Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ HAKKINDA YAPILAN SON ARAŞTIRMALAR YAZI DİZİSİ

EMZİRME DÖNEMİNDE GÖĞÜS BAKIMI

EMZİRME DÖNEMİNDE GÖĞÜS BAKIMI

Emzirme döneminde meme temizliği ve bakımına özen göstermek anneyi ve bebeğini birçok hastalıktan uzak tutuyor. Bu dönemde 10 kadından 3’ü hatalı emzirme yüzünden meme ucu çatlaklarıyla karşılaşıyor. İşte, meme ucu çatlaklarından, göğüs temizliğine kadar emzirme dönemine özel bakım tavsiyeleri.


Emzirmenin olmadığı normal dönemlerde genel vücut bakımına memeleri de dahil etmek yeterlidir. Sık sık yıkanma, dar olmayan, memeleri saran ve taşıyan sütyen kullanma, meme arkasındaki göğüs kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yapma, meme bakımının temelini oluşturur.

Bu dönemde göğüslerin ağırlaşması ve sertleşmesi nedeniyle uygun bir sütyen kullanmak ve hijyene önem vermek gerekir. Bu dönemde meme cildinde çatlaklar oluşabilir, bunlara engel olmak için hamileliğin başından itibaren çatlak önleyici kremler kullanılmalıdır.

Emzirmeden önce eller mutlaka yıkanmalı ve meme başları ılık temiz su veya karbonatlı su (1 bardak kaynamış soğumuş suya bir çay kaşığı karbonat) ile temizlenmelidir.      

Temizlemek için kullanılacak pamuk veya gazlı bez hiçbir zaman suya batırılmamalı, su temiz bir şişeden pamuğa dökülmelidir. Bu işlemleri takiben meme başına E vitaminli kremler veya daha ekonomik ve pratik bir çözüm olarak sütten bir miktar sağarak sürülür ve meme başı kuruduktan sonra temiz gazlı bir bez veya meme pedi konularak sütyen giyilir. Meme başını kapamadan önce mutlaka iyice kurutmak gerekir. Çünkü nemli ortamda çatlaklar daha kolay oluşur ve mikroplar daha kolay ürer. Eğer çocuk emdikten sonra memede hala süt kalmışsa temiz kaynatılmış bir tirle (manuel el pompası) veya süt pompası ile boşaltılmalıdır. Asla memede 4-5 saatten fazla sütün kalmasına ve yumrular oluşmasına izin verilmemelidir. Çünkü  memede biriken bu süt mikroplar için çok uygun vasat teşkil eder. Hele bir de meme başında çatlaklar oluşmuşsa buradan mikropların içeriye girişi daha da kolaylaşacaktır. Genel vücut hijyenine çok dikkat etmek gerekir, mümkünse her gün banyo yapmak, çamaşırları her gün değiştirmek uygun olur.

Özellikle emzirmeye yeni başlanan dönemde meme başında çatlaklar oluşabilir. E vitaminli kremler veya sütün kendisi bu çatlakları engelleyebilir, fakat bazen de her şeye rağmen bu çatlaklar oluşur, emzirme esnasında çok acırlar ve kanayabilirler. Bu durumlarda meme başı temizliğini karbonatlı su ile yapmayı tercih etmek gerekir ve emzirme işleminden sonra meme başı hava ile iyice kurutulmalıdır.

Eğer acı ve kanama çoksa, tek tek memeler dinlenmeye sevk edilir ve süt pompa ile çekilir. Yani bir emzirmede bir meme emzirilir, diğeri pompa ile boşaltılır, diğer emzirmede tersi yapılır. Pompa ile çekilen süt çocuğa verilebilir.

ACIYI HAFİFLETMEK İÇİN
- Memeler ılık suyla silinmeli, havalandırılarak kurulanmalıdır.
- Doğru emzirme pozisyonu alın, sadece meme ucunu değil “areola’” adı verilen koyu alanın tümü bebeğin ağzında olsun.
- Her emzirmede meme başının farklı bir kısmı baskı görecek şekilde bebeğin pozisyonunu ayarlayın. Diğer öğünde bebeğinizin emmediği ya da tam boşaltamadığı memeden başlayın.
- Meme başı kuruduktan sonra elle sıkılarak memeden damlaması sağlanan birkaç damla süt, hafifçe meme başına sürülüp kendiliğinden kuruması beklenmelidir.
- Sızıntıları önlemek için meme pedi sık sık değiştirilmeli ve emzirme aralarında havayla temas sağlanmalıdır.
- Yüzeysel iltihap için antibiyotikli krem kullanılması gerekirse, emzirme öncesi meme durulanmalıdır. Unutulmamalı ki, 1 aydan fazla süren meme ucu enfeksiyonlarının en önemli nedeni mantardır.

BİBORON KÜÇÜK DELİKLİ OLMALI
Çocuğa biberonla süt verileceği zaman çok küçük delikli emziği olan biberonlar tercih edilmelidir. Yoksa çocuk biberonun rahatlığına alışır ve memeyi bırakır. Eğer meme başındaki çatlaklar kötüleşir ve emzirmeye olanak vermeyen bir hal alırsa doktora başvurmakta yarar vardır. Memelerde yumrular oluşursa ve pompa ile bunlar boşaltılmazsa, hele bir de bu yumrular ağrımaya başlarsa ya da memede kızarıklık, sıcaklık meydana gelirse hiç vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Çünkü bu bulgular bir enfeksiyonun başladığını gösterir, erken dönemde basit antibiyotikler ile enfeksiyon tamamen geçer. Oysa, enfeksiyon ilerleyip apseleşirse bu kez cerrahi müdahale enfeksiyon kontrol altına alınamazsa sütü kesmek bile gerekebilir. Bu da bebeğin en doğal hakkı “anne sütünü” ondan almak anlamına gelir.

SÜTYEN SEÇERKEN DİKKAT
Emzirme döneminde sütyen seçimi önemlidir. Sütyen giymemek memelerin çabuk deforme olmasına neden olur. Yine bu dönemde meme cildinin çatlamasını engellemek için ilk ay çatlak önleyici kremler sürmeye devam edilmelidir.

Gebelikte ve emzirme döneminde de normal dönemdeki memedeki gibi kitleler ve hatta kanser oluşabilir. Bu nedenle gebelikte ve emzirme döneminde memede yumrular fark edildiğinde basit bir süt birikmesi olarak algılayıp ihmal edilmemelidir. Memeyi sağdıktan sonra geçmeyen yumrular enfeksiyon nedeni olabileceği gibi memede bir tümörün  belirtisi de olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora başvurulmalıdır.

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.