Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

TÜRK KADINI EŞİ TARAFINDAN ANLAŞILMAK İSTİYOR

Türk kadınlarını konu alan bir araştırmaya göre evli kadınların yüzde 50’si eşiyle iletişimlerinin az olduğunu söyledi.


Bir deterjan firmasının yaptığı çalışmaya göre, ankete katılan 700 çalışan kadının yüzde 70’inin çalışmaktan mutlu olduğu ortaya çıktı. Çoğunluk çalışmayan kadının evde köreldiği, kendini bıraktığı, sıkıntıdan sürekli temizlik yaptığını ifade etti.

Evli kadınların yüzde 50’den fazlası, eşi ile iletişimi sorulduğunda “az” yanıtını verdi.

“KOCAM BENİ ANLAMIYOR”
“Seni en çok kim anlar?” sorusuna kadınların yüzde 40’ı “komşum-arkadaşım”,  yüzde 20’si kuzen-abla gibi eş yaşlarda akraba, yüzde 15’i ise annem diye yanıt verdi. “Seni kim anlamıyor?” sorusuna, kadınların yüzde 48’i kocam yanıtını verirken, yüzde 20’si babam-ağabeyim, yüzde 23’ü ise ergen düzeyindeki çocuğum diye yanıt verdi.

TÜRK KADININ HAYALLERİ
Türk kadınının hayalleri için verdiği yanıtlar şöyle:
-  Eşi ile hayatın yükünü eşit paylaşma: yüzde 20.
- Ev sahibi olma: yüzde 40.
- Para için eşinin “eline bakmama”/bir işlerinin olması ya da iş hayatına geri dönme: yüzde 30.
- Dünyayı, farklı ülkeleri gezme: yüzde 10.

KADINLAR ÇALIŞMAKTAN MEMNUN
Ankete katılan 700 çalışan kadının yüzde 70’inin çalışmaktan mutlu olduğu belirlendi. Çoğunluk çalışmayan kadının evde köreldiği, kendini bıraktığı, sıkıntıdan sürekli temizlik yaptığı ifade edildi. Ankete katılanların yüzde 50’si çalışıyor olmanın kadına toplumda bir yer ve saygı sağladığına yönelik soruya “evet” yanıtı verdi.

Çalışan kadınların yüzde 30’u ise çalışmaktan mutlu olmadıklarını belirtirken, buna gerekçe olarak hem iş hem de ev sorumluluğunun altında ezildiklerini belirttiler.

EŞLER İLE İLETİŞİM KOPUYOR       
Ev kadını ise çalışan kadınların tam aksine, ailede tüm işleri birinci derecede üstleniyor. Bu yöndeki soruya ev kadınlarının yüzde 75’i “evet” yanıtı verdi.
Özellikle yaşı ileri kadın ev işlerini tek başına üstlenmekten yılmış durumda ve hayatı, sorumlulukları eşit paylaşmak en büyük hayali. Evli kadınların yüzde 50’den fazlası eşi ile iletişimi sorulduğunda “az” yanıtını veriyor. Pek çok kadının hayatında “eşi çok yakın değil”. Özellikle ileri yaş grubunun eşleri ile iletişimleri çok zayıflamış durumda ve bu durumdan mutsuzlar.

KADINLAR TAKDİR EDİLMEK İSTİYOR
Ev kadınlarının yüzde 50’sinden fazlası için temizlik ve yemek konusunda takdir edilme ihtiyacı olduğu görüldü. Kadınların yüzde 60’ı yemek konusunda çocuklarının takdirini önemsiyor. Bu oranda eş yüzde 30 düzeyinde. Temizlik konusunda ise kadınların yüzde 65’i için arkadaş-komşu takdiri çok önemli. Yüzde 30’u ise anne-kayınvalide gibi aile büyüklerinin takdirini önemsiyor.

KADINLARIN HAYALİ BİLE BAŞKASI İÇİN…
Türk kadınlarının hayalleri de genelde başkalarının üzerine. Çocuğun okuyup iş güç sahibi olması gibi… Kendilerini ilgilendiren hayalleri olsa da pek çoğu bunları gerçekleştirecek imkanları olduğunu düşünmüyor. Sonuçlara göre, Türk kadınlarının kaderci ve kabullenici bir yanları olduğu sonucuna varıldı.

Kadınlarla yapılan anketin sonucunda kadının kendini tarif ettiği kişilik ile hayal ettiği kişiliğin birbirinden çok farklı olduğu ortaya çıktı. Araştırmanın sonucunda kadının, özgür, her istediğini yapabilen, ekonomik olarak bağımsız,  kendine güvenen, başkaları tarafından dinlenen, fikirlerine önem verilen, toplumda söz sahibi, hem iyi bir kariyer sahibi hem aile sahibi olmak istedikleri belirlendi. Ancak kendilerini tarif etmelerin istendiğinde ortaya çıkan profil çok farklı.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.