Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YAZ-KIŞ MEYVE SUYU TÜKETİN!

YAZ-KIŞ MEYVE SUYU TÜKETİN!

Yüzde 72’si sıvı olan insan vücudunun günde ortalama 2,5 litre sıvı kaybettiğini biliyor musunuz? Günün her anında güvenle tüketilebilecek sağlıklı meyve suları, vücuda kaybettiği sıvıyı kazandırır, enerji verir. Meyve suyu içmeyi bir alışkanlık haline getirmek, sağlıklı yaşam kurallarından biridir.


Sağlıklı beslenme  için günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketmek gerekir. Alınan  sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, domates, portakal, limon  gibi turunçgiller olmalıdır. Sağlığını korumak ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesini sağlamak için vücuda kaybettiği sıvıyı kazandırmak önem taşıyor. Vücudun su gereksinimi, kullanılan enerji miktarına bağlı olarak değişiyor. Her 1000 kalori için 1-1,5 litre veya günlük 2000 kalorilik diyette yaklaşık 8-12 bardak sıvı alınması gerekiyor. İklim, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite düzeyi, diyet ve bazı fiziksel farklılıklar sıvı gereksinimi oranını etkiliyor. Örneğin; 1-6 yaşındaki çocuklar için önerilen günlük meyve suyu tüketiminin 120-180 gram, 7-18 yaşındaki çocuklar için önerilen günlük meyve suyu tüketiminin ise 240-360 gram veya günde 2 porsiyon olması gerekiyor.

Portakal, elma, vişne, şeftali, üzüm, kayısı gibi birçok meyve ve meyve suyunda bulunan fenolik bileşikler, insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Bu bileşikler, tat ve koku oluşumunda etkili oluyor, renk oluşumu ve değişimine katkıda bulunuyor, antimikrobiyal ve antioksidatif etki gösteriyorlar. Hem lezzetli, hem de zengin birer vitamin kaynağı olan meyve suları ihtiyaç duyduğumuz vitaminleri almanın ve sağlıklı beslenmenin en kolay yollarından birini oluşturuyor.

İŞTE MEYVE KOKTEYLERİ...
Farklı meyve sularının karışımıyla elde edebileceğiniz kokteyllerle hem sağlığınıza, hem de günlük yaşamınıza artılar katabilirsiniz.

PORTAKAL sevenlere…
Malzemeler:

- 6 cl ananas suyu
- 6 cl portakal suyu
- 4 cl şeftali suyu
 
Yapılışı: Ananas, portakal ve şeftali suyu blender ile karıştırılarak hazırlanır.
 
ANANAS  sevenlere…
 Malzemeler:

- 4 cl Ananas suyu
- Yarım dilimlenmiş muz
- 1/2 cl Limon suyu
- 1 çay kaşığı bal
 
Yapılışı: Malzemeleri yumuşak bir kıvama gelene kadar buzla karıştırılır. Geniş ağızlı bir şarap bardağına dökülerek limon dilimleriyle süslenir.

 

ELMA sevenlere…
 Malzemeler:

- 3 cl elma suyu
- 3 cl ananas suyu
- 4 cl kayısı suyu
- 1/2 cl limon suyu
 
Yapılışı: Malzemeler shaker ile çalkalanır. Flüt bardakta 2 küp buz ile sunulur.
 
MANGO farkı…
 Malzemeler:

- 6 cl ananas suyu
- 2 cl mango suyu
- 6 cl portakal suyu
 
Yapılışı: Malzemeler shaker ile çalkalanır. Kokteyl bardağında, ananas kabuğu ile süslenerek sunulur.


HER MEYVE SUYU AYNI DEĞİL!
Meyve suları, vücudun vitamin ve sıvı ihtiyacının karşılanması için en uygun ve sağlıklı içecekler arasında yer alıyor. Ancak ülkemizde meyve suyu tüketimi çok düşük seviyelerde bulunuyor. Bunda meyve sularının katkı maddesi içerdiğine dair önyargı etkili oluyor. Oysa, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin “meyve suyu ve benzeri içecekler” tebliğine göre, % 100 meyve suları ve nektarların hiçbirine herhangi bir katkı maddesi konulamıyor.
 
