Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İMAM NİKAHI SUÇ MU, DEĞİL Mİ?..

Devlet nikahı olmadan sadece dini nikahla birlikte yaşamaya cezaevi yolu göründü. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, dini nikahla evlenme gerekçesiyle verilen cezalarda “hükmün açıklanmasının geri bırakılamayacağına” hükmetti.


Dini nikahla birlikte yaşamak Türkiye’de alışılagelmiş ancak çağdışı bir tablo. Hem kanuni hakların kullanımı, hem de evlilik kurumunu hukuk devleti kuralları içinde tutmak üzere bu konuda hala net bir karar alınamadı. Son yaşanan olay da bu konunun ne denli sürüncemede bırakıldığının bir örneği oldu.

Dava konusu olayda Bafra’da yaşayan Fatma S. adlı kadın, Şakir D. ile dini nikâhla evlenerek, birlikte yaşamaya başladı. Fatma S., dini nikahlı eşi nin evlendikten bir süre sonra kendisinden tehditle zorla para aldığı ve hakarette bulunduğu iddiasıyla Şakir D. hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine yapılan incelemede Fatma S. ile Şakir D.’nin resmi nikah olmadan birlikte oldukları anlaşıldığından bu iki kişi hakkında kamu davası açıldı.

İKİ AY HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ AMA...
Bafra Sulh Ceza Mahkemesi, Fatma S.’yi, Türk Ceza Kanunu’nun 230/5. maddesinde düzenlenen “resmi nikah olmaksızın dini nikâh yapmak” suçundan 2 ay hapisle cezalandırdı. Mahkeme, sanığa verilen cezanın 2 yıldan az olması nedeniyle CMK’nın 231. maddesi gereği “hükmün açıklanmasını” geri bıraktı. Karara itiraz edilmeyince kesinleşti.
Bunun üzerine, Adalet Bakanlığı, “TCK’nın 230/5. maddesinin, Anayasa’daki Türk Medeni Kanunu’nun medeni nikah ile ilgili hükmünü koruduğuna” işaret ederek, bu maddenin, “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” dışında tutulduğunu belirtti. Bakanlık, sanık hakkında verilen yerel mahkeme kararının “kanun yararına bozulmasını” talep etti.
Bakanlığın talebini görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi de “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” ilişkin kanun hükümlerinin, Anayasa’nın 174. maddesinde koruma altına alınmış “İnkilap Kanunları”na karşı yapılan suçlara ilişkin uygulanamayacağını vurguladı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Bafra Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararını “aleyhe sonuç doğurmamak üzere” kanun yararına bozulmasına karar verdi. Yargıtay Başsavcılığı, bu ifadeye itiraz ederek, “dini evliliklerin cezalandırılmasını” istedi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itirazını kabul etti ve 4. Ceza Dairesi’nin kanun yararına bozma kararındaki “hükmün aleyhe sonuç doğurmaması” yönündeki ifadesini karardan çıkarılmasına karar verdi.

Sonuç olarak sanık yerel mahkemede yeniden yargılanarak hakkında hüküm verilecek. Ancak bu konudaki boşluklar tam olarak doldurulamazsa konu çok daha uzun süre askıda kalacak.

 

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.