Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINDA ÖZGÜVEN ANTİDEPRESAN ETKİ YAPIYOR!

Hamburg'da 2009'da Özgül Koca tarafından kurulan "Türk Kadınları Özgüven Grubu" depresyon hastası kadınlara önemli moral desteğini veriyor.



Hamburg'da Özgül Koca'nın depresyon hastası olan Türk kadınları için kurduğu "Türk Kadınları Özgüven Grubu" adlı kendine yardım grubu üçüncü yılını doldurdu. Birçok gruba katılan kadının durumunda belirgin düzelme görüldüğünü söyleyen Koca, "Bunu kadınların tedavi altında olduğu doktorlar bizzat arayarak söylüyor" dedi.

İKİ HAFTA SONRA DAĞILIR DEDİLER, ÜÇÜNCÜ YILINI DOLDURDU
Üçüncü yılına giren ve Hamburg'da Türk kadınlarına hitap eden halen tek kendine yardım grubu olan grubun kurucusu ve sözcüsü, Özgül Koca, "Üç yıl önce grubu ilk kurduğumda uzmanlar, ‘Türkler’de bu konular tabu. Grup iki hafta sonra dağılır' diyorlardı. Şimdi bize dağılır diyenler bizden yeni gruplar kurmak için destek istiyorlar" dedi.

"ÖNCE KENDİNE SEVGİ"
Grupta kadınların kendilerini ailevi bir atmosferde hissettiklerini ve gittikleri profesyonel yardım merkezlerindekinin aksine sorunlarına hasta-uzman ilişkisinin ötesinde insani bir boyutla yaklaşıldığını belirten Koca, "Ben uzman değilim. Bir dönem kendi yaşadığım ve içinden çıkmayı başardığım sorunlardan hareket ederek grubu kurdum. Kendi gücüne inanan herkes depresyondan kurtulabilir. Depresyon nedenleri kadınlarda çok farklı. Aile içi şiddetten kabul edilmediklerini hissettikleri bir toplumda yaşamanın getirdiği dışlanmaya kadar varan nedenler var. Özellikle kadınlar hastalık sürecinde ciddi bir değer, özgüven kaybı yaşıyorlar. Kendilerine değer vermiyorlar. Grupta kadınlara en önce öğrettiğimiz şey kendilerine değer vermeleri. Ne eş, ne çocuk önce kendinizi sevmelisiniz ki, ailenizin diğer üyelerine de sevgi verebilesiniz" dedi.

DOKTOR TEDAVİSİNİ TAMAMLAYICI
Grubun doktor veya ilaç tedavisine alternatif olmadığını kesin bir şekilde vurgulayan Koca, "Zaten bize katılanlarda aradığımız tek şart uzman doktora gitmiş olmaları şartıdır. Grup terapisi doktorun tedavisini tamamlayıcı niteliktedir. Grubumuza katılan kadınlar doktor tedavilerini de sürdürüyor. En sevindirici yanı düzenli olarak katılan arkadaşlarımızın bazılarının ilaç dozajlarının düşmesi, hatta bazılarının tamamen ilaç kullanmaması. Bu arkadaşların doktorları beni arayıp 'Nasıl yaptınız?' diye soruyorlar. Bu da motivasyonumuzu daha da artırıyor" diye konuştu.

KÜLTÜRÜ HASSAS TERAPİ
Grubun başarılı olmasının en önemli nedenlerinin başında kadınların kendi dil ve kültürlerini bilen ortamda olmalarının olduğunu söyleyen Koca, "Profesyonel, yani doktor tedavisinde Almanya'da halen kültüre has bir uygulama yok. Türk psikolog sayısı ise o kadar az ki, randevu almak için aylarca beklemek gerekiyor" dedi.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.