Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ENGELLİ ÇOCUK BAKAN KADINA DESTEK PROJESİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın projesine göre, ev temizliğinde çalışan ve engelli çocuğu olduğu için çalışamayan yaklaşık 841 bin kadının sosyal güvenliği sağlanacak.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadın istihdamının artırılması amacıyla "esnek çalışma" sistemine geçilmesi için yeni bir çalışma başlattı. Projeye göre, ev temizliğinde çalışan ve engelli çocuğu olduğu için çalışamayan yaklaşık 841 bin kadın, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak ve primler daha az gün üzerinden yatırılsa da kadınlar, 30 gün üzerinden sigortalı sayılacaklar. Böylece kısa süreli sigorta üzerinden prim gün sayılarını dolduran kadınlar emekliliğe hak kazanacaklar.

Projenin uygulamasına ilişkin ayrıntılar ise şöyle: Az gün üzerinden prim ev hizmetlerinde çalışan kadınların daha az gün üzerinden prim ödemek suretiyle sigorta kapsamına alınması konusu ele alınmaktadır. Bu çalışma ile ev hizmetlerinde çalışan ancak sigortalılık kapsamı dışında kalan yaklaşık 450 bin çalışan kadın, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak.

Engelliye bakan kadın 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu uyarınca, bakıma muhtaç engelli akrabasının ikametgâhında evde bakım hizmeti verenlerin de daha az gün üzerinden prim ödemek suretiyle sigorta kapsamına dahil edilecek. Bu çalışma ile evde bakım hizmeti gören ancak sigortalılık kapsamı dışında kalan yaklaşık 391 bin kadının sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması sağlanacak.

Esnek çalışma modellerinin geliştirilerek çocuk sahibi kadınların istihdamına daha çok fırsat sağlanması, kadınların sosyal güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alınmalarını sağlamak amacıyla 4857 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenen çağrı üzerine çalışma usulüne ek olarak işçinin, ücret karşılığı işverenin belirlediği bir malı veya hizmeti üretmek amacıyla işverenin denetimi dışında ve genellikle işçinin kendi evinde çalışmasına dayalı iş ilişkisi olarak tanımlanan evden çalışma; işçinin bir hizmet ya da mal üretmek amacıyla genellikle evde ya da işyeri dışında çalıştığı, haberleşme ve bilgisayar ağı ile işletmeyle bağlantı kurduğu, işyerine esnek bağlı olduğu iş ilişkisi olarak tanımlanan uzaktan çalışmaya ilişkin usul ve esasların eklenmesi öngörülüyor.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.