Meyve suları içerdikleri meyve konsantresi oranlarına göre birbirinden ayrılıyor. Şöyle ki; 
Meyve suyunun içindeki doğal meyve oranı % 100’dür. Portakal, üzüm, nar ve elmadan elde edilebilen %100 meyve suyu, elde edildiği meyvenin renk, tat ve kokusunu taşıyor. %100 meyve suyu koruyucu ve renklendiriciler gibi katkı maddesi içermiyor.
 
Meyve nektarı, meyve suyu veya pulpunun az da olsa su ile seyreltilmesi ile üretiliyor. Nektarın içinde en az % 25-50 oranında meyve konsantresi bulunuyor. Şeftali, kayısı gibi meyvelerin suları koyu kıvamlı olduğu için bu meyvelerden nektar üretiliyor; kayısı nektarında en az % 40, şeftali nektarında en az %45 oranında meyve bulunuyor. % 00 meyve suları gibi nektarda da Gıda Kodeksi uyarınca koruyucu ve katkı maddesi bulunmuyor.
 
Meyveli içecek ise, en az yüzde 10 oranında meyve içeriyor. Bu kategori altında son yıllarda aromalı içecekler de üretiliyor. Aromalı içecekler su, şeker, izin verilen katkı ve aroma maddelerinin karışımından oluşuyor.


ELMA SUYU AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR!
Elma suyu ve elma özlerinin içerdiği bazı özel bileşenlerin kötü kolesterol olarak bilinen LDL-kolesterolün oksidasyonunu engellediği ve böylece damarlara zarar vermesini önlediği biliniyor. “Quercetin” adlı güçlü bir antioksidan içeren elma suyu sağlıklı beslenmede önemli bir yer tutuyor. Kötü kolesterolün oksidasyonunu önlemenin yanı sıra, vücudunuzu ultraviyole ışınları, yanıklar ve sigara gibi birçok çevresel faktörün oluşturduğu zararlardan arındırmak için yüzde 100 meyve konsantresi içeren elma suyundan siz de mutlaka faydalanın.

Araştırmalar, elma tüketiminin bazı kanser türleri, kardiyovasküler hastalıklar, astım ve diyabet gibi kronik hastalık riskini azalttığını gösteriyor. Laboratuar çalışmaları elmanın çok yüksek antioksidan aktivitesini ortaya koymakta… Çalışmalara göre elma, kanser hücre çoğalmasını, üremesini engelliyor, lipit oksidasyonunu azaltıyor ve kolesterolü düşürüyor. Ayrıca elma ve elma suyunun antihipertensif (yüksek tansiyonu engelleyen) etki gösterdiği ileri sürülüyor.  Bir bardak elma suyu 98 kkal içeriyor.

Ayrıca, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarı kanser, kalp ve damar hastalıkları, katarakt, artritler ve yaşla birlikte gelen diğer bozukluklar gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu sorunlarla karşılaşmamak için erken yaşlardan başlayarak sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Elma suyu, içeriğindeki en fazla antioksidan kapasiteye sahip “Quercetin” nedeniyle bu sorunlara karşı savaşta sofradan eksik edilmemesi gereken bir yardımcı.

b-KAROTEN DEPOSU KAYISI SUYU
Kayısı suyu potasyum, folik asit ve A vitaminine dönüşebilen karotenoidlerden özellikle beta karoten açısından zengindir. Bir bardak kayısı suyu 117 kkal içerir ve günlük A vitamini gereksiniminin 1/3 ünü karşılar. Yapılan çalışmalar; karotenoidlerin antioksidan özellikler gösterdiğini ve kansere karşı potansiyel koruyucu etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmacılar kanserden korunmak için hap şeklinde beta karoten almak yerine değişik türdeki karotenoidleri içeren yeşil, sarı, turuncu sebze ve meyve ile bu sebze ve meyvelerden elde edilen sebze/meyve sularını daha çok tüketmek gerektiğini belirtmişlerdir.

