Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

GELİN KAYNANA KAVGASI BOŞANMA NEDENİ!

Aile içi iletişimde gelin-kayınvalide ilişkileri önemli bir yer tutuyor. Ancak genellikle gerilimli olan bu ilişkinin bozulması önyargı, alınganlık ve kişilik farklılıkları başta olmak üzere pek çok nedene bağlı. Üstelik çoğu zaman bu kavgalar yüzünden evlilikler boşanmalarla sonuçlanabiliyor.


Aile ve çocuk eğitimiyle ilgili araştırmalar yapan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirterek şunları söyledi:

ÖNYARGILAR ANLAŞMAZLIĞI DOĞURUYOR
“Maalesef gelinin kaynanaya, kaynananın geline karşı tutumunu, peşin hükümler belirliyor ve kafalarında taşıdıkları ön yargılara göre davranıyorlar. Bu da küçük bir anlaşmazlığı kavgaya dönüştürüveriyor. Daha ortada hiçbir şey yokken gelin kayınvalidesi, kayınvalide de gelini için olumsuz düşüncelere sahip olarak, adeta düşmanca bakış açışıyla işe başlıyorlar. Aynı kişiyi, yani oğlunu ve kocasını seven iki kadın, sudan sebeplerle anlaşamayarak hayatı önce kendilerine, sonra tüm aile bireylerine zehir ediyorlar. İnatlaşmalarla başlayan tartışmalar bir süre sonra boşanmalara kadar gidebiliyor.
        
Çatışmaların bir nedeni de alınganlık. Çünkü aynı sözü annesinden duyan gelin ya da aynı söz veya davranışı oğlu ve kızından gören kayınvalide, ‘el kızı’ndan ya da ‘el oğlu’ndan duyduğu söze daha çok alınıyor. Oysa her iki tarafın da aynı düşünceyle, aynı anlayış içinde olması birçok tartışmaları engelleyebilir. Kayınvalide, hem yaşının verdiği tecrübeden hem de oğlan anası olmasından dolayı gelininin kendi sözünü dinlemesini istiyor. Yeni evli gelin ise bağımsız olmak, istediği gibi yaşamak, evinde rahat olmayı arzuluyor. Sonuç da genellikle birbirine soğuk davranmak şeklinde gerçekleşiyor.”

ANNELER OĞULLARINI KISKANIYOR MU?
Kayınvalidenin oğlunu kıskanması ve adeta gelini kendisine rakip gibi görmesinin de gelin-kaynana çatışmasına yol açıyor. Bazı kaynanalar, evlenen oğlunu gelinine kaptırdığı, yıllarca emek verip büyüttüğü evladını elinden kaçırdığı hissine kapılıyor.

Her ne kadar gelin-kayınvalide kavgasında iki kişi var gibi görünse de bu olumsuz tablodan etkilenenlerin sayısı bir hayli fazla. Her şeyden önce gelin-kayınvalide anlaşmazlıklarının merkezinde olan evlat-eş konumundaki erkek, annesi ve eşi arasındaki kavgalardan olumsuz etkileniyor, iki kişi arasında bir tercih yapmak zorunda bırakılıyor. Kişiliklerinin tam oluşma aşamasında olan çocuklar, evin içerisinde olumsuz tablolarla karşılaşıyor, en çok ihtiyaç duydukları anda sevgi yerine kavgalara şahit olabiliyorlar.
   
Gelin-kaynana çatışmasından kurtulmak için yapılması gereken tek şey her iki tarafın da birbirlerine karşı anlayış ve saygı çerçevesi içerisinde yaklaşması, yani empati yapması. Kavga etmek yerine birbirini anlamaya çalışmak çatışma ve çekişmelerin önüne geçecektir.”
        

 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.