Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE BİTKİ ÇAYI VE ŞİFALI OT KULLANIMINA DİKKAT!

HAMİLELİKTE BİTKİ ÇAYI VE ŞİFALI OT KULLANIMINA DİKKAT!

Bitkisel çaylar ve şifalı otlar hayatımıza gireli çok oldu. Ancak içlerindeki etken maddeleri hala bilmiyoruz. Söz konusu bitki olunca her şey masum görünüyor. Oysa durum hiç de öyle değil. Özellikle hamileler ve çocuklarda fazla tüketilen bitki çayları ve bazı bitkiler ciddi sorunlara neden olabiliyor. Hamilelikte hangi çayları sık tüketmemek gerekir? Hangi çaylar ve bitkiler neye iyi gelir? Hamilelik döneminde şifalı ot ve bitki çayı kullanımı ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık...


BİTKİ ÇAYLARI NE KADAR MASUM?

Bazı bitki çaylarının içindeki etken maddeler özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sorunlara neden olabilir. İlaçların içerdikleri etken maddelerin her biri ve miktarları net olarak bilindiği halde bitki çaylarında bu maddelerin miktarı ve yoğunluğu kesin olarak saptanamıyor. Üstelik her köşe başında açılmış aktarlardan ya da büyük marketlerden bunları edinmek mümkün. Ama asıl sorun neye ihtiyacımız olup olmadığını bilmememiz. Bu konuda özel eğitim almış uzmanlara başvurmamız gerek. İlaç yerine bitkisel tedaviyi tercih ediyorsanız, mutlaka doktorunuza ya da bir uzmana başvurmalısınız.

2 FİNCANI GEÇMESİN...
Kadınlar rezene, zencefil, ıhlamur, papatya, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını özellikle hamilelik döneminde bulantıyı ve sıvı ihtiyacını gidermek ve sakinleşmek için kullanıyorlar. Ayrıca loğusalık döneminde süt üretimini arttırmak için papatya, ısırgan ve rezene sıklıkla kullanılıyor. Ancak bu çaylardan günlük tüketim miktarı 2 fincanı geçmemeli.

Adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum yapma riskini yükseltebilir. Özellikle ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi yüzyıllardan beri biliniyor. Hatta ebeler bu çayı gecikmiş doğumları başlatmak için kullanmaya devam ediyor.

Fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba gibi bitkiler gebelik döneminde kullanıldıklarında erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini artırma olasılıklarının bulunması ve bu nedenle kesinlikle uzak durulması gerekenler listesinde. Bazı bitkilerin aşırı kullanımda sakat doğuma yol açtıklarına dair bulgular bile var.

Kefir, eski bir ürün olsa da tıp dünyasına yeni girmeye başlamış bir içecek. Faydalı olduğu düşünülse de hamilelik döneminde kullanımı konusunda henüz kesin bir araştırma sonucu yok. Kesin olarak güvenliği kanıtlