Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MS TANISINDA AYRINTILI HASTA ÖYKÜSÜ ÖNEMLİ

MS TANISINDA AYRINTILI HASTA ÖYKÜSÜ ÖNEMLİ

Ülkemizde yaklaşık 40 bin, dünya genelinde ise 2,5 milyon kişiyi etkisi altına alan Multiple Skleroz (MS) hastalığı; merkezi sinir sistemindeki bağlantıların düzgün şekilde birbirlerine komutlar verememesi olarak basit bir şekilde tarif edilebilir. Hastalığın genellikle 20 ila 40 yaşları arasında görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Melek Ertan, hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendiriyor.


MS; kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plaklar oluşmasıyla seyreden bir hastalıktır. Beyin ve omuriliğin yani merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olmakla beraber MS; beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozar. MS belirtileri, şiddet ve seyir yönünden hastadan hastaya çok büyük değişiklikler gösterebilir. Bazı hastalarda değişik hastalık tabloları arka arkaya ortaya çıkar, daha sonra tam ya da kısmi iyileşme görülür.

BELİRTİLER ETKİLENEN SİNİR SİSTEMİ BÖLGESİNE GÖRE FARKLIDIR
MS hastalarında genel olarak gözlemlenen belirtiler; aniden yüze vuran ağrı, kaslarda beliren ani kasılmalar, görme bulanıklığı, aniden oluşan konuşma bozukluğu, kol veya bacakta uyuşma, aniden meydana gelen kaşınma atağı, yüzün bir bölümünde kasılma, denge sağlamada zorluk çekme, aşırı titreme, hafıza kaybı ve idrar kaçırma olarak sıralanabilir.

Tanı için öncelikle Nöroloji uzmanı, hastanın öyküsü dinler. MS’in tanısında; hastada ortaya çıkan belirtileri dinlemek ve ayrıntılı bir nörolojik muayene yapmak önemli bir kuraldır. Hastaya; görme, duyu, refleks, kuvvet, duruş, yürüyüş ve denge ile ilgili muayene yapılır. MS konusunda deneyimli bir hekim ayrıntılı öykü ve muayene ile klinik olarak MS ön tanısını koyabilir. Daha sonra Manyetik Rezonans görüntüleme (MR)  yapılır. MR, çeşitli yönlerden Multipl Skleroz’i anlayabilmeye olanak sağlar. MS tedavisi; hastalığın şiddetine, seyrine ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Tedavide; ilaç, fizyoterapi, spor, psikoterapi uygulamaları gerçekleştirilebilir.

MS hastalarının dikkat etmesi gereken bazı davranışlar olduğunu belirten doktor, önerilerde bulunuyor:
-Hastalar mümkün olduğunca enfeksiyon hastalıklarından korunmaya özen göstermelidir. Kış aylarının başında grip aşısı olabilir, soğuk havalarda kalın kıyafetlerle dışarıya çıkabilirler. Aynı zamanda yaz aylarında da klimanın neden olduğu soğuk algınlığından kendilerini korumaları gerekir.

-Hasta vücut direncini arttırıcı yönde beslenmeli gerekirse takviye almalıdır

-Sigara içmek MS hastalığının ilerlemesine neden olur. Bu nedenle MS hastaları kesinlikle sigara içmemeli, sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdırlar.

-MS’li hastalar kaplıca, sauna ve hamam gibi aşırı sıcak yerlerden kaçınmalıdırlar. Bu yerler hastanın kendisi daha yorgun hissetmesine neden olur.

-Aşırı sıcaktan kaçınmak kaydıyla güneşlenebilirler.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.