Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE HAKLARI’NA DAİR BİR İLERLEME YOK!

Geride bıraktığımız Anneler Günü’nde annelerimize verebilceğimiz en güzel hediye hakları olacaktı. Ama ülkemiz çocuklara yardım örgütü “Save the Children”ın “Dünya Annelerinin Durumu 2010” raporunda, anneler indeksinde orta gelişmişlik düzeyindeki 72 ülke arasında 60. sırada!


Samsun Tabip Odası, Türkiye’de kadınların etkili korunma yöntemleri, üreme sağlığı, gebelik, doğum ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitimi alamadığını belirterek, “Güvenli Annelik Programı”na geçilmesi çağrısı yaptı.

Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu, ülkemizde sosyal yapının anne hakları üzerinden kurgulanmadığını belirtti ve “anneler günü”nün “anne hakları günü” olarak kutlanması çağrısı yaptı.

Uzman Doktor Cem Şahan şunları söyledi: Çocuklara yardım örgütü “Save the Children”ın “Dünya Annelerinin Durumu 2010” raporunda, anneler indeksinde Türkiye orta gelişmişlik düzeyindeki 72 ülke arasında 60. sırada yer alıyor.

Kadınlar etkili korunma yöntemleri, üreme sağlığı, gebelik, doğum ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitimi alamıyor. Acilen Güvenli Annelik Programı’na geçilmesi gerek.
Kamusal ana çocuk sağlığı hizmetleri tasfiye edildi, yerel yönetimlerin gebe yoksulluğuna karşı acil projeler geliştirmesi gerek.

ÇALIŞAN ANNEYE MAHALLE KREŞİ
Şahan, belediyelerin çalışan annelere yönelik “mahalle kreşleri” açmasını da istedi ve “Anne Hakları Barcelona Bildirgesi” hakim kılınmalı dedi.

İŞTE ANNELERİMİZİN HAKLARI:
1. Her kadın çocuk sahibi olma, doğum sıklığını saptama ve sahip olmak istediği çocuk sayısını belirleme hakkına sahiptir.
2. Her kadının üreme sağlığı, gebelik, doğum ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitim alma hakkı vardır.
3. Her kadın gereksiz risklerden uzak bir gebelik garantisi alma hakkına sahiptir. Tüm kadınların gebelikte yeterli sağlık hizmetleri ve koruyucu önlemlerden yararlanma hakkı vardır.
4. Her kadın gebelik ve doğumda uygulanabilecek teknolojik girişimler hakkında yeterli bilgi alma ve en güvenli işleme ulaşma hakkına sahiptir.
5. Her kadın gebelikte yeterli beslenme hakkına sahiptir.
6.Çalışan kadınlar gebelik sırasında veya gebelik nedeniyle işten çıkarılmama hakkına sahiptir. Anne çalışma saatleri içinde emzirme hakkına sahiptir.
7. Her kadın gebeliğine gönüllü son verme nedeniyle ayrım, cezalandırma ve sosyal dışlanma ile karşılaşmama hakkına sahiptir.
8. Annelik hakları, sosyal yapı ile sınırlandırılamaz. Annelik hakları tek ebeveynli aile ile iki ebeveynli ailede aynıdır.
9. Her anne karar verilmesi gerekli durumlarda ve üreme işlemleri sırasında baba ile sorumlulukları paylaşmak hakkına sahiptir. Her kadının eşi tarafından zorlanmama hakkı vardır.
10. Her kadın emzirmenin faydaları konusunda bilgilendirilme hakkına sahiptir. Her kadının laktasyon biçimine bağımsız karar verme hakkı vardır.
11. Her kadın kendisini ve fetüsü etkileyecek karar mekanizmasında yer alma hakkına sahiptir.
12. Kadınlar giyim, yiyecek, plasentanın akıbeti ve diğer uygulamalar ile ilgili karar verme hakkına sahiptir. Her kadın hastanede kaldığı sürece bebeği ile birlikte olma hakkına sahiptir.
13. İlaç bağımlılığı veya diğer medikal/sosyal problemler nedeniyle toplumdan dışlanabilecek gebeler, özel sağlık programlarından yararlanma hakkına sahiptirler. Göçmen kadınlar da ülke vatandaşı olan kadınlarla aynı haklara sahiptir.
14. Her kadının sağlık çalışanlarından hastanın gizlilik hakkına saygı duymasını beklemeye hakkı vardır.

 

 

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.