Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUK HAKLARI İÇİN BÜYÜK ADIM

Türkiye’nin de altını imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ülkemizde uygulanır hale getirilecek. 2 yıldır tartışılan “Çocuk Hakları Strateji Belgesi”ni hayata geçirmek için ilk adım atıldı.


Çocuk Hakları Stratejisi uygulamasından sorumlu olan 5 bakanlık, protokol imzaladı ve yapacaklarını kararlaştırdı. Çocuğun cinsel istismarının önlenmesi, çocuk işçilerin okula kazandırılması ve suça itilen çocukların rehabilite edilmesi için ortak bir çalışma yapılacak.

İlk görüşmeleri 27 Şubat 2011’de yapılan toplantıyla yapılan Çocuk Hakları Strateji Belgesi’nin hayata geçirilmesinin takipçisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık bakanlıklarıyla Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) sorumlu olduğu çalışma şunları hedefliyor:
- Çocuğa saygı ve çocuk hakları kültürü geliştirilecek.
- Anayasa, yasa, yönetmelikler,  Birleşmiş Milletler (BM=Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uyumlu hale getirilecek.
- Çocuk hakları kültürü çerçevesinde bilim, spor, sanat, öğretim, örgün ve yaygın eğitim politikaları ve programları geliştirilecek.
-  Başta okul yöneticileri ve öğretmenler olmak üzere, çocuklarla çalışanlar, “çocuk hakları kültürüne” uygun şekilde eğitilecek.
- Çocuğa yönelik beslenme ve sağlık hizmetleri yaygınlaştırılacak.
- Çocuk ve ergenleri; ihmal ve istismar, psikolojik, ekonomik, fiziksel, cinsel istismar ve sömürü hakkında bilgilendirilecek. Bunları önleyici, tedavi ve rehabilite edici hizmetler yaygınlaştırılacak.
- Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin önlenmesi ve nihai olarak çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması amaçlanacak. Yoksullukla, eğitimsizlikle mücadele etmek ve çocuk iş gücü talebini sonlandırmak için önlemler alınacak.
- Suça sürüklenen çocuklara ceza hukuku yaklaşımı dışında bakabilen “yeni bir çocuk hukuku” geliştirilecek. Çocuğu suça iten nedenleri önleyici ve koşulları iyileştirici uygulamalar hayata geçirilecek. Suç mağduru çocukların korunması ve rehabilite edilmelerine yönelik sosyal politikalar uygulanacak. Suça sürüklenen çocuklarla ilgili gizlilik ilkesi esas alınacak.
- Çocuk dostu medya anlayışı yaygınlaştırılacak. Çocuklarla ilgili bütün yayınların, çocuk haklarına uygunluğu sağlanacak. Uygulamaları denetleyecek, değerlendirecek, çocukların da içinde yer aldığı sivil ve özerk “izleme sistemleri” kurulacak.


 

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.