Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ HAKKINDA YAPILAN SON ARAŞTIRMALAR YAZI DİZİSİ

EMZİRMEYİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

EMZİRMEYİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Annelerin sütünün olmaması, erken kesilmesi, tedavi ve ilaç kullanımı nedeni ile emzirememesi gibi durumlar emzirme sürecini olumsuz etkileyebilir. Peki, anneler hangi durumlarda bebeklerini emziremezler?..


Birçok hastalıkta anneler bebeklerini hiçbir sakınca olmadan emzirebilir. Örneğin, nezle olan annenin bebeğini emzirmesi, hastalık sırasında vücudunda yapılan antikorları (vücudu savunan bazı proteinler) bebeğe vermesi açısından özellikle önemlidir.

İshal olan anne de bebeğini emzirebilir, ancak emzirmeden önce ellerini özenle yıkaması gerekir.

Verem tedavisi gören annenin balgamı temizlenmiş ve ev tedavisine geçilmişse bebeğini emzirmesinde sakınca yoktur.

Hepatit B hastalığı geçiren anneler bebeklerini emzirebilirler. Ancak, böyle sorunu olan anneden doğan bebeğe doğumdan hemen sonra bazı koruyucu iğnelerin yapılması gerekebilir.

EMZİRMENİN YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR
- Sadece hastaneye yatacak kadar ağır hasta olan ya da bebek için sakıncalı ilaçlar alan anneler bebeklerini emzirmemelidir.
- HIV pozitifli annelerin bebeklerini emzirmeleri sakıncalı olabilir. AIDS’e neden olan HIV’in anne sütü yoluyla bebeğe geçtiği konusunda yayınlar bulunmakta... HIV, anneden bebeğe hamilelik sırasında, doğum ya da emzirmeyle geçebilir.

KİMLERİN SÜTÜ OLMAZ?
Kadınların yüzde 99’u doğumdan hemen sonra başlayan iyi bir destekle süt üretebilir. Çok nadir olarak görülen bir meme yapısında süt üretimi olmayabilir. Çok ender rastlanan bir durumdur ve kadının memeleri ince, uzun yapıdadır. Süt yapımını olumsuz etkileyen özel bir hastalık yoktur. Ancak annede yorgunluğa, halsizliğe yol açan her durumda süt yapımı olumsuz etkilenir. Bu kronik hastalıklar için de geçerlidir. Tüm anneler bebeklerini başarıyla emzirebilirler; yeter ki kendilerini başka işlerle aşırı yormasınlar.

SÜTÜNÜZ OLSUN İSTİYORSANIZ DİNLENİN VE SAKİN OLUN
Stresli, ruhsal açıdan sıkıntıda olan annelerde, kontrolü beyinde olan süt salımında rol oynayan oksitosin hormonu baskılanabilir. Ancak süt yapımında rol oynayan diğer hormon prolaktinin strese dayanıklılığı arttırıcı özelliği vardır ve bebek emdikçe memeden gelen uyarılarla beyinden salınımı artar. Bu nedenle stres altındaki annenin emzirmeye devam etmesi, hem süt yapımının devamı hem de kendi ruh sağlığı açısından önemlidir.

Süt yapımını azaltan diğer önemli bir faktör de annenin fiziksel yorgunluğudur. Özellikle yeni doğum yapan annelerin ilk aylarda aşırı yorgunluktan kaçınmaları gerekir. Bebekleri uyurken onlar da yatmalı, uyumasalar bile en azından vücutlarını dinlendirmelidirler. Emzirirken salınan hormonlar annelerin uyumalarını da kolaylaştırır. Doğumdan sonra annelerin kendilerini daha sakin bir yaşantıya hazırlaması şarttır.

EMZİRMEK DEPRESYONU ÖNLÜYOR!
Lohusalık depresyonu emzirmeyi olumsuz etkileyebiliyor. Anne bebeğin ağlamasını abartılı algılayabiliyor ve sütünün yetmediği düşüncesiyle mamaya başlıyor. Depresyon nedeniyle uykusuzluk çekiyor, bu da süt yapımını azaltabiliyor. Oysa, emzirme sırasında salgılanan hormonlar annenin depresyona girmesini engeller ya da depresyonu atlatmasına yardımcı olur.

ANNEYİ EMZİRMEYE TEŞVİK ETMEK İÇİN NELER YAPILMALI? 
Emzirmek bir şanstır ve bunu yakalayınca iyi değerlendirmek gerekir. Öncelikle annenin kendine güvenmesi gerekir. Annenin çevresindekiler de annenin özgüvenini zedelememeye dikkat etmeli. Her annenin sütü bebeği için özeldir. Sütün niteliğiyle ilgili “sütün yaramıyor” gibi olumsuz yakıştırmalardan kaçınılmalıdır. Bu tip değerlendirmelerin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur. Her annenin sütü yararlıdır. Annenin çevresindekilerin emzirmeye karışmak yerine bebeğin bakımında anneye yardımcı olmaları gerekir.

 

ANNE SÜTÜNÜN YAPIMINI ETKİLEYEN 3 FAKTÖR
- Annenin kendine güvenmesi.
- Bebeğin sık ve doğru teknikle emmesi.
- Memelerin boşaltılması. Aşırı gergin ve boşaltılmayan memelerde süt yapımı durur. Bu nedenle bebeğin emmediği zamanlarda göğüslerin sağılarak boşaltılması süt yapımı için gereklidir.


BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.