Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DEDELERİN KOYNUNDAKİ KIZ ÇOCUKLARI!..

Bu ülke topraklarının acı gerçeği, hatta çoğu bölgenin yadırganmaz, sindirilmiş bir halidir “çocuk gelin” olmak. Bir çocuk gelinin evlendiği adamın yaşı ise önemli değildir çoğu kişiye göre... Nice dedeler, nice çocuk gelinle evlenmiştir. Bu kızlar hem bakım için, hem çok çocuk vermeleri için, hem kolay baskı altına alınabildikleriı için, hem de ve malesef “taze gelin” oldukları için tercih ediliyorlar... Üstelik, öz anne-babaları tarafından, dedeleri yaşlarındaki bu adamlara teslim ediliyorlar!.. Bu kısır döngüye “dur” demek ise, yasaların çocuk haklarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi ile mümkün! Çünkü çocuk gelinle evlenenler de, çocuk yaştaki kızlarını bu adamlara satanlar da cezasız kalmakta!..


Özellikle Müslüman toplumlarda daha sık karşımıza çıkan çocuk gelinler bizim olduğu kadar tüm dünyanın sorunu. Bizdeki en bilinen son örneği 71 yaşındaki Halis Toprak ile “evlendirilen” henüz 17 yaşındaki Nazlıcan Tağızade... Halis Ağa, nikahtan sonra çıktığı kanallarda bu evliliği o kadar normalleştirdi ve o kadar doğal kabul etti ki, sonunda evlilik yaşının 15’e indirilmesi gerektiğini bile söyleyebildi. 


Medyanın bağıra bağıra haber yaptığı bu talihsiz olayda bile ilgili kurumların hala bir adım atmaması ise, işin daha da sarsan yanı olarak bilincimize işlendi. Halis Toprak, çok konuşulan evliliğinden sonra haber bültenlerine çıkarak neden 17 yaşındaki biri ile evlendiğini şöyle açıkladı: “Devletin kanunlarına uygun olarak nikahımız kesildi. Ben olsam evlilik yaşını 18 yaşından 15 yaşına indiririm. Ben 18 yaşında bir hanım bulsam niye almayayım? Ben salak mıyım? 71 yaşındayım, bakıma ihtiyacım var. Birinin bana bakması lazım. 70 yaşındaki bir hanımla evlensem ben mi ona bakacağım, yoksa o mu bana bakacak? Bakıcı tutsam gece bana bakamaz. Nazlıcan’ın ailesine eğer bir kuruş para vermiş isem dünyanın en namuzsuz insanıyım. Bunlar tamamen iftira! Bende mutluyum, Nazlıcan da mutlu. Böylesini ben hayatımda görmedim. Ben çocuklarımı seviyorum. Beni aramıyorlar ama kısa zamanda tekrar görüşürüz.”

Halis Toprak’ın 7 kızı, babalarının Nazlıcan Tagizade ile birlikteliğinin evlilik değil, satış anlaşması olduğunu belirterek, Sarıyer Aile Mahkemesi’nde iptal davası açmıştı. Toprak’ın kızları ayrıca Savcılığa başvurarak, Nazlıcan Tağızade’nin Çocuk Esirgeme Kurumu’na tesliminin sağlanmasını talep etmişti.

 

AFGANİSTAN’DA KIZ ÇOCUĞU OLMAK
The New York Times Gazetesi’nin fotomuhabiri Stephanie Sinclair, Afganlı kız çocuklarının korkunç dramını gözler önüne sermişti. Çocuk yaşta, dedeleri olabilecek erkeklerle evlendirilen bu küçük kızların dramı aynen devam ediyor. Yaşadıklarının ne olduğunu bile bilemeyecek yaştaki küçük kızları koca evinde bekleyen hayat ise insanlıktan çok uzak: Başlık parası, borç karşılığı resmen satılan bu küçük kızlar, kumaları ve onların çocuklarıyla birlikte yaşıyor, tarlada ve ev işlerinde çalıştırılıyor ve biyolojik olarak çok erken yaşta anne oluyor. Birçoğu doğum sırasında ölüyor ve hayatları boyunca şiddet görüyorlar. Birçok çocuk gelin, bir süre sonra kendini yakarak intiharı seçiyor. Ve bu insanlık dışı tabloların aynısı bizim ülkemizde de yaşanıyor!


YASA DEĞİŞİMİ ŞART!
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin altına imza atan bir ülkede, “18 yaşına kadar herkesin çocuk olduğu” maddesini unutarak; 16-17 yaşındaki kız çocuklarının anne ve babasının izni ile evlenmelerinin yasal olması düşündürücüdür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden beklenen maddelerini tek tek onayladığı bu sözleşmeye uygun düşecek bir şekilde yasalarını yenilemesi ve çocuk haklarının korunmasını sağlamaktır.


Yasemin Yılmaz

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.