SİGARA ESTETİK GİRİŞİMLERİ ETKİLİYOR!
Estetik ameliyatlar da diğer operasyonlar gibi dokulardaki kan dolaşımının belli bir seviyede olduğu ve bu seviyede kalacağı varsayılarak planlanır. Örneğin; otomobil kullanırken benzinin motora belli bir ölçüde geleceğini ve asla tıkanmayacağını varsayarsınız. Kan dolaşımı da buna çok benzer. Sigara içmek, kanı dokulara ulaştıran damar ağında ciddi bozukluklar yaratır. Damarların anormal derecede ve kontrolsüz kasılmalarına ve dolaşımı durdurmalarına sebep olabilir. Ameliyat edilen bölgedeki kan dolaşımı cerrahi müdahale yüzünden aksadığında, kalan damar ağının belli bir seviyeyi rahatlıkla koruyacağını düşünürüz. İşte, sigara bu güvenilen dağlara karlar yağdırır. Dokular oksijensiz, beslenmesiz, korumasız kalır.
Dolayısıyla, sigara estetik girişimlere ihtiyacı artırıyor. Çünkü yaşlanmayı hızlandırıyor. Bu etkisini uzun uzun anlatmaya gerek yok, sigara içenlerde zaten ortada... Kırışıkları ve dokularda yerçekimine bağlı sarkmaları artırır. Bu etkiyi sadece yanaklarda değil, bütün vücutta görmek mümkün. Bağ dokusu gevşer, cilt elastikiyetini kaybeder, rengi solar, cansızlaşır.
Sigara içenlerin nekahet süresi uzun ve zor geçer. Operasyon sonrası vücutları her türlü komplikasyona da açık olur. Ayrıca, sigara içenlerin ameliyatı daha temkinli yapılır ve çapı küçük tutulur. Dolayısıyla, elde edilen sonuç da sınırlı olur. Ameliyattan hemen sonra sigara içmeye devam ederlerse riskler daha da artar.
AMELİYATTAN ÖNCE SİGARAYA SON!
Sigara içen hastalarda belli ameliyatları yapmayız zaten. Özellikle yüz germe ve göğüs küçültme ameliyatında hastanın sigara içmiyor olması gerekir. İçiyorsa da en az altı hafta önce bırakması şarttır. Mutlaka bir sorun çıkar demiyorum elbette, ama riskleri arttırmak estetik bir müdahalede kabul edilemez. Günde bir paketin üzerinde sigara kullanan hastalarıma, “Önce sigarayı azaltın ameliyatı sonra yapalım” diyorum. Sigara ve doğum kontrol hapı gibi ilaçların bir arada kullanılması da emboli riskini ciddi şekilde arttırıyor. Doğum kontrol hapında olduğu gibi, menopoz sonrası yapılan hormon takviyeleri de östrojen içerir. Ameliyattan altı hafta önce her ikisini de bırakmak şarttır.
Sonuçta, başarılı operasyonlar için hastalara iki temel önerim var. Birincisi sigara içmeyin. İkincisi kilonuzu kontrol edin. Fazla kilolu olmak bütün ameliyatları olumsuz etkiler. İlla şişman olmaktan da bahsetmiyorum. Mümkün olduğunca sağlıklı beslenin ve kilonuzu kontrol edin. Sürekli olarak kullanılan ilaçlar çok önemli. Özellikle doğal vitamin ve takviye ilaçların birçoğu kanı aşırı sulandırabiliyor. Bu, ameliyat sonrasında beklenenden çok daha fazla morluğa ve şişliğe neden olabiliyor.
SİGARA CİLDE MÜTHİŞ ZARAR VERİYOR!
Sigaranın cilt üzerindeki etkileri ise tek kelimeyle felakettir. Bunu en iyi sigarayı bırakanlarda gözlemek mümkün. Özellikle günde iki paket ve üzerinde sigara içenler, sigarayı bıraktıklarında sanki bir anda gençleşirler. Cilt rengi değişir, esnekliği artar, kırışıklıklar azalır. Bunun, cildin kan dolaşımı ve beslenmesindeki artışla doğrudan ilgisi vardır. Sigara yüzlerce, hatta binlerce zehir olarak kabul edilen maddeyi kan yoluyla cilde ulaştırır. Yani cildinizi zehirler. Bağ dokularının kendisini yenilemesine engel olur. Hücreler ve kollajen gibi proteinlerden oluşan yumuşak dokular da dahil olmak üzere vücuttaki her doku sürekli kendini yeniler. Sigaranın en kötü etkisi bu yenilenmeyi azaltmaktır. Sigara göğüslerdeki sarkmayı bile arttırır. Ayrıca bütün organ sistemlerini kötü etkileyerek, dolaylı olarak vücudu yıpratır.
|