Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

GEBENİN EL KİTABI

AĞRISIZ DOĞUM VE SEZARYEN

AĞRISIZ DOĞUM VE SEZARYEN

Son zamanlarda sıkça sorulan sorulardan biri “Ağrısız doğum mümkün mü?” oluyor. Sezaryen ise hala tartışılan ve Sağlık Bakanlığı’nın da yeni koyduğu kurallarla azaltılmaya çalışılan bir uygulama. Ağrısız doğumun türleri ve yan etkileri gibi uygulamaları hakkında da bilgiye sahip olabilirsiniz. Ancak unutmayın, her kadın bebeğini normal yollardan dünyaya getirmeyi hak ediyor.


Anne arzu ettiği taktirde hiç ağrı duymadan da doğum yapabilir. Annenin ağrı hissetmemesi doğurması için bir engel teşkil etmez. Ağrısız doğum amacıyla anneye verilen ilaç uterus kasılmalarını bozmaz. Yalnızca her bir kasılma esnasında uterustan gelen ağrılı uyaranların beyne ulaşmasına engel olur. Anne kasılmaları fark eder, fakat ağrı hissetmediği için rahat ve huzurludur. 
 
AĞRISIZ DOĞUM AMACIYLA ANNEYE VERİLEN  İLAÇLARIN BEBEĞE ZARARI DOKUNUR MU?
Bu ilaçlar özel bir bölgeye uygun dozda verildiğinde bebeğe zararı olmaz. Tersine anne bağırıp çağırmaktan vazgeçtiği ve düzgün nefes alıp vermeye başladığı için bebeğe giden oksijen miktarı da artar. Bebek doğduğunda daha canlı ve hareketli olur. 
  
AĞRISIZ DOĞUMDA KULLANILAN İLAÇLAR NEREYE, NASIL ZERK EDİLİR?   
Ağrısız doğum isteyen anneler yan yatırılarak sırtından bel hizasında omurların arasındaki açıklık uyuşturulduktan sonra özel bir iğneyle girilir. Bu iğnenin içinden incecik bir kateter (yumuşak, bükülebilir bir hortum) geçirilir ve iğne çıkartılıp atılır. Bu kateterden içeriye omurilikten çıkan ve rahime giden sinir liflerinin bulunduğu bölgeye lokal anestetik (uyuşturucu) ilaç verilir. Belirli aralıklarla kateterden ilaç verilirken  anne ilacın  derinlerde  yayıldığını hissedebilir. Kateter anne hareketlerini engellemez.
  
AĞRISIZ DOĞUM YAPTIRILAN ANNELERİN “SAKAT  KALABİLECEĞİ” İDDİASI DOĞRU  MUDUR?
Ağrısız doğumda  kullanılan  kateterler omuriliği örten zarların dışına yerleştirilir. Yani annenin belinden “su” alınmaz. Tekniğine uygun olarak yapıldığında ağrısız  doğumun anneye hiçbir zararı yoktur. Aksine  anne ağrı hissetmediği için doğum sırasında hırpalanmaz, yorgun düşmez. Bebek doğarken uterus kasılmalarıyla birlikte nefesini tutup ıkınarak bizzat kendisi de doğuma yardımcı olur. Doğumdan sonra da en kısa zamanda bebeğine bakacak hale gelir.

SEZARYEN NEDİR?
Sezaryen vaginal yoldan doğması mümkün olmayan bebeklerin, karın duvarı ve uterus   açılarak doğurtulmasını sağlayan bir ameliyattır.
  
SEZARYEN AMELİYATLARINDA NE TİP ANESTEZİ VERİLİR?
Sezaryen ameliyatlarında anestezi verilmesi şarttır. Verilen anestezi genel anestezi olabileceği gibi, anne adayının sadece  belden aşağısını uyuşturan spinal veya epidural anestezi de olabilir. Spinal veya epidural anestezi verilen anne adayları; ameliyat süresince ağrı duymamakta, fakat bebeği uterustan çıkar çıkmaz görebilmekte, ağlamasını işitebilmektedirler. Ayrıca; ameliyat sonrasında bebekleriyle daha kısa sürede ilgilenebilmektedirler. Genel anestezi almayan bebekler daha aktif  olmaktadırlar.
 

NE ZAMAN SEZARYEN AMELİYATI YAPILIR?
1. Bebeğin başı ile doğum kanalı arasında uyuşmazlık varsa; baş doğum kanalından geçemeyecek kadar büyük veya doğum kanalı normalden darsa vaginal doğum mümkün değildir.
2. Daha  önceden uterus üzerinde iz bırakan sezaryen, rahimden ur alma ameliyatları geçirmişse, vaginal doğum sırasında eski ameliyat yerinden uterus yırtılabilir.
3. Su  kesesinin açılmasından sonra  göbek kordonu vajenden dışarı sarkabilir. Dışarıya çıkan göbek kordonundaki anne ile bebek arasında oksijen alışverişini sağlayan damarlar büzülerek  bebeğin kısa sürede ölümüne neden olur. Bebeği kurtarmak için acilen sezaryen ameliyatı  gereklidir.
4. Normalde baş ile gelen bebeğin, herhangi bir nedenle kol, omuz veya yüzü ile gelmesi  halinde vaginal doğum imkansızdır.
5. Plasentanın; doğum kanalını kapatacak şekilde uterusun alt kısmına yerleşmesi yani önde gelmesi halinde mutlaka sezaryen gerekir. Plasentanın yerleşme yeri ultrasanografi ile  belirlenir.
6. Plasentanın bebeğin doğumundan önce yerinden ayrılması halinde bebek, kan kaybından ölür, vakit kaybetmeden sezaryen yapılır,  bebek kurtarılmaya çalışılır.
7. Bebeğin; doğum ağrıları sırasında sıkıntıya girmesi, kalp atışlarının bozulması halinde sezaryen ameliyatı yapılır...


 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.