Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÖDEME GÜCÜ OLMAYAN ANNEDEN ÜCRET ALINAMAZ!

Herhangi bir sosyal güvencesi ve ödeme gücü de olmayan 8 aylık hamile bir kadın, doğum erkenden başlayınca komşusunun Yeşil Kartı'nı alarak acil servise gitti ve dolandırıcılıktan yargılandı. Yargıtay, hiçbir sosyal güvencesinin olmaması nedeniyle kadının suçsuz olduğuna karar verdi.


2008 yılında gerçekleşen olayda, 8 aylık hamile bir kadın, erken doğum riski oluştuğu için bir devlet hastanesinin acil servisine gitti. Ancak ödeme gücü ve herhangi sosyal güvencesi olmadığı için komşusuna ait Yeşil Kart karnesini kullandı.

Kendisine ait olmayan Yeşil Kartı'ı kullandığı tespit edilen kadın hakkında, ''kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık'' suçundan dava açıldı.

Nazilli 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kadının beraatına karar verdi.

Yerel Mahkeme kararının temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 15. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkemenin beraat kararını onadı.

ZATEN PARA ALINMAZ!
Kararda, Sağlık Bakanlığı'nın Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği ve Başbakanlığın ilgili genelgesindeki hükümlere göre, acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık kuruluşlarının, acil vakaları, hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edeceği ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız, şartsız gecikmeksizin yapacağı vurgulandı.

Bu hükümlere göre ayrıca, acil sağlık kuruluşuna müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağının sorgulanamayacağı belirtilen kararda, sağlık güvencesi olmayan vatandaşlardan ödeme gücü bulunmayanların acil sağlık hizmeti bedellerinin kendilerinden talep edilmeyeceği de vurgulandı.

Kararda ayrıca şu ifadelere de yer verildi: Sanığın hiçbir sosyal güvencesinin olmaması ve ödeme gücünün bulunmaması nedeniyle kendisinden acil sağlık hizmet bedellerinin alınamayacağı ve bu nedenle herhangi bir zararın söz konusu olmayacağı anlaşıldığından, sanığa atılı suçun unsurları bakımından oluşmadığı nazara alınarak mahkemenin kabul ve takdirinde bir isabetsizlik görülmemiştir.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.