.Bir bardak (200 ml) kayısı suyunda bulunan 2300 mg b-karoten günlük A vitamini gereksiniminin 4-8 yaş grubu için % 48’ini, 9-13 yaş grubu için % 32’sini, 14 yaş ve sonrası erkekler için % 21’ini, 14 yaş ve sonrası kadınlar için ise % 27’sini karşılıyor.
 
Karotenoidler hücreleri oksidadif stresten, hassas molekülü ve tekli oksijeni süpürerek, serbest radikal reaksiyonu inhibe ederek koruyor. Karotenoid molekülleri doğal ve yapay ışınlar, sigara, zararlı kimyasallardan kaynaklanan ve hücre lipitlerinin oksidasyonuna neden olan aktif oksijeni tutma yeteneğine sahiptirler.

Ayrıca karotenoidlerin .kardiyovasküler hastalıklar ve katarakt oluşumuna karşı da etkili olduğu biliniyor.

NAR SUYU MUCİZESİ
Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza çıkan nar, sağlık açısından da özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve. Adeta bir ‘ilaç’, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor. İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor... Latince adı ‘Punica Granatum’ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor. Tane olarak tüketilebildiği gibi, suyu da sıkılıp içilebiliyor. Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Narın, damar tıkanıklıklarını % 44 oranında geriletiyor. 1 bardak nar suyu, 2 kadeh kırmızı şaraba, 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde içerdiği kanıtlanmış bir gerçek. Bu bağlamda, günlük bir bardak nar suyu tüketmenin koruyucu etkisinin olduğu söylenebilir. Nar tanelerinden ziyade, tüm meyveden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu biliniyor. Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içerir. İshal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır. Kanlı ishalde kullanılır. Meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği de var. Cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterir. Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor.

Ayrıca, yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var. Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat daha fazla. Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yönünden de zengindir. Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir. Narın mikro besin içeriğine bağlı, vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı çalışmalarla ortaya konulmuştur.”
 
Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de var. İshale karşı da tüketilebilir. Nar mevsiminde suyu sıkılarak salataya sos olarak kullanıldığında nefis tat ve renk verir. Nar aynı zamanda bağırsak paraziti tenyanında baş düşmanıdır. Bu amaçla yenildiğinde birkaç saat sonra müshil de alınması gerekir. Nar, potasyum ve demir açısından da çok zengindir. Aynı zamanda C vitamini deposudur. Nar pekmezi (ekşisi) yapmak için 2 kg nar sıkılır. 1 kg şeker, 1 bardak su ve 2 limon karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur.


PORTAKAL SUYU
C vitamini açısından çok zengindir. Portakal suyundaki flavanoidlerin, C vitaminiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilmiştir. Bir bardak portakal suyu 112 kkal içerir. Potasyum, folik asit için iyi kaynaktır. Yapılan çalışmalar; portakal suyunun oksidatif stresi azaltığını, HDL-kolesterol (iyi kolesterol) konsantrasyonunu yükselttiğini göstermektedir. Araştırmalar gün içerisinde 750 ml, yani 3 su bardağı portakal suyu içen yüksek kolesterol hastalarında, LDL (kötü kolesterol) düzeyinin yüzde 21 oranında azaldığına işaret ediyor.
Bir bardak portakal suyu 132 kkal içeriyor ve günlük C vitamini gereksiniminin % 30’unu karşılıyor. Portakal suyu ayrıca potasyum, folik asit için iyi kaynaktır. Portakal suyu tüketiminin insanlarda vitamin C konsantrasyonu ve antioksidan  göstergeler üzerine etkisi üzerinde yapılan bir çalışmada 250 mg vitamin C içeren 2 bardak portakal suyunun (500 mL/g), plazmadaki vitamin C konsantrasyonlarını artırdığı ve ürik asit konsantrasyonlarını düşürdüğü bilinmektedir.
 
DOMATES SUYU
Araştırmalar domates suyunun prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Likopen açısından zengin bir besin olan domates, içerdiği çeşitli karotenoidlerin, C vitamininin, polifenolik bileşiklerin kompleks etkileşimlerinin bir sonucu.  Amerikan Journal of Nutritional Science dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, domateste bulunan Likopen, prostat kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor.
 
Yaklaşık 47.000 yetişkin erkek üzerinde yapılan araştırmada, haftada 2-4 porsiyon taze domates tüketenlerde prostat kanseri riskinin, hiç tüketmeyenlere oranla % 26 oranında azaldığı gözlemlendi. Araştırma sonuçlarına göre haftada 10 porsiyondan fazla domates ve domates suyu tüketenlerde prostat kanseri riski, haftada 1,5 porsiyon tüketenlere oranla % 35 oranında azalıyor. Bol miktarda likopen alan erkeklerde, düşük dozda alanlara kıyasla prostat kanser riski %21 oranında düşüyor. Bir su bardağı domates suyu 53 kkal, 23,377 mcg likopen ve 2009 mcg beta karoten içeriyor. Domates, likopenin yanı sıra, C vitamini, folik asit, alfa tokoferol, potasyum gibi besin öğelerini, diğer karotenoidleri ve polifenolik bileşikleri de içeriyor.

ÜZÜM SUYU
Vitamin, mineraller ve antioksidan özellikler gösteren Flavonoidlerden zengin bir meyve olan üzüm; hem sağlığı koruyucu, hem de çeşitli rahatsızlıkları tedavi edici özellikleri ile adeta doğal bir sağlık iksiri. En az üzüm kadar faydalı olan ve yüzde yüz meyve konsantresi içeren üzüm suyu ise, yine içerdiği Flavonoidler ile bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu biliniyor.

Bir bardak üzüm suyu 125 kkal içerir. Potasyum, vitamin C, folik asit ve polifenollerden zengindir. Üzüm suyu polifenolleri; antosiyanin ve proantosiyanindir. Yapılan çalışmalar bu bileşiklerin yüksek antioksidan etkinliklerine bağıntılı olarak LDL oksidasyonunu (kötü kolesterol) azalttığını göstermektedir. Özellikle mor üzüm ve mor üzüm suyunda bulunan polifenollerin kalp hastalıklarından koruyucu etkisi olduğu bildirilmektedir. Üzüm suyu ile bazı kanser türlerine karşı korunmak mümkündür. Her gün tüketilen üzüm suyu hücrelere zarar veren bileşenlerin düzeyini azaltıyor. Üzüm suyunun DNA yapısına ve hücrelere zarar veren bileşenleri azaltma etkileri bir araştırmaya göre şu şekilde açıklanmaktadır:

“Üzüm suyu, içerdiği Flavonoid bileşenlere bağlı olarak potansiyel antioksidan etkinlik gösterir, bu özelliği nedeniyle plazma antioksidan kapasiteyi yükseltir, oksidasyona bağlı DNA hasarını ve hücrelere zarar veren bileşenlerin düzeyini azaltır.”

DOĞADA HER DERDE DEVA  VAR!
* Uykusuzluk: Havuç ve kereviz sapının suyunu karıştırın.
* Sakinleştirici: Havuç ve lahana suyunu karıştırın.
* Sindirimi kolaylaştırıcı: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu.
* Yorgunluk: Tek başına havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sıkılmış meyve suyu.
* Grip: Bir bardak kızılcık suyu ya da elma + kızılcık, elma + üzüm + ananas suyu.
* İktidarsızlık: Lahana, brokoli, kıvırcık yapraklı lahana suyu.
* Sigara dumanı: Kereviz ya da çilek suyu.
* Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid kan damarını ve kılcal damarları güçlendirir. Ezik ve çürükler daha çabuk iyileşir.
* Kabızlık: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir. En çok işe yarayan meyve suyu ise elma + armuttur.
* Ağrıyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz karışımının suyu.
* Mide asidi: Havuç + salatalık + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yatıştırmaya yardım eder.
* Hemoroit: İçinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor. Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu.
* Boğaz ağrıları: Turp ve limon.
* Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu.
* Baş ağrısı: Elmayla birlikte karıştırılan kereviz suyu. Günde yarım kilo sebze ve meyve tüketilmesi gerekiyor.

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.