Havaların oldukça soğuduğu bugünlerde kışı sağlıklı geçirebilmek için beslenme düzeni büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bedenimize iyi bakmak gerek. Özellikle evlerin yönetiminde asıl organizatör olan annelere, ailenin sağlıklı beslenmesi için büyük iş düşüyor.
Mevsim değişiklikleri damar sağlığımız üzerinde etkili olduğundan, havaların değişimine göre giysilerimizi ayarlayıp, ailece yürüyüşler yapma alışkanlığımızı asla bırakmamalıyız. Fiziksel hareket dolaşımı güçlendirir. Güçlü dolaşım; güçlü bağışıklık sistemi demektir. Yazın yaşanan hareketli günlerden sonra; fiziksel aktivitemizi azaltacak olursak, sindirim sistemimiz değişikliğe cevap olarak kabızlık geliştirebilir.
DEPRESYONA KARŞI MUZ VEYA PATATES
Muz, kepekli pirinç, kepekli makarna, patates gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle depresyonumuzu azaltabiliriz.
Havaların soğumaya başlaması ile birlikte metabolizmanın hızlanması nedeniyle öğün sayısı da arttırılabilir. Kışın geceler uzadığı için aile üyelerinin her birinin metabolizması hızlanacağından öğün sayısı 5 ile 8 defaya çıkarılabilir. Uzun kış gecelerinde kuru ya da yaş meyveler-kuru yemişler (2-3 taze ceviz, 4-5 tane badem-fındık gibi) ya da 4-5 adet kestane gibi gıdalar tüketebilir. Sıvı olarak da bitki çayları-zencefilli süt-boza içilebilir. Uzun gecelerde yenecek olan meyveler lif içerdiklerinden dolayı daha uzun süre tok kalmamızı sağlayabilir.
BAĞIŞIKLIK İÇİN C VİTAMİNİ
C vitamini ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları tüketmemiz, yorgunluk, halsizlik gibi semptomların azalmasını sağlar. Mandalina, greyfurt, portakal birer C vitamini kaynağıdır ve bizi enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle okul çağı çocukları kalabalık ortamlarda bulunduğundan onların yeteri kadar sebze ve meyve tükettiklerinden emin olmalıyız.
KEREVİZ KARACİĞERİ TEMİZLER
Kış sebzelerinden olan lahana içerdiği kükürtlü aminoasitler ve kanı sulandırıp metabolizmayı çalıştırması, zengin lif kaynağı olması nedeni ile tüketilmesi gereken kış sebzelerinin başında gelir. Aile sofralarında lahana ve lahanadan yapılan besinler eksik olmamalıdır. Lahanadan çorba, kapuska, çiğ salata, sarma az tuzlu turşu gibi yemekler ya da salatalar üretebilirsiniz.
Pırasa ve kereviz gibi kış sebzeleri kalp-damar sağlığını korumak açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesine yardımcı olurlar.
Aileler beslenme davranışları ile çocuklarına örnek olarak sebze yeme alışkanlığı kazandırabilirler. Özellikle okul çağı çocukları olan anneler sıcak bitki çayları-zencefille kaynatılmış ballı süt içirerek çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirebilirler. Çocukların lifli gıdalar tüketmesine özen gösterilmeli. Artan tatlı ihtiyaçlarını ise ağır, şerbetli hamur tatlıları yerine pestil, kuru meyve (kayısı-üzüm-hurma-yaban mersini), sütlü tatlı, ara sıra da yüzde 70-80 kakao içeren çikolata ile karşılanmalıdır.
Ailemizin yaşlılarının da sıvı alımlarını arttırarak beslenmelerini takip etmeliyiz. Yemeklerimizi pişirirken kullanacağımız köri, zerdeçal, safran, kimyon, tarçın, kakule, kişniş, çörek otu gibi baharatlar da kanımızın temizlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde görev alırlar.
|