Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİNDE İDDİALIYIZ!

"Dünya Cinsiyet Ayrımı" raporu açıklandı. Rapora göre, Türkiye kadın erkek eşitsizliğinde 135 ülke arasında 124. sırada yer alıyor.


Dünya Ekonomik Forumu'nun "Dünya Cinsiyet Ayrımı" raporu açıklandı. Dünya nüfusunun yüzde 90’ını kapsayan ve kadın-erkek arasındaki eşitsizliği ortaya koyan raporda Türkiye 124. sırada yer aldı.

Kadın-erkek eşitliğinde ilk 10 ülke ise sırasıyla; İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç, İrlanda, Yeni Zelanda, Danimarka, Filipinler, Nikaragua ve İsviçre.

Türkiye’de kadınlar eğitim, iş yaşamında fırsat eşitliği, gelir ve siyasi hayatta yer alma konusunda sadece Avrupa ülkelerinin değil pek çok Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkesinin de gerisinde yer alıyor. Cinsiyet eşitsizliğin en az yalandığı ülke olarak İzlanda gösterilirken, onu Finlandiya, Norveç gibi İskandinav ülkeleri izliyor. En kötü performansı gösteren ülkeler ise Çad, Pakistan ve Yemen. Hemen bütün ülkelerde sağlık ve eğitim konusunda kadın-erkek arasındaki uçurum azaltılırken, ülkelerin sadece yüzde 60’ı ekonomik, yüzde 20’si de siyasi yaşamdaki uçurumu kapatabildi.

Raporda Türkiye ekonomik katılım ve fırsatlarda kadın-erkek eşitliğinde 129, eğitimde 108, sağlıkta 62, siyasette 98. sırada yer aldı. Türkiye, kadınların iş gücüne katılımında 126. sırada yer alırken, parlamentodaki kadın sayısı açısından 85. oldu.

EĞİTİMDE KADIN
Eğitimde eşitlikte başı çeken ülkeler; İzlanda, Finlandiya, Norveç, Yeni Zelanda, Danimarka Filipinler, Hollanda, Lesoto, Letonya, ABD, Avusturya, Kosta Rika, Bahamalar, Fransa, Brezilya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Botswana, Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırayı paylaşıyor. (Eğitim alanında eşitlik, kadın ve erkeklerin eğitim düzeyi ve okur-yazarlık oranlarının kıyaslanmasıyla hesaplanıyor.) Kadının eğitime katılımında, Türkiye 135 ülke arasında 108’inci sırada bulunuyor.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.