Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ERKEK DE EŞİNİN SOYADINI KULLANABİLMELİ!

Kadının kızlık soyadını kullanabilmesi ile ilgili kararın ardından şimdi de erkeğin eğer isterse eşinin soyadını kullanabilmesi konuşuluyor. Ankara’dan yükselen sesten sonra, şimdi de İstanbul’da önemli bir adım atıldı.


Türk Medeni Kanunu’na göre kadın evlendikten sonra kendi kızlık soyadını kullanamıyor. Bunun için dava açması gerekiyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Dr. Başak Çalı, Ankara 5’inci Aile Mahkemesi’ne kızlık soyadını kullanmak için dava açmıştı. Çalı’nın isteğini haklı bulan Hâkim Sebahattin AİHM’nin Türkiye’ye cezalar verdiğini vurgulayarak, 4 Kasım tarihli kararında özetle şöyle demişti: “Kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır’ hükmü, evlilik içerisinde hak ve yükümlülükleri bakımından kocayı kadın karşısında üstün kılmaktadır ve Anayasa’nın 10’uncu maddesi 2’nci fıkrasındaki kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğuna ilişkin temel düzenlemeye açıkça aykırıdır. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın önüne geçmek adına, kadın evlendiği takdirde sadece kızlık soyadını kullanabilir.”

KANUN ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE UYMUYOR
Bu önemli kararın ardından, Fatih 2. Aile Mahkemesi hakimi Özdemir, kadınlara yalnızca kızlık soyadlarını kullanma izni vermeyen Türk Medeni Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Hakim, kanunun, Anayasa'nın eşitlik ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu, erkeklerin de eşlerinin soyadlarını alabilmesi gerektiğini savundu.

Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesine göre kadın kızlık soyadını kullansa bile eşinin soyadını almak zorunda. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir kadın avukat, “yalnızca kızlık soyadını kullanmak istediğini” belirterek Fatih 2. Aile Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemenin hakimi Ruhi Özdemir, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak yasanın iptalini istedi. Özdemir, talebinin gerekçesinde, yasanın, “Anayasa'nın eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu”nu savundu. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu 3 Aralık'ta gündemine alacak.

“Eşitliğe aykırılık” ifadesinin vurgulandığı gerekçede, erkeklerin soyadı haklarına vurgu yapılıyor. Talebe göre, mevcut düzenleme kadının soyadı hakkına yer verirken erkeğinkine vermiyor. Ancak aslında erkekler de isterlerse eşlerinin soyadlarını alabilmeli.

Fatih 2. Aile Mahkemesi'nin talebinde, düzenlemenin Türkiye’nin de taraf olduğu Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ne (CEDAW) de aykırı olduğu yazılı.
 


 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.