kulak kanalının bakteriyel dengesinin bozularak enfeksiyonların açığa çıkmasıdır. Kulağınızda hassasiyet söz konusuysa mutlaka tatile gitmeden önce hekiminize muayene olun. Gireceğiniz havuzun temizliğinden emin olun. Mümkünse havuz yerine denize girmeyi tercih edin. Havuza ya da denize girmeden önce bone ve kulak tıkacı kullanın. Uzun süre su altında kaldığınızda kulağınızda ağrı ve dolgunluk hissi oluşuyorsa kulağınızı kurulayarak bir süre suya girmeyin. Başınızı çok uzun süre su altında tutmayın.

SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI
Nefes yoluyla vücudunuza giren mikroplar üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Kendini ateş, halsizlik ve boğaz ağrısıyla gösterebilir. Bu nedenle tatile gitmeden önce özellikle de çocuğunuz varsa mutlaka hekiminize danışarak yanınızda bulundurmanız gereken ilaç ve vitaminleri öğrenin.

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONLARI
Özellikle kız çocuklarında daha fazla görülen idrar yolları enfeksiyonlarından korunmak için çocuğunuzu ıslak mayo ile gezdirmeyin, temizliğinden emin olmadığınız sulara sokmayın ve bu suların çevresinde oynamasına izin vermeyin.

DOĞRU KIYAFET VE AYAKKABI SEÇİMİ
Tatilinizi geçireceğiniz yerin hava koşullarını öğrenin. Yazlık kıyafetlerinizin yanı sıra akşamları daha serin olacağı için uzun kollu kıyafetler alın. Diyabet, tansiyon gibi kronik hastalıklarınız varsa tatile gitmeden önce mutlaka hekiminize danışarak ilaçlarını ve dozlarını gözden geçirin. Yanınızda güneşten korunmak için şapka ve gözlük bulundurun. Beslenme düzeniniz hastalığın seyrini etkileyeceğinden gideceğiniz yerde sizin sağlıklı beslenmenize uygun mönü olup olmadığını önceden sorgulayın. Mümkün olduğunca rahat edebileceğiniz ayakkabılar seçin. Diyabet hastasıysanız parmak arası terlik giymeyin.

GÜNEŞ ÇARPMASI
Güneşin altında uzun süre kalır ve vücudunuzun kaybettiği sıvıyı yerine koymazsanız güneş çarpması yaşayabilirsiniz. Ateş, halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren güneş çarpması kaybettiğiniz suyun oranına bağlı olarak çok ciddi sonuçlara da yol açabilir. Bu nedenle güneş çarpmalarından korunmak için bol bol su, ayran, meyve suyu gibi sıvıları tüketin. Mümkün olduğunca güneşin altında kalmayın. Çocuklarınızı öğlen güneşine çıkarmayın.

GÜNEŞ YANIĞI
Bronzlaşmak için gereğinden fazla güneşin altında kalmanız cildinize zarar vererek güneş yanığına neden olabilir. Bu nedenle 10:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmeyin. Sadece yüzüyorum, güneşlenmiyorum diyerek güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Çünkü güneş suyun içerisindeyken de yakar. Henüz bronzlaşmadıysanız mutlaka dermatoloji uzmanınızın önerisini alarak cilt tipinize göre güneş koruyucu alın. Güneş koruyucularınızı güneşe çıkmadan yarım saat önce sürün ve en az 3 saatte bir, yüzüyorsanız daha sık yenileyin. Yüzünüzü korumak için güneş gözlüğü ve şapka kullanın.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.