Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YENİ ÇAĞIN ANNE BABASI OLMAK! AMA NASIL?

YENİ ÇAĞDA EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ!

YENİ ÇAĞDA EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ!

“Doğal haline bırakılan bir çocuk kendi bilgeliğini kolayca hatırlayabilir. Evet, elbette, bir eğitim gerekir bu taze fidanın şekillenmesi için. Ancak eğitim sistemimizin büyük bir kusuru her bir çocuğun hangi şekli alacağını belirlemesidir.”


Fatih Keçelioğlu (Maya Takvimi Uzmanı):
“2012’DE ÇOCUĞUNUZ KENDİNİ BULSUN”

“2012 yılı pek çok insan için insanlığın bilincinin evriminde önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor. Maya takviminin bu konuda ne söylediği tartışıladursun, biz bilincin evrimi konusunu biraz açalım. Adı üstünde, evrim bir önceki varoluş halini geride bırakarak yepyeni bir seviyeye gelmeyi tanımlıyor. Bilincin evriminden bahsediyorsak da bu ancak ruhsal bir idrak ile söz konusu olabilir. Yani kendi hayatımızı derinden sorgulamak gerekiyor. Nerden geldiniz, nereye gidiyorsunuz, aslında kimsiniz?

Peki ya çocuklar? Geleceğe dair umutlarımızı taşıyan çocuklar!.. Onlar bu resimde nerede duruyorlar?

Çocuklar aslında bizim taşıdığımız yaraları ve bu yaraların kabuklarını taşımıyorlar. Doğal haline bırakılan bir çocuk kendi bilgeliğini kolayca hatırlayabilir. Evet, elbette, bir eğitim gerekir bu taze fidanın şekillenmesi için. Ancak eğitim sistemimizin büyük bir kusuru her bir çocuğun hangi şekli alacağını belirlemesidir.

Bugün ALTERnatif eğitim konusunda çok ilerici yaklaşımlara sahip olan okullar var. Mesela Bütüncül (Entegral) Yoga yaklaşımıyla ünlü Sri Aurobindo okulları. Bu okullardaki eğitimin özü çocuğun kendi içindeki ruhsal bilinci fark etmesi için yer açmak. Hindistan’ın Auroville ve Pondhicherry şehirlerinde var olan bu okullarda öğrenciye tüm olanaklar tanınıyor ve kendisinin seçmesi isteniyor. Matematik, resim, bilgisayar, kimya, beden eğitimi... Ne öğrenmek istiyorsa sunuluyor ve bu süreçte çocuk kendi yüksek benliğinin farkında olarak hayattaki amacını keşfediyor.

Maya kültüründe de benzer yaklaşımlar var. Bir çocuğun doğduğu gün hangi Maya burcuna denk geliyorsa bunu herkes biliyor. Böylece ailesi, arkadaşları, öğretmenleri, yani tüm toplum, çocuğun nasıl yetenekleri olduğuna dair sürekli olarak farkındalar. Böylece çocuk ailesinin istediği şekilde değil, burcunun özelliklerine göre yönlendiriliyor. Maya toplumunda burçların böyle işlevleri var işte, insanın tüm hayatına rehberlik ediyor. 

Bütüncül (Entegral) eğitim konusuna dönersek. Bu konudaki uzmanlardan Sraddhalu Ranade ile yaptığım bir röportajdan ufak inciler paylaşmak istiyorum.

Fatih: Entegral eğitim hakkında ne dersiniz? Entegral eğitimin insanlık üzerindeki olası etkileri ne olabilir?
Sraddhalu: Eğitimin bir çocuğu hayata hazırlamanın temel şekli olduğunun ve hayatın amacının bilincin evrimi ve kutsal potansiyelimizin uyanışı olduğunun farkına vardığımız zaman, otomatik olarak geriye doğru çalışacağız ve sınıfta, daha sonraki hayatsal gelişim için gerekli her türde desteği sağlayacağız, işte bu entegral eğitimdir.  Entegral eğitim zorla uygulanacak bir sistem değildir, daha çok, insan amacının ve insan gelişiminin psikolojisine dair derin gerçeğin farkına varılmasının doğal bir sonucudur.

Aslında insanların buna ne dediği önemli değil, ama insanlar hayatın amacının farkına vardığında ve çocuklara da bunu uyandırmaları için yardım ettiklerinde bu yayılacak ve tüm dünyada eğitimin doğal yönü haline gelecek.

Sözlerimi bitirirken, Halil Cibran’ın bu konudaki inanılmaz güzellikteki şiirini hatırlatmak istiyorum
:

ÇOCUKLAR
Sizin diye bildiğiniz evlatlar gerçekte sizin değildirler,
Onlar kendilerini özleyen Hayat’ın oğulları ve kızlarıdırlar,
Sizler aracılığıyla dünyaya gelmişlerdir ama sizden değildirler,
Sizlerin yanındadırlar ama sizlerin malı değildirler,
Onlara sevginizi verebilirsiniz ama, düşüncelerinizi asla,
Çünkü onların kendi düşünceleri vardır,
Onların bedenlerini barındırabilirsiniz ama Ruhlarını asla,
Çünkü onların Ruhları geleceğin sarayında oturur,
Ve sizler düşlerinizde bile orayı ziyaret edemezsiniz,
Kendinizi onlara benzetmeye çalışabilirsiniz,
Ama onları kendinize benzetmeye çalışmayın hiç,
Çünkü Hayat ne geriye gider ne de geçmişle ilgilenir,
Sizler, evlatların birer canlı ok gibi fırlatıldıklarını yaylarsınız,
Yayı gerenin elinde seve seve bükülün,
Çünkü oku atan O güç, uzaklaşan okları sevdiği kadar,
Elindeki sağlam yayı da sever…”


 

 

BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.