- Çocuk sahibi olamamak çiftin psikolojik durumunu nasıl etkiliyor?
Çok istenildiği halde çocuk sahibi olamama durumu çiftin psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor elbette. Böyle bir durumda çift sadece birbiri ile sorun yaşamakla kalmıyor bu problemin toplumsal, sosyal boyutu da var. Kısırlık problemi çiftin evliliğini sona erdirmeye varacak kadar, başa çıkılması ve kabullenilmesi zor bir sorun. Çiftler kendilerini zaman zaman toplum içerisinde dışlanmış, yalnız kalmış hissedebilirler. Uzun süren tedaviler, olumsuz sonuçlanan denemeler, çiftleri umutsuzluğa, suçluluk ve değersizlik duygularına sürükleyebilir.
- Bu çiftlere nasıl yardımcı olunabilir?
Bizlerin görevi sadece hastalarımızın tıbbi tedavilerini takip edip işlemlerini yapmaktan ibaret değil elbette. Her şeyden önce bireylerin bedensel, sosyal, psikolojik bütünlük içerisinde sağlıklı olmasını sağlamalıyız. Bu nedenle tüp bebek ekibi içerisinde konusunda uzman bir klinik psikoloğun görev yapması, tedavinin her aşamasının psikolojik desteği de kapsaması çok önemli. Hastalarımızla kurduğumuz doğru iletişim, onların kaygı ve endişelerini gidererek rahatlamalarını sağlayacaktır. Uygulanacak tedavi şekline çift ile birlikte karar vermek, olasılıkları birlikte değerlendirmek beklentilerin makul düzeyde tutulmasını sağlayacaktır. Çifti, hasta-doktor ilişkisi içerisinde değil de tüp bebek tedavi ekibinin bir parçası olarak görmek tedavinin başarısı açısından olduğu kadar çiftin psikolojik durumu açısından da önemli faydalar sağlar. En önemlisi gerektiği anda profesyonel anlamda psikolojik destek sağlayabilmektir.
- Bu anlamda çiftlere önerileriniz var mı?
Öncelikle çiftin mevcut durumları hakkında, uygulanacak tedavi hakkında bilgi sahibi olmalarını öneriyorum. Bu sağlık problemi ile ilgili bilgi sahibi oldukça çiftlerin endişe ve kaygıları da azalacaktır. Doktorunuz ve hemşireniz görüşmeler sırasında ayrıntılı bilgi vereceklerdir. Bununla birlikte iyi anlaşılamayan veya merak uyandıran konular olduğunda sormaktan çekinmeyin, hemşireniz veya doktorunuz mutlaka size yardımcı olacaktır.
Duygularınızı, korku ve endişelerinizi hemşireniz ve psikoloğunuz ile paylaşın. Onlar sizi anlayacak endişelerinizi giderecek açıklamaları yapacaklardır. Psikoloğunuz size stres ile başa çıkma yöntemlerini öğretecek, gerekirse size birkaç seans terapi uygulayacaktır. Dışarıdan yardım almanın yanı sıra eşlerin birbirleri ile iletişimi, birbirlerine destek olmaları çok önemli. Unutmayınız ki kısırlık bu tıbbi bir problemdir ve çözüm olanakları mevcuttur.
- Stresle başa çıkmada uygulanabilecek yöntemler neler?
Dikkati tedaviden farklı bir yöne çekecek hobiler edinmek, meditasyon, yoga, ibadet gibi uğraşlar stresi azaltmada yararlı olacaktır. Doğru nefes almayı öğrenmek, nefes egzersizleri gevşeme ve rahatlama sağlayıcı tedbirler olabilir.
BU YAZI DİZİSİNİN DİĞER BAŞLIKLARI İÇİN TIKLAYINIZ
|