Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇALIŞAN KADIN, ANNE OLDUĞUNDA ESNEKLİK İSTİYOR!

Düzenlenen bir anket çalışması ile kadınların iş dünyasındaki konumunu iyileştirecek çözümleri araştırıldı. Toplam 13 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları, esnek çalışma saatlerinin kadınların iş hayatına katılımını arttıracağını ortaya koyuyor. Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılmasını gerektiğine inanan katılımcılar, özellikle annelik durumunda daha fazla esneklik sağlanması gerektiğini düşünüyor.



Kadınlar iş dünyasında en çok hangi durumlarda eşitsizlikle karşılaşıyor? Hangi koşullarda kadınların iş hayatına katılımı artıyor? Pozitif ayrımcılık kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesini sağlıyor mu? Bu soruların yanıtlarını düzenlediği bir anket çalışması ile araştırıldı. Kadın ve erkek adaylardan oluşan toplam 13 bin kişinin katıldığı anketin sonuçları, kadınların en çok terfi durumunda eşitsizlik ile karşılaştıklarını ortaya koydu. Pozitif ayrımcılığın kadınların iş hayatına katılımını arttıracağı yönünde görüş bildiren katılımcılar, özellikle annelik durumunda kadınlara daha fazla esneklik sağlanması gerektiğine inanıyor.

ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ KADININ İŞ YAŞAMINA KATILIMINI ARTIRIR
Anket kapsamında katılımcılara yöneltilen, “Sizce hangisi daha fazla kadının iş yaşamına katılmasını sağlar?” sorusuna, adayların yüzde 67’si esnek çalışma saatleri yanıtını verdi. Daha yüksek ücretler diyenlerin oranı ise yüzde 33.

KADINLARA ANNELİK DURUMUNDA DAHA FAZLA ESNEKLİK SAĞLANMALI
Anket kapsamında katılımcılara, “Kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesi için İK’cılar öncelikle ne yapmalı?” diye soruldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 46’sı annelik durumunda daha fazla esneklik sağlanmalı, dedi. Yöneticilik için eşit fırsat sağlanmalı diyenlerin oranı yüzde 38, ücretlerde eşitlik yaratılması diyenlerin oranı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti.

KADINLAR TERFİLERDE EŞİTSİZLİK OLUĞUNA İNANIYOR
Katılımcılara yöneltilen bir diğer dikkat çekici soru, “Sizce kadınlar iş dünyasında eşitsizlikle en çok hangi durumda karşılaşıyor?” sorusu oldu. Katılımcıların yüzde 65’i kadınların terfiler sırasında eşsizliğe uğradığını düşündüğünü belirtti. Yüzde 35’lük bir kesim ise ücretlerde kadınlara eşitsizlik yapıldığı yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların 55’i pozitif ayrımcılığın kadınların iş yaşamındaki koşullarını iyileştireceğine inanıyor. Bu Buna karşın, “Pozitif ayrımcılık sizce kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesini sağlar mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 45’i bu soruya “Hayır” yanıtını veriyor.

KADINLAR ESNEK ÇALIŞMA KOŞULLARINA ERKEKLERDEN DAHA FAZLA ÖNEM VERİYOR
Ülkemizde çocuk ve yaşlı bakımı kadınlara çok büyük bir sorumluluk getiriyor. Kadınlar bu sorumluluklar nedeniyle iş yaşamını sürdüremeyebiliyor, ara vermek zorunda kalıyor veya iş yaşamında daha az sorumluluk gerektiren rollere çekilebiliyor. Bu da her anlamda çok değerli bir potansiyelin kaybedilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle esnek çalışma koşulları, kadınlar için erkeklerden daha büyük önem taşıyor. Buradan yola çıkarak, iş dünyası kadınlar için daha fazla pozitif ayrımcılık uygular ve daha esnek çalışma koşulları sunabilirse, giderek daha fazla nitelikli kadın iş yaşamına katılabilecek.

ANADOLU’DA KADINLARIN ÇALIŞMA İSTEĞİ YÜZDE 18 ARTTI
Kadın istihdamı üzerine yapılan son araştırma ise Anadolu’daki kadınların, iş gücüne katılma isteği en hızlı artan grup olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma verileri son bir yılda Anadolu’daki kadınlardan gelen iş başvurularının yüzde 18 arttığını gösteriyor. Son bir yılda Anadolu illerinde erkek adayların başvuru artış oranı yüzde 8 olarak gerçekleşti. Bu süre içinde İstanbul’dan gelen kadın adayların başvuru artış oranı yüzde 12, erkek adayların ise yüzde 10 oldu.
Rakamlar Anadolu’daki kadınların artan iş gücüne katılma isteğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor. İnternetten iş aramak bu anlamda Anadolu’daki kadınlar için önemli bir fırsat. Çünkü internet, sağladığı kolaylıklarla kadınların kolayca tüm iş fırsatlarından haberdar olmalarını ve evden çıkmadan başvurularını gerçekleştirebilmelerini sağlıyor. Bu da giderek daha fazla kadının iş hayatına katılma isteğinde, onlara yardımcı oluyor.

KADIN İŞ GÜCÜ EĞİTİMLİ
Araştırma sonuçları Anadolu’daki kadın adayların yüzde 47’sinin üniversite, yüzde 24’ünün lise mezunu, yüzde 23’ünün meslek yüksek okulu, yüzde 4’nün master ve doktora sahibi olduğunu ve yüzde 1’lik bölümün ise ilköğretim okulu mezunu olduğunu ortaya koyuyor.

EN FAZLA TALEP BÜYÜK ŞEHİRLERDEN
Kadın adaylar, iş fırsatları ve nüfus paralelinde büyük şehirlerde yoğunlaşıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, Bursa, İzmir, Antalya ve Adana listenin üst sıralarında yer alıyor.


MUHASEBEYE TALEP VAR
Kadın çalışanlar son dönemlerde muhasebe elemanı olmaktan yana tercihlerini kullanıyorlar. Diğer pozisyonlar ise mağaza veya genel satış alanlarında yoğunlaşıyor. Mavi yaka pozisyonlarda ise temizlik ve servis elemanı göze çarpıyor. Sektörlere bakıldığında ise mağazacılık, enerji ve turizm sektörleri ilk 3’te yer alıyor. Bunu inşaat, tekstil ve otomotiv takip ediyor. İnsan kaynakları, eğitim, reklam, halkla ilişkiler ve medya, basın yayın gibi iletişim alanlarında da yoğun olarak kadınların istihdam ediliyor. Turizm de yine kadınlara önemli fırsatlar sunan bir sektör olma özelliği taşıyor.



BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.