Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ROMATİZMAL HASTALIKLARDAN KORUNUN!

ROMATİZMAL HASTALIKLARDAN KORUNUN!

Kış aylarının en sık görülen hastalıklarından biri olan romatizmadan korunmanın aslında elinizde olduğunu ve bunu sadece yaşam alışkanlıklarınızı yeniden düzenleyerek yapabileceğinizi biliyor muydunuz?


İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy romatizmadan korunmanın püf noktalarını anlattı:

ROMATİZMADAN KORUNMAK İÇİN:
-Fazla kilolarınızla vedalaşın. Fazla kilo ile kemik erimesi (Osteoartrit) arasında ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Kilo vererek, diğer romatizma türlerinde de ekleme binen yükün azalmasını sağlayarak hastalığın kontrolünü kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca tedavide kullanılacak kortizon gibi ilaçların yan etkilerinin azaltılması için tedavide kilo verilmesi önemlidir.

-Sigarayı bırakın. Sigara ve diğer tütün ürünleri Romatoid Artrit oluşumundan sorumludurlar. Özellikle ailenizde Romatoid Artrit hastası varsa sigara içmemeniz gerekir. Ankilozan Spondilit olgularında da sigara içilmesi daha ağır hastalık tablosuna yol açabilir. Osteoartrit için sigara içmenin koruyucu olduğu iddia edilmişse de günümüzde bunun aksine kanıtlar daha fazladır. Sigara içilmesi sadece kanser ya da bronşit oluşumuna değil; romatizma oluşumuna da yol açabilir.

-Diş sağlığınızı ihmal etmeyin. Diş eti iltihapları da Romatoid Artrit oluşumundan sorumlu olabileceğinden diş sorunlarınızın da en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

-Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yapılması genel sağlık için olduğu kadar eklem sağlığı için de zorunludur. Tempolu yürüyüş, yüzme gibi sporlar; kemik, eklem ve kas sağlığı için oldukça önemlidir.

-Sağlıklı ve dengeli beslenin. Sık sık somon, uskumru, ton, sardalya, lüfer, morina, ringa gibi balıkları tüketin. Böylece A vitamini ve Omega 3 türü maddeleri doğal yollarla alabilirsiniz. Bunlar hem Trigliseridlerinizi düşürür hem de RomatoiMd Artritinizi baskılayabilir. Yeterince sebze, meyve ve tahıl tüketmek; güneş görmek ve kalsiyumdan zengin beslenmek, kemik sağlığı için gereklidir. Günde 5-6 fincandan fazla kahve tüketmek ve günde bir bardaktan fazla soda içmek kemik metabolizmasına zarar verebilir.

-Alkolden uzak durun. Alkollü içecekler gut oluşumuna ve kemik metabolizmasında bozukluklara yol açabilir.

-Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin. Yüksek topuklu ayakkabılar dizlerde osteoartrit gelişimine neden olabilirler. Bu nedenle daha uygun ayakkabılar giyilmelidir.

-Stresinizi yönetin. Birçok hastalığın gerek başlamasına gerekse daha problemli seyretmesine neden olduğundan stresten kaçınmaya çalışın. Hayata daha olumlu bakmanız hastalıklardan korunma ve tedavisinde daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.