Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ HAKKINDA YAPILAN SON ARAŞTIRMALAR YAZI DİZİSİ

EMZİRME DÖNEMİYLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

EMZİRME DÖNEMİYLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Hamilelik ve doğum süreci gibi emzirme dönemi hakkında da halk arasında bir çok bilgi yanlış uygulanıyor ya da anne yanlış yönlendirilebiliyor. Oysa, bu hasas dönemde bilginin sağlıklı olması çok önemli. Prof. Dr. Gülbin Gökçay, anne sütüyle beslenme oranlarının artması için öncelikle annelerin emzirme konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu dönemde yaygın olarak bilinen hurafeleri açıkladı.


TATLI SÜTÜ ARTTIRMIYOR
Anne sütünü çoğaltabilmek adına daha fazla yemeleri öğütlenir, şekerli ve tatlı türünden besinlerin süt verimini arttırdığı yönünde yanlış inanışlar toplumda yaygındır. Bu şekilde beslenmeyle bilinçsizce alınan gereksiz kaloriler, sütü arttırmaz aksine kilo artışına neden olur. Dinlenmek, sık ve doğru teknikle emzirmek, memeleri boşaltmak süt yapımını arttıran en önemli etmenlerdir.

EMZİRMEK GEBELİKTEN KORUMAZ
Halk arasında yaygın olan “emziren annenin gebe kalmayacağı” inancının geçerli olması için üç koşulun bir arada bulunması gerekir. Bebeğin 6 aydan küçük olması, annenin adetinin başlamaması ve bebeğe anne sütü dışında başka hiçbir ek besin verilmemesi gerekmektedir.

BEBEK ANNE SÜTÜNDEN SARILIK OLMAZ
Bebek sarılık olmasın diye anne sütü verilmiyor. Oysa, bu çok yanlış. Emzirmek bağırsak hareketlerini arttırdığı için yenidoğan sarılığının düzelmesine yardımcı oluyor.

SÜT MEMEDE EKŞİMEZ
Annenin memede bekleyen sütü ekşir, diye bazen anneler uzun süre emziremediklerinde bu sütlerini çok bekledi diye sağıp atıyorlar. Oysa, annenin memede bekleyen sütü hiçbir zaman ekşimez.

EMZİRME 1 YAŞINDA SONLANDIRILMAMALI
Annelerin 1-2 yaş arasında emzirmeye devam etmesi çok yararlı olmasına karşın “bebek annesine çok düşkün olur” endişesiyle emzirme 1 yaşında sonlandırılmaya çalışılıyor. Oysa, 1-2 yaş arası da emzirmenin çok yararı var. Bu dönemde önemli olan belirli kurallar çerçevesinde emzirmeye devam etmektir.

EMZİRMEK KADINDA KEMİK ERİMESİ YAPMAZ
Uzun süre emzirmenin kadında kemik erimesine yol açabileceği düşünülüyor. Bu da doğru değil.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAK İÇİN:
- Her emzirme seansından sonra bir bardak su için.
- Günde 1 bardak süt, 2 kase yoğurt tüketin.
- Salatalarda bol miktarda soğan kullanın, her gün 1 havuç ekleyin.
- Günde 5 adet ceviz ya da 10 badem yiyin.
- Sabah kahvaltısında 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu içilmeli şeftali, kivi, muz gibi vitamin değeri yüksek meyveler yenmeli.
- Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketin.


İLAÇ VEYA SİGARA KULLANIRKEN BEBEĞİMİ EMZİREBİLİR MİYİM?
Annenin aldığı bazı ilaçlar süt yapımını baskılayabilir. İdrar söktürücüler ve günde 6 adetten çok sigara içilmesi süt yapımını azaltabilir. Emziren anneler tercihen hiç sigara içmemelidir. Emziren annenin aldığı ilaçlar genellikle anne sütüne geçer ancak alınan ilacın en fazla yüzde 1’i süte geçer. Bu oran emzirme miktarı ve sıklığıyla değişir.

Genel olarak emziren anneler çok gerekli olmadıkça ilaç almamalıdır. Kullanılması gereken ilaçlar doktora danışılmalıdır. Emziren anne ilaç kullanacaksa, bebeklerde kullanılabilen ilaç grubundan seçim yapılmalıdır.

EMZİRİRKEN NE TÜR BİR DOĞUM KONTROL HAPI KULLANABİLİRİM?
Emziren kadınların doğum kontrol hapı olarak yalnızca progesteron içeren tipleri kullanmaları gerekir. Östrojen içeren doğum kontrol hapları süt yapımını baskılayabilir.


 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.