Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİ ÇAĞIN ANNE BABASI OLMAK! AMA NASIL?

YENİ ÇAĞ ÇOCUKLARI İÇİN DEĞİŞMELİYİZ!

YENİ ÇAĞ ÇOCUKLARI İÇİN DEĞİŞMELİYİZ!

Her anne baba çocuğunun sağlıklı, neşeli, mutlu, başarılı, kolay iletişime giren, kendini rahat ifade edebilen, aklını en verimli şekilde kullanan, nazik, iyi kalpli, belli değerlere sahip olmasını arzu eder. Tüm bunların sağlanmasında ailenin payı büyüktür.


Yeni bir çağdayız. Bilgiler sürekli yenileniyor. Artık kulaktan dolma bilgiler ile çocuk yetiştirmek, çağa uygun değil. Yeni bir bakış açısına, olumlu ifadelere, oyunlara ve destekleyici sözlere ihtiyacımız var.


Nur Eda Kasap (Uluslararası Öğrenci&Anne-Baba Koçu):
“Yeni Çağ Yeni Çocuklar”

“Artık geleneksel anlayışla çocuk yetiştirmek yetmiyor. Öncelikle anne ve babalar kendilerini yenileyebilmeli. Gelişen teknoloji ile gelişmeleri takip edebilmeli. Sürekli kendini geliştiren, kitap okuyan, araştıran anne ve babalar çocuklarına sağlıklı rol model olabilirler.

‘Biz nasıl büyüdük?’
‘Aman bizim psikolojimizi düşünen mi vardı?’
‘Annem o cahil haliyle üç çocuk büyütmüş, ne olacak yani.’
‘Şimdiki çocuklar doyumsuz. Suç ona yüz veren anne ve babalarda.’
‘Babamın bakışı yeterdi. Şimdi çocuklarda korku nerde?’
‘Okumak insanın içinden geliyor, zorluyorum da ne oluyor? Aklı fikri oyunda.’

Bunlara benzer birçok cümle duymuşsunuzdur/söylemişsinizdir.


Elbette hepimiz bir şekilde yetiştirildik. Hepimize belli değerler verildi. Bunları kabul ediyorum. Ancak, artık günümüz, Daniel Pink’inde söylediği gibi ‘Bilgi ve Kavram Çağı’ , güncellenmeyen bilgiler ile çocuklarımıza yeterli eğitimi veremeyiz.

 

Alvin Toffler’in de dediği gibi; ‘21 yüzyıl cahilleri okuma yazma bilmeyenler olmayacak. Öğrenmeyi, yeniden yenilenerek öğrenmeyi bilmeyenler olacak.’

Okul kitaplarına bakın. Öğrenme sistemi tamamen değişti. Bizim zamanımızdaymış, sayfa sayfa çubuk yapmalar. Şimdi çocuklar bilgiyi daha çabuk alıyorlar. Sistem farklılaştı ve yenilendi. Her türlü yeniliğe önce anne ve babaların açık olması gerekiyor.


Çocuklara bakın, birçok bilgiye sahipler. Küçük yaşlarından itibaren, bilgisayar başına geçip, sanki yıllardır kullanıyorlarmış gibi her şeyi kolaylıkla yapıyorlar.

 

Bir çocuğun küçük yaşlardan itibaren, merak etmesi, araştırma yapması, derslerini çalışması, okuması, yeni bilgiler öğrenmesi elbette arzu ettiğimiz davranışlar. Hatta anne ve babalar bu konuda çocuklarını sürekli olarak desteklemeliler.


Çocukların ilk eğitim aldıkları yer ailedir. Aile yapısı, aile bireyleri arasındaki iletişim çocuğun ilk rol modellerini belirlediği yerdir. Birbirine karşı sevgi dolu, birbirini aktif dinleyen bir ailede yetiştirilen çocuk ile, aile ortamı sinirli, birbirlerini dinlemeyen aile bireylerinin olduğu ortamda büyüyen çocuk elbette farklı olacaktır. Çünkü, gördüğü ilk rol modelleri farklıdır.
 
ÇOCUKLAR İLE İLETİŞİMİMİZİ ENGELLEYEN İFADELER
Bazen farkına varmadan çocuklar ile yapılan konuşmalarda iletişimimizi engelleyecek ifadeler kullanıyoruz. Bunlardan bazılarını birkaç örnek cümle ile görelim. Bakalım içlerinden tanıdık gelecekler var mı?


Tanımlamaları detaylı açıklamak yerine direkt örnekler vermeyi tercih ediyorum. Böylelikle ne demek istediğimi rahat ifade edebileceğimi düşünüyorum.

 

Yargılar:
‘Doğru ders çalışmanın tek yolu, masanın başından kalkmamak.’
‘Alp tembel ve yaramaz bir çocuk, sen de ona uyuyorsun.’

 

Çarpıtmalar:
‘Beni dinlemiyorsun, söylediklerime aldırış etmiyorsun.’
‘Sus, bana laf yetiştirme.’
 ‘Anne bir şey demedim zaten’.
 ‘Bak hala konuşuyorsun, bana cevap verme.’

Genellemeler:
‘Her zaman beni böyle üzüyorsun.’
‘Hiçbir zaman ödevlerini doğru almıyorsun ki…’
‘Odana girdiğimde hep dağınık.’

Etiketlemeler:
‘Çok tembelsin.’
‘Sakar kızım-oğlum.’

Zorlayıcı İfadeler:
‘İlle arkandan eşyalarını ben mi toplamak zorundayım?’
‘Tanımadığın kişiler ile asla konuşmamalısın.’

Olanaklılık ya da Olanaksızlık İçeren İfadeler:
‘Bu şekilde ders çalışma ile sınıfını geçmen imkansız.’
‘Böyle gidersen başarılı olman mümkün değil.’
 
Bu tarz ifadeler çocukların özgüveni açısından da aşındırıcıdır. Tüm bunlar çocuklar ile aramızdaki iletişimimizin sağlıksız yapar.

Ayrıca yargılanmadan dinlenilen çocuk, güvende olduğunu bilir. Anne ve babasına karşı daima açık olarak kendini ifade eder. Ailesine karşı dürüst davranır.

Çocuklar yaptıkları şeyler arasında hoşunuza gidenleri, kesin ve açık bir ifade ile duymak ister. Bunları duyduğu zamanda tekrarlamaya devam eder.

TAKDİR EDİLMEK VE ONAY GÖRMEK
Yeni bir şey öğrenmek, sonra bu beceriyi kullanabilmek, çocukların kendisi ile gurur duymasına yol açar.

Şimdi kendinizi düşünün lütfen; müdürünüz, amiriniz yaptığınız bir iş için sizi takdir eden, övgü dolu sözler söylediğinde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Çocuklar da bu sözlere her yaşta ihtiyaç duyar.

Çocuklar için en değerli kişilerden takdir görmek, her zaman onları mutlu eder.
Anne baba olarak çocuğumuzda görmek istediğimiz davranışı önce siz ona göstererek işe başlamak en doğru olanıdır.

Çocuklarınızın size karşı saygılı, nazik, düşünceli olmasını istiyorsanız, siz de onlara karşı böyle davranın. Sesinizi yükselterek ‘Bana karşı nazik ol’ diye bağırmak çelişkilidir. Çocuk davranışı model olarak alır.

Çocuklarınıza güvendikçe, onlarda kendilerine güvenecektir. Kendi yetenek ve becerilerini geliştirmelerinde gereken destek verilmelidir. Yalnız başına bir iş yapan çocuk, başarma duygusu ile kendine olan güvenini sağlamlaştıracaktır.

Kendisine önem verilen, değerli hisseden çocuk ile ailesi arasında iletişim daima sağlam temeller üzerine kurulmuş olacaktır. Unutulmamalıdır ki, yaşı ne olursa olsun çocuk ayrı bir bireydir. Çocuğunuz (kaç tane olursa olsun) tek ve özeldir.

Çocuğunuzla ilk anlardan itibaren kuracağınız sağlıklı iletişim ve etkileşim onun kendi hakkındaki düşüncelerinin temelini oluşturur.  Değerli ve sevilen birey olduğu mesajını almak benlik saygısını geliştirecektir.

Çocuklarınızla birlikte sağlık, mutluluk, huzur dolu bir yaşam diliyorum.”

 


 

 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.