Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNELİK İZNİ VE KREŞ SORUNU KADININ ELİNİ AYAĞINI BAĞLIYOR!

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen “Çalışma Hayatında Kadın” konulu konferansta konuşmacılar Türkiye’de kadının iş yaşamı ve ev işi uzlaştırma politikalarının yetersiz olduğunun altını çizdi.


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi öğretim üyesi ve Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği kurucu üyesi Doç Dr. İpek İlkkaracan yaptığı konuşmada, uzlaştırma politikalarının ev içi ve iş yaşamındaki iş yükünün getirdiği sorumluluklarının
eşzamanlı olarak yerinde getirmek için mekanizmalar geliştirilmesini hedefleyen politikalar bütünü olduğunu belirtti ve, Türkiye’de kadının işgücüne katılımı için gereken mekanizmaların dünya standartlarının çok altında olduğunu söyledi.

İlkkaracan şöyle konuştu: “Türkiye uzlaştırma mekanizmaları açısından bir yokluklar ülkesi. 3 yaş altı için kreş yok, 3-5 yaş için çok kısıtlı. Devlet hiçbir sorumluluk almıyor. Okul öncesi eğitime katılım, 3 yaş için yüzde 4,4 yaş yüzde 16,5 yaş; yüzde 61 ile OECD ülkeleri arasında açık farkla en düşük. 16 haftalık annelik izni dışında bakım sorumluluklarını desteklemeye yönelik hiçbir çalışma izni yok. Enformel sektör istihdamının yaygınlığı bu izinlerden faydalanma hakkını engelliyor. Çalışma saatleri OECD içerisinde en yüksek; çalışanların yüzde 40’ı, 60 saatin üzerinde çalışıyor.”

EVLİLİK SONRASI KADIN İŞ HAYATINA VEDA EDİYOR
İlkaracan, evlilik sonrası kadınların iş gücüne katılımında görülen azalmaya da dikkat çekti: “Evlenen erkeğin işgücüne katılımı artarken, kadının azalıyor. Erkekle kadının tek eşitlendiği nokta üniversite mezunu bekar kadın ve erkeklerin iş gücü oranına katılımı oranında (yüzde 85) Üniversite mezunu kadın evlenince işgücüne katılımı azalırken (yüzde 75), erkeklerin artıyor (yüzde 100’e yakın).”

Sadece erkeğin çalıştığı aile modelinin baskın olduğu Türkiye’de çocuk ve ev bakımının kadının tam zamanlı ücretsiz emeği üzerine kurulu olduğunu belirten Karacan, bu sebeple uzlaştırma mekanizmalarının Türkiye için elzem olduğu ifade etti.

İlkkaracan’ın daha önce ele alınmayan bir konuyu inceleyen ve sunumuyla aynı adı taşıyan Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ve İstanbul Teknik Üniversitesi BMT-KAUM ortak yayını olarak piyasa sürülen bir kittabı da var.


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.