Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MAMOGRAFİ NE ZAMAN VE KİMLERE YAPILIR?

MAMOGRAFİ NE ZAMAN VE KİMLERE YAPILIR?

Meme kanseri ile mücadelede mamografi en büyük güç! Mamografinin kullanımı ile daha önce tedavi şansı çok düşük olan meme kanseri, günümüzde birinci evrede yakalanabiliyor ve tedavide başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde seyrediyor.


Tüm dünyada meme kanseri görülme oranları artarken, ölüm oranlarında ise azalma söz konusu. Memedeki kanser ya da kanser dışı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan şişliklerin erken dönemde teşhis edilmesinde mamografi önemli rol oynuyor. Öyle ki kendi kendine ya da bir hekimin muayenesinde ele gelebilecek büyüklüğe ulaşmamış kitlelerin saptanmasında da mamografi etkin bir yöntem.

Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Hamdi Koçer, mamografinin gerektiğinde her yaştan kadına güvenle uygulanabildiğini söyleyerek, şu bilgileri veriyor:

“Memede aydınlatılması gereken şüpheli bir durum varsa, hem ultrasonografi hem mamografi yapılabilir. Ancak genç yaşlarda meme dokusu çok yoğun olduğundan mamografinin yerine, ultrasonografi daha kolay uygulanır. Yaş ilerledikçe kanser görülme riski artarken, beraberinde kanserin de mamografi ile teşhis edilme şansı artıyor. Bu nedenle ileri yaşlarda çekilen mamografiler meme hakkında daha çok bilgi veriyor.

Mamografi tarama veya tanı amaçlı yapılıyor. Tarama amaçlı mamografiler, hiç yakınması olmayan kadınlara topluca yapılan incelemeler olarak adlandırılıyor. Bu incelemelerin ücreti de bir sağlık kuruluşu, kamu veya sivil toplum örgütü tarafından karşılanıyor. Herhangi bir yakınma veya kaygı ile doktora başvurduğunuzda, muayeneden sonra sadece ultrasonografi ile yeterli bilgiye ulaşabiliyorsa bununla yetinilebilinir. Tanısal amaçlı mamografi de çekilmesi gerekiyorsa, bu noktada tanısal amaçlı tetkik her yaştaki kadına yapılabiliyor. Ancak unutmamak gerekir, 35-40 yaşından önceki mamografiler sınırlı ölçüde bilgi veriyor.

Herhangi bir meme yakınması olan bir kadın bize başvurduğunda; muayenesine, ailesel risklerine,  kişisel risklerine ve memenin yoğunluğuna bağlı olarak 35-40 yaş aralığında ilk mamografisini çektiriyoruz. Özel takip gerektiren bir patolojisi yoksa, 40 yaştan sonra düzenli takibe başlamasını öneriyoruz.

Rutinde 40 yaşın üzerinde her yıl ya da 2 yılda bir mamografi ve ultrasonografi çekilmesi öneriliyor. Unutmayın; düzenli kontrol, meme kanserinin tedavi edilebilir bir evrede yakalanma şansını arttırıyor.”




 

 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.