Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

RAHİM İÇ DUVARINDA MEYDANA GELEN TÜMÖRLER SEBEBİYLE MEYDANA GELEN
RAHİM KANSERLERİ

RAHİM KANSERLERİ

Rahim ya da tıp literatüründeki adıyla uterus, bebeğin yerleştiği ve gelişimine devam ettiği kadın üreme organıdır. Kadın üreme organlarının anatomisini şema olarak çizecek olursak rahim tam merkezi konumda yer almaktadır. Rahim içerisinde, duvarında veya ağzında çeşitli nedenlere bağlı olarak tümör oluşumu görülebilmektedir.


Rahim kanseri olarak adlandırılan bu durumun detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Rahim kanseri veya diğer adıyla uterus tümörlerinde endometrium tabakasında kalınlaşma ile başlayan ve kötü tümörler haline gelen bir tümör oluşumu mevcuttur. Kadınlarda en sık görülen üreme sistemi kanseri olan rahim kanseri, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde 8. sırada yer almaktadır. Rahim kanseri tanısı konulan her 100 kişiden 25’i kanser henüz 1. evredeyken tanı konulur. Kanserli hücreler henüz yayılım göstermediği için tedavi de oldukça kolaydır.

Rahim kanseri görülme sıklığı en çok 45 yaş ve sonrası dönemde yani menopoz döneminde görülmektedir. Yaş ilerledikçe ortaya çıkardığı problemler de artış göstermekte ve belirtileri ağırlaşmaktadır. Hastaların %70 kadarı 50 yaş ve üstü olarak tespit edilmiştir.

Rahimde meydana gelen kötü huylu tümörler daha 1. evredeyken belirtilerini göstermeye başlar ve diğer kanser türlerine oranla daha yavaş ilerler. Menopoz döneminden sonra adet kanamalarının kesildiği de düşünülecek olursa kadınlarda anormal vajinal akıntılar rahim kanserinin bir belirtisi olabileceği unutulmamalı ve en kısa sürede alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Rahim Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre rahim kanserleri vücutta meydana gelen herhangi bir nedenle östrojen hormonunun çoğalmasına yanıt oluşturamaması sonucu oluşmaktadır. Bu durum ayrıca östrojen hormonu kanda artışa geçtiğinde de rastlanabilir ve rahim kanserine neden olabilir. Ayrıca uzmandoktor görüşüne göre rahim içerisinde meydana gelen travmalar sonucunda da rahim kanseri oluşma olasılığı oldukça yüksektir.

Rahim kanserleri oluşum nedenlerine göre incelendiğinde iki farklı tipte olduğu ortaya çıkmıştır. Tip 1 ve tip 2 olarak iki ayrı gruba ayrılan rahim kanserleri oluşum nedenlerine göre farklılık göstermektedir.

Tip 1 rahim kanseri vakaları genellikle menopoza girmiş 45-50 yaş aralığındaki kadınlarda görülmektedir. Bu gruptaki hastalarda östrojen hormonu artış gösterir ve uterusta anormal bir kalınlaşma görülür. Tip 1 rahim kanserinin nedenleri;

1.    Genetik ve ailede uterus kanserinin varlığı
2.    Polikistik over sendromu
3.    Menopoz öncesi dönemde kısırlık
4.    Doğum eyleminin gerçekleşmemiş olması
5.    Doğum kontrol haplarının kullanılması
6.    Östrojen salınımını tetikleyen tümörler gibi nedenler tip 1 rahim kanserine neden olabilmektedir.

Tip 2 rahim kanserleri daha çok menopozun ilerleyen dönemlerinde ve ileriki yaşlarda oluşmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf ve beslenme düzeninin sağlıksız olması bu hastalığı tetikleyen başlıca nedenler arasındadır. Tip 2 rahim kanserine neden olan diğer faktörler ise şunlardır;

1.    Yüksek tansiyon
2.    Şeker hastalığı
3.    Aşırı kilo, obezite
4.    Genetik
5.    İleriki yaşlar

gibi nedenlerle tip 2 rahim kanseri vakaları görülmektedir.

Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanseri en sık ileriki yaşlarda görüldüğü için bilinen en yaygın belirtisi menopoz döneminde görülen vajinal kanamalardır. Bunun yanı sıra kasık ağrıları, renkli ve kokulu vajinal akıntılar gibi belirtiler de rahim kanserlerinde sıklıkla görülmektedir.

Rahim Kanserinin Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır?

Rahim kanseri belirtisi gösteren kişilere iyi bir anamnez ve sonrasında da biyopsi ve küretaj örnekleri alınarak kesin tanı konulabilir. Biyopsi ile hastanın rahminin içerisinden patoloji incelemesine yönelik doku örnekleri alınır ve kesin tanı konulur.

Rahim ağzı kanserlerinde tek tedavi yöntemi cerrahi ve radyolojik yöntemlerdir. Rahmin alınması ileriki yaşlardaki kadınlarda doğumun zaten olamayacağı için bir sıkıntı oluşturmayacaktır. Ameliyat kararını kadın doğum doktorları verir ve yumurtalıklarla beraber rahmin tamamı alınır. Bu işlem histerektomi olarak da adlandırılmaktadır.

Radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri bütün kanser türlerinde işe yaradığı gibi rahim kanserinde de işe yaramaktadır. Bu yöntemler genellikle cerrahiden önce hastalığın ilerlemesini durdurmak ve yayılmasını önlemek amacıyla uygulanmaktadır.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.