Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETİ NORMAL KARŞILIYORUZ!

Özellikle ülkemizde çocuğun dayakla terbiye edildiğine dair yaygın bir yanlış inanış var. Üstelik belki de bu inanış nedeniyle çocuğa gösterilen şiddet, gelecekte çok daha büyük bir etkiyle yaşanan diğer şiddet olaylarının da nedeni. Yapılan bir araştırmaya göre, Türk anneleri dayakçı! Dayak yiyen çocuk da saldırganlaşıyor ve çevresine şiddet uyguluyor.


Aile içi çocuğa yönelik şiddetle ilgili yapılan araştırmaya göre; annelerin yüzde 54’ü çocuklarını dövüyor. Annesinden dayak yiyenler söz dinlemediği için, babasından dayak yiyenler ise annesini dinlemediği için şiddete maruz kalıyor. Döven babaların yüzde 15’i tokat atıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezer Ayan bir inceleme yaptı. Ayan’ın ödüle layık görülen çalışması “Aile ve Şiddet: Aile İçinde Çocuğa Yönelik Şiddet” adlı Şubat 2010’da yayımlanan kitabı oldu.

ÇOCUKTAN AL HABERİ
Sivas’ta yürütülen araştırma için 70 ilköğretim okulunda 655 öğrenciyle görüşüldü. Görüşülen ailelerde anne ve babaların yarıdan fazlasının bağırarak kavga ettiği, kavgaların en fazla çocuk veya para yüzünden olduğu, erkeklerin dörtte birinden fazlasının eşini tokatladığı, tekmelediği, yumrukladığı, saçını çektiği ya da evdeki eşyalara zarar verdiği ortaya çıktı.

“ÖĞRETMENİN VURDUĞU YERDE GÜL BİTER”
Babaların genellikle eşiyle kavga ederken çocuklarına da bağırdığını ve bir kısmının çocuklarını da dövdüğünün görüldüğünü anlatan Ayan, şunları söyledi:
“Çocukların söz dinlememe, kardeşiyle kavga etme ve ders çalışmama gibi nedenlerle dayak yediği görüldü. Kızlar daha çok anneleri, erkekler ise babaları tarafından şiddete maruz kalıyor. Çocukların yarıya yakını okulda öğretmenlerinden de dayak yiyor. Ailelerin çoğunluğu yine okuldaki şiddeti, ‘Öğretmenin vurduğu yerde gül biter’ düşüncesiyle haklılaştırıyor.”

ANNEYE KARŞI GELMENİN BEDELİ DAYAK!
Çocukların yüzde 14’ü terlikle, yüzde 10’u tokatla, yüzde 9’u kulağı çekilerek şiddet görüyor. Yüzde 10’u ise azarlanıyor. Çocukların yüzde 32’si haftada en az bir kez anne ya da baba şiddetine maruz kalıyor. Babaların ise yüzde 46’sı çocuklarını dövüyor. Annesinden dayak yiyen çocuklar söz dinlemediği için, babasından dayak yiyen çocuklar ise annesini dinlemediğini için şiddete maruz kalıyor. Döven babaların yüzde 15’i tokat atıyor.

ŞİDDET BİR SORUN ÇÖZME YÖNTEMİ DEĞİL
Sosyo-kültürel, ekonomik ve psikolojik anlamda anne baba yeterliliğine sahip olmayan insanların çocuk sahibi olmaları, kız ve erkek çocuklarının cinsiyet ayrımına tabi tutularak sosyalleştirilmeleri, namusun sadece kız ve kadın kimliğine mal edilmesi, cinselliğin bu bağlamda bir tabu olması, ayrıca geleneksel Türk ailesinde şiddetin bir sorun çözme yöntemi olarak meşrulaştırılması şiddetin başlıca nedenleri arasında geliyor.

Araştırmada ortaya çıkan önemli sonuçlardan biri de, ailesinde şiddet gören öğrencilerin saldırganlık eğilimlerinin fazla olması.


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.