OTİZM YAZI DİZİSİ
Otizm her ailenin deneyimlemek durumunda kalabileceği, bilinçle yaklaşılması gereken biyolojik bir hastalık. Prof. Dr. Barış Korkmaz otizmle ilgili tüm ayrıntıları bizlerle paylaştı.
Otizimli çocukların eğitimleri çevrelerinin onlara olan bilinçli tavrıyla şekillendiği sürece başarılı olur. Bu özel eğitime de olabildiğince erken başlanmalıdır. Bu nedenle otizmde erken tanı oldukça önemlidir.
Sorun genetik midir yoksa hamilelikte ya da doğum sırasında yaşananların bir etkisi var mıdır? “ İşte bu soruların yanıtları...
Otizmin kesin tanısı için kullanılan nesnel-objektif bir yöntem yoktur. Otistik çocuğun davranışlarını sistematik olarak gözlemek ve aileye ayrıntılı sorular sorabilmek için bazı yöntemler geliştirilmiştir.
Otizmin pek çok alt tipi olduğu sanılmaktadır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar en çok zekâ düzeyine göre yapılan gruplamaları desteklemektedir.
Otizm beraberinde ya da yakın ilişkili olarak bazı davranış sorunlarıyla görülebilir. Bu davranış sorunları bir ya da birden fazla olabilir.
İletişim sorunları otizmde temel sorunu oluşturur. Bu nedenle, verilen mesajların ne ölçüde anlaşıldığının ve en iyi hangi şekilde verileceğinin bilinmesi gerekir.