Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MEME KANSERİNDE EŞ DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ!

Anneliği, kadınlığı, feminenliği, cinsel kimliği temsil eden bir organ olarak memedeki hastalıklar, memeye yapılan müdahaleler ve meme kaybı; kişinin o güne kadar oynadığı sosyal rollerde, yaşam biçiminde, yakın ilişkilerinde ve hayatının neredeyse her alanında kayıplar ve değişimler yaşatabiliyor. Psikoonkoloji Uzmanı Elçin Biçer “Meme kanserinde, eşlerin desteği tedaviyi olumlu etkiliyor” dedi ve konuyla ilgili bilgiler verdi…


Meme kanseri tanısı ve tedavisi almak, beraberinde pek çok stres kaynağı taşıyor. Anksiyete, depresyon, uyum güçlükleri gibi psikolojik etkilerinin yanı sıra kişiyi derinden etkileyen beden algısında, dolaylı olarak özgüveninde, arkadaşlık ve romantik ilişkilerindeki tutumunda da değişiklikler baş gösterebiliyor.

Modern tıp sayesinde meme kanserini erken teşhis etmek mümkün hale geldi. Hastalığın erken tanısını kitlenin ele gelmeden teşhisi olarak ifade edebiliriz. Milimetrik düzeyde teşhis edilen kitle, meme kanserlerinde erken tedavi şansı verirken cerrahisi de hastaya konfor sağlıyor. Ancak hastalığın medikal tedavisinin yanı sıra şüphesiz ki iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyen aile, eş, arkadaş gibi yakın çevre desteğinin önemli rol üstlendiği psikolojik ve sosyolojik faktörler de var.

PARTNER DESTEĞİ ŞART
Hastalığın ilk aylarındaki zorlayıcı psikososyal deneyime karşın, son yıllarda gelişen tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde tedavisi mümkün bir hastalık haline gelen meme kanseri, paradoksal olarak kişilerin yaşamlarını olumlu yönde etkileyen bir deneyime de dönüşebilmektedir. Özellikle meme kanserinde, eşlerin ya da romantik partnerlerin desteği de son derece önemli olumlu katkılar sağlıyor. Çiftler arasında iyi bir iletişim kanalıyla konuşabilmek, empati kurabilmek, tüm tedavi süreçlerinde varlığını ve desteğini partnerine hissettirebilmek, ne tür bir tedavi ya da operasyon olursa olsun, hala sevilesi ve değerli olduğunu hissettirmek, kronik hastalığı olan ya da olmayan tüm kadınların en önemli ruhsal besin kaynakları arasında bulunuyor.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ ÖNEMLİ
Özetle tam bir neden-sonuç ilişkisi bulunmasa da, meme kanseri olan kişilerin kişilik özellikleri arasında aşırı kontrollü, duygusal, kaygılı, kendini ifade edemeyen, tartışmak yerine kabullenici olmayı seçen, aşırı sabırlı, kendi gereksinimlerini çoğunlukla geri planda tutan, azla yetinen, alınganlık gibi özelliklere sık rastlanıyor. Ve hastalık bazen bu kişilik özelliklerinin olumlu yönde değiştirilmesine; kişinin kendine ve çevresindeki insanlara karşı tutumlarında köklü bir değişime gitmesine zemin hazırlıyor. Bu deneyimi yaşamış kişiler, yaşamlarındaki öncelikleri gözden geçirebilme, yaşamın anlamı ve ilişkileriyle ilgili daha sağlıklı adımlar atmaya yönelik bakış açısına ve cesarete sahip olabiliyor.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.