Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUK GELİNLER DUYULMAK İSTİYOR!

“Çocuk Gelinler: Yıkıcı Gelenekler ve Ataerkil Sosyal Mirasın Mağdurları” projesi tüm hızıyla devam ediyor.


Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin Sabancı Vakfı desteğiyle 54 ilde yürütmekte olduğu “Çocuk Gelinler: Yıkıcı Gelenekler ve Ataerkil Sosyal Mirasın Mağdurları” projesinin basın toplantısı Ankara’da yapıldı.

Toplantı, Burhan Şeşen’in Çocuk Gelinler projesi için özel olarak bestelediği “Lütfen Sesimi Duyar mısınız?” adlı şarkıyla açıldı. Şarkının basına bu ilk tanıtımında Burhan Şeşen gitarıyla 12 yaşındaki kızı Dilhan Şeşen’e eşlik etti.
 
Çocuk Gelinler projesinin ana hatlarıyla tanıtıldığı toplantıda, proje kapsamında 54 kentte yapılacak faaliyetler ve projenin hedefleri anlatıldı.

Milletvekili Güldal Akşit ise Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda erken ve zorla evliliklerle ilgili yaptıkları çalışmalardan söz etti. Komisyon geçtiğimiz yaz, bir alt komisyon kurarak konuyla ilgili araştırma ve incelemeler yapmış, raporunu kamuoyuyla paylaşmıştı.
 
Çoğu “zorla” yani rıza dışında baskıyla ve gönülsüzce gerçekleşen erken yaşta evlilikler, önemli bir sorun odağı. Sebepleri kadar sonuçları da karmaşık ve çok yönlü olan bu sorun, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her yıl binlerce kadını mağdur ediyor.

Çocuk Gelinler Projesi film gösterimleri yeni illerde devam ediyor. Ordu ile 2. grup iller gezilmeye başlandı.

FİLM GÖSTERİMLERİ:
4 Ekim 2010, Pazartesi Ordu
5 Ekim 2010, Salı Giresun
6 Ekim 2010, Çarşamba Gümüşhane
7 Ekim 2010, Perşembe Trabzon
8 Ekim 2010, Cuma Rize
9 Ekim 2010, Cumartesi 
10 Ekim 2010, Pazar Artvin
11 Ekim 2010, Pazartesi ve12 Ekim 2010, Salı Ardahan
13 Ekim 2010, Çarşamba Iğdır
14 Ekim 2010, Perşembe Ağrı
15 Ekim 2010, Cuma Erzincan
16 Ekim 2010, Cumartesi Yozgat


PROJE HAKKINDA
Çocuk Gelinler Projesi, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından, Sabancı Vakfı’nın maddi desteğiyle Türkiye’nin 54 kentinde yürütülecek. 15 Nisan 2010 tarihinde başlayan proje, 15 Ekim 2011’de sona erecek.

54 kentte (Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak) erken ve zorla evlilikleri gündeme getirmek, kamuoyu yaratmak ve bu toplumsal soruna yerelden başlayarak çözüm alternatifleri geliştirmek üzere ilgili kişi, kurum ve kuruluşları harekete geçirmek Uçan Süpürge’nin bu projedeki önceliği.

Bu illerde proje konusu doğrultusunda film gösterimi ve seminerler gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerde, Uçan Süpürge’nin erken ve zorla evlilikler temalı iki kısa sözsüz kurmaca filmi kullanılacak ve filmlerin ardından, her yaştan kadınlardan oluşan katılımcılarla söyleşiler yapılacak. Bu söyleşileri, etkinlik konusu üzerine bilgi ve birikimlerini paylaşmak üzere psikolog, hukukçu, hekim ve/veya sosyolog uzmanların seminerleri takip edecek. Burada amaç, karar verici ve uygulayıcıları kadınların sorunları ve taleplerinden haberdar etmek, böylece toplumsal bir soruna yurttaş-kamu iletişimiyle çözüm aramak.

Kadınların tanıklıkları ve deneyimlerinin dile getirileceği bu söyleşiler proje sonunda bir kitaba dönüştürülecek. Bu kitap, proje ekibinin 54 ildeki görüşmeleri, tanıklıkları, deneyimleri ve edineceği bilgi/belgeleri de içerecek.

Etkinlik sırasında çekilecek görüntü ve fotoğraflarla ise daha sonra bir belgesel hazırlanması hedefleniyor. Proje kapsamında ayrıca, erken ve zorla evliliklerin kadınların ruh ve beden sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile toplumsal adalet ve cinsiyet eşitliğinin önündeki engelleri güçlendirici yanına vurgu yaparak, kadınların insan hakları ihlaline karşı duyarlık yaratmak üzere bir medya kampanyası da başlatılacak. Film gösterimleri sırasında ve kentlerde sağlanacak diğer buluşmalarda toplanacak imzalar ise yasa koyucular ve karar vericiler başta olmak üzere tüm kamuoyuna konuyla ilgili taleplerin ve mesajların aktarılmasını sağlayacak. İmzalar, proje sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iletilecek.

Projenin en önemli çalışmalarından biri de, 54 kent içinden seçilen 10 kentte konuyla ilgili alan araştırması olacak. Üniversitelerin de desteğiyle yapılacak bu araştırma, erken ve zorla evlilikler hakkındaki veri gereksinimi karşılamaya katkıda bulunacak.


Proje hakkında daha ayrıntılı bilgi ve bilgilendirme için tıklayınız.

 


 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.