Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

PREMATÜRE BEBEK HAKKINDA HER ŞEY

PREMATÜRE BEBEK BESLENMESİ

PREMATÜRE BEBEK BESLENMESİ

Yenidoğan bebeğin beslenmesi anne babanın öncelikli konularından biri. Hele de bebek prematüre ise beslenmenin önemi ve gösterilmesi gereken özen daha da büyük. Ayrıca yutma ve solunumla ilgili oluşan sorunlardan dolayı prematüre bebek ailelerinin bebeğin evde beslenmesi konusunda uzmanlarca eğitilmesi gerekiyor. Prof. Dr. İpek Akman prematüre bebek beslenmesini ve ek gıdaya geçiş sürecini anlatıyor.


Dünya Sağlık Örgütü, 2 yaşına kadar bebeklere anne sütü verilmesini öneriyor. Prematüre bebekler için de en iyi besin anne sütü ancak doğum ağırlığı 2 kg.’dan düşük bebekler, en az 3 kg. olana kadar zenginleştirilmiş anne sütüyle beslenmeli.

Ülkemizde toz şeklinde anne sütü zenginleştiriciler bulunuyor. Bu şekilde anne sütünün proteini, kalorisi, kalsiyum ve fosfor içeriği arttırılıyor. Anne sütü verme imkanı yoksa veya anne sütü yetersizse prematüreler için hazırlanmış özel mamalar tercih edilebilir.

Bebek 3 kg. olana kadar devam edilmesi önerilen bu süreç, daha da uzatılabilir. Bebek ilk 3 ay günde en az 25 gr. (ayda 750 gr.) 3-12 ay arasında günde 15 gr. (ayda 450 gr.) alıyorsa beslenmesinin yeterli olduğuna karar verilebilir. Ayrıca bebeğin kanında kalsiyum ve fosfor düzeyleri ölçülerek kemik gelişimi için yeterli minerale sahip olup olmadığına karar verilir. Prematüre bebekler yetersiz mineral depolarıyla doğduğundan raşitizm açısından risk altındadırlar. Zamanında doğan bebeğe önerildiği gibi prematüre bebeklere de ilk 1 yıl günde 400-800 ünite D vitamini verilmesi gerekir.

PREMATÜRE BEBEKLER EK GIDAYA NASIL GEÇMELİ?
Prematüre bebeğin düzeltilmiş yaşı d4 ay olduğunda, nörolojik olarak da kaşıkla beslenmeye hazırsa ek gıdalara başlanabilir. Ancak anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Taze hazırlanmış meyve suyu veya püresi bebeğe verilebilecek ilk katı gıdalardır Başlangıçta 1-2 yemek kaşığı kadar verilip birkaç hafta içinde miktar arttırılarak bir kaseye ulaşılabilir. Bebeğin diyetine her hafta yeni bir meyve eklenebilir. Meyve püreleri, haşlanmış havuç, kabak, taze fasulye gibi sebze püreleriyle dönüşümlü olarak verilebilir.

7-8 aylar: Bebekler meyve ve sebze pürelerine alıştıktan sonra kahvaltı vermeye başlayabilirsiniz. Kahvaltı için tahıl içeren kaşık mamaları kullanılabilir. Anne sütü,  1-2 adet bebek bisküvisi ve bir çay kaşığı evde yapılmış reçel veya pekmez eklenebilir. İlerleyen haftalarda bu karışıma, tuzu alınmış bir tatlı kaşığı peynir katılabilir. 7. ayda sebze çorbasına az yağlı dana eti eklenebilir. Bebeğe dana etine alıştıktan sonra tavuk eti de vermeye başlanabilir. Evde yapılmış, katkı maddesi içermeyen yoğurt da iyi bir seçimdir. Bu ek gıdalarla birlikte mutlaka anne sütüne devam edilmelidir.

9-10 aylar: Bebeğin kahvaltı karışımına (formül mama, bebe bisküvisi, bir tatlı kaşığı pekmez, tuzsuz peynir) katı pişmiş yumurta sarısının dörtte biri eklenebilir. Öğle ve akşam öğünlerinde etli sebze yemeği veya baharatsız hazırlanmış köfte, patates püresi veya 2-3 kaşık makarna ya da pilav mönüde yer alabilir. Ara öğünlerde meyve püresi, yoğurt veya muhallebi  seçenekleri kullanılabilir.

11-12 aylar: Bu aylarda bebek evde pişen yemeklerden yemeye hazırdır. Yemeklerinizin baharatlı ve salçalı olmamasına dikkat edin. Bebek ailesiyle masaya oturup sofra yemeklerinden yiyebilir.

DÜZELTİLMİŞ YAŞ NEDİR?
Prematüre bebeklerin büyümeleri değerlendirilirken düzeltilmiş yaşları kullanılmalıdır. Düzeltilmiş yaş, bebeğin kronolojik yaşından bebek kaç ay erken doğduysa o kadar sürenin çıkarılmasıyla hesaplanır. Bu bebeklerin yüzde 75’i 2  yaşında akranlarını yakalar.  Bundan sonra büyüme grafiklerinde kronolojik yaş kullanılabilir.


BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.