Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇALIŞAN ANNENİN YAŞAM REHBERİ

“BEBEĞİMLE NASIL KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİRİM?”

“BEBEĞİMLE NASIL KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİRİM?”

Çalışan annenin bir diğer sorunu bebekle geçirilen az zamanın en kaliteli biçimde değerlendirilmesidir. Anne tüm gün çalışıyor olmanın kendisinde yarattığı suçlulukla çocuğuna hediyeler alır ya da onu şımartabilir. Oysa çocukla geçirilecek kaliteli zaman her şeyin ilacıdır.


Kuşkusuz çocuk ile geçirilecek zamanın kaliteli olmasının en çok gerekli olduğu dönem 0-3 yaş dönemidir. Bu yaştaki çocuk ile geçirilecek zamanın kalitesini belirleyen, bebeğin temel ihtiyaçlarının karşılanıyor olmasıdır. Şüphesiz ki, ileriki yaşlarda çocuk ile geçirilen zamanın kaliteli kılınması için yapılacaklar değişecektir. Bir başka deyişle, çocuk ile geçirilecek zamanın kalitesini arttıran, çocuğun içinde bulunduğu gelişme aşamasının dinamiklerini dikkate alan yaklaşımlardır.
 

Yaşamın ilk 3 yılında bebeğin beklentisi temel ihtiyaçlarının, bunlar beslenme, uyuma ve yıkanmanın karşılanmasıdır. Bu durumda anne, bebek ile birlikte olduğu zamanları onun bu temel ihtiyaçlarını karşılayarak değerlendirmelidir. Bebek, kendisine bu şekilde yaklaşan bir anne varlığında, günün küçük bir bölümünde birlikte olabilseler de, "anne farkındalığı"nı kaybetmeyecektir. Oysa, genellikle anneler bebekleri ile kaliteli zaman geçirmekten, onunla en kaliteli oyuncaklar ile oynamayı algılarlar. Ancak bu mantık bebeğin dünyasıyla uyuşmaz.

Annenin çocuğa ayırdığı zamanın süresi değil, onunla diz dize, göz göze olabildiği derinlik önemlidir. Bunun sözlerle soyut olarak değil, somut olarak hissettirilmesi gerekir.

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.