Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“GELİNCİK PROJESİ” KADINLARIN YANINDA

Türkiye’de kadına ve çocuklara yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla “toplumun kadından özür dileme projesi” diye adlandırılan “Gelincik Projesi” başladı. Müjde Ar, Yasemin Yalçın gibi sanatçıların da desteklediği proje, “dört duvar arasına sıkıştırılmış kadın”ın hakları konusunda farkındalığını arttırmayı amaçlıyor


Ankara Barosu Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, kadına yönelik vahşetin son yıllarda azalacağına daha çok arttığına dikkat çekerek, baskı altında tutulan, düşüncesini açıklaması en vahşi yöntemlerle yok edilen kadınlardan özür dilediklerini ifade etti. Kadınların da aslında en sert rüzgârlara direnen gelincik çiçeğinden bir farkı olmadığını belirten Feyzioğlu, sadece 2011’in ilk 2 ayında öldürülen kadın sayısının 27 olduğuna vurgu yaptı ve şöyle konuştu: “Amacımız, göz göre göre gelen ölümün, seyirci kalınan şiddetin pençesindeki kadınlara sahip çıkmak, kadının avukatlığını yapmak. Ayşe Paşalı cinayeti ve binlercesi bir daha yaşanmasın diye unutmadık; unutturmayacağız denecek; davaların takipçisi olunacak; kadın davaları gündemde tutularak yürütme üzerinde baskı kurulacak.” 


ŞİDDET GÖREN KADINA “ALO GELİNCİK HATTI”

Proje kapsamında 444 43 06 (5 hat) numaralı telefondan ulaşılabilecek “Gelincik Hattı”, haftanın 7 günü, 24 saat şiddet mağduru kadınlara hizmet verecek.

Yapılan ilk görüşme sonucu mağdurun ihtiyacı doğrultusunda baro görevlisinin de içinde bulunduğu bir araç anında harekete geçecek. Mağdurun adresine gidilerek mağdur alınacak ve “Ankara Barosu Gelincik Merkezi”ne getirilecek.

Şiddet mağdurunu CMK, adli yardım, TCK, 4320 sayılı “Ailenin Korunması Hakkında Kanun”, Medeni Kanun ile ilgili ayrıntılı bilgi ve donanıma sahip sosyal ve psikolojik iletişim teknikleri konusunda eğitim almış, uzman avukatlar kabul edecek. Mağdur ile yapılan görüşmeye göre Adli Tıp Kurumu’ndan rapor veya mağdura psikolojik destek verilmesi sağlanacak.

Mağdur ile yapılan görüşmeye göre, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacak. İlgili yasa gereği şiddet uygulayan kişinin uzaklaştırılması, varsa silah gibi araçlarını teslim etmesi gibi tedbir kararlarının alınması sağlanacak. Boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı, tazminat, aile konutu şerhi verilmesi gibi davalar açılacak.

“Yalnız Kadının Hakkı Var” ve “Şimdi Kadının Avukatı Var” sloganlarının kullanıldığı projeye, aralarında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Ankara Valiliği, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Çankaya Belediyesi, Mamak Belediyesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türk Eğitim Derneği, Mobbing ile Mücadele Derneği ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun da bulunduğu kurum ve kuruluşlar destek veriyor.



 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.