Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINLAR KENTLERLE DOST OLUYOR

Kadınların yaşadığı sorunlara çare olmak için kadın dostu kentler oluışturuluyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) koordinatörlüğünde yürütülen "Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi" ortak programı ile kadınların yerel karar mekanizmalarında yer alması amaçlanıyor.


Program, hem BM'nin birimlerinin bir araya gelmesi ile hem de İçişleri Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından destekleniyor. Türkiye'de ilk kez yapılan programla, İzmir, Van, Trabzon, Şanlıurfa, Nevşehir ve Kars'ta pilot uygulama başlatıldı. Amaç, kadınların yerel karar mekanizmalarda yer almasını sağlamak. Bu çerçevede kadın kuruluşlarını, dolayısıyla da kadınları güçlendirmek hedefleniyor. Ayrıca kentte yerel yönetimler ve kadın kuruluşları iş birliğiyle ortaklaşa çalışmayı özendirerek o kentin kadınlara ve kız çocuklarına özgü sorunlarına çözüm bulabilmek planlanıyor.

 
KADINLARIN KENTLERDEN TALEBİ VAR!
Program kapsamında hem yerel yöneticilere hem de kadın kuruluşlarına yönelik atölye ve eğitim çalışmaları yapılıyor. BM Program Yöneticisi Nevin Şenol konuyla ilgili şunları söyledi: “Kadınlar ulusal düzeyde olduğu gibi kentlerde de alınan kararlarda yoklar. Kentsel, yerel kararlara kadınların bir şekilde müdahil olması gerekiyor çünkü kentin nüfusunun yüzde 50'sini kadınlar oluşturuyor ama kentleri hakkında söz söyleme imkanları olmuyor. Biz de bu nedenle bu programı başlattık. Toplumda çocuk, yaşlı bakımı, alışveriş gibi işler genellikle kadınlara yükleniyor. Bu nedenle kentin, kadınlar bu işlevlerini yerine getirirken onlara yardımcı olması gerekir. Kadınların kentlerden talebi olmalı. Kentler de bu talebe karşılık vermeli ve kadınların ihtiyaçlarını giderecek hizmetler sunmalıdır. Örneğin; kaldırımlar kadınların çocuklarıyla, hasta ve yaşlılarıyla yürüyebilecekleri şekilde düzenlenmeli, kadınlar için kentin merkezinde emzirme odaları olmalı.

Programın başlamasıyla o kentlerde 28 yeni kadın kuruluşu faaliyete geçti. Biz, o kentlerde güçsüz olduklarını düşünen kadın kuruluşlarını destekledik. Onlara bilgisayar ve internet erişimi sağladık. Kadınlar yerelde onlara sunulan hizmetleri bilmedikleri gibi hizmet talep ettikleri zaman da nereye başvurmaları gerektiğini de bilmiyorlardı. Belediyelerde böyle bir birim oluşturulunca kadınlar da kentleri ile ilgili sorunlarını buralara iletebilmeye başladılar. İl genel meclisleri ve belediye meclisleri yerel eşitlik eylem planlarını kabul ettiler. Bu artık o kentlerde kadın çalışmalarının yasal altyapısı olması anlamına geliyor. Bu çerçevede de kadın komisyonları oluştu. Biz bunu çok önemsiyoruz çünkü buralarda alınacak kararların belirlenmesi ve bunların kadın bakış açısıyla gözden geçirilmesinin yolu açıldı.”

YEREL EŞİTLİK GELİYOR
Programda, belediyeler, valilikler, il özel idareleri ve kadın kuruluşlarının bir araya gelmelerini sağlayacak ortamlar oluşturuluyor. Eğitim çalışmaları sonucunda her kent kendisi için bir “yerel eşitlik eylem planı” hazırladı. Bu eylem planlarında kadın sorunu olarak nitelendirilen istihdam, şiddet, eğitim, sağlık hakkı ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konular yer alıyor.

 2006 yılında başlayan program kapsamında. 6 ilde valilik bünyesinde oluşturulan kadın koordinasyon kurulları, o illerdeki kadın gündemini takip ve koordine etmekle görevli oldu. İzmir'de yapılan il koordinasyon toplantısı sonrasında Bornova ve Buca'da birer sığınma evi açıldı. İzmir, Kars, Urfa ve Trabzon'da belediyelerde kadın birimleri oluştu. Bu birimler yerel hizmet için başvuran kadınları yönlendirmede çok önemli görevler üstleniyor.

KARS, KADINLARA BÜTÇEDEN PAY VERİYOR
Programın en güzel sonuçlarından biri de Kars Belediyesi’nin bütçesinden kadınlar için pay ayırması. Ayrıca ildeki 3 caddeye kadın ismi verildi.

İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan “Kadın Hakları ve Yerel Yönetimler” kitabı valiliklerle il ve ilçe belediyelerine dağıtıldı.

Programın, ülke genelinde yaygınlaştırılması düşünülüyor. Pilot uygulamalardan sonra diğer illerde uygulamanın daha kolay olacağı düşünülüyor.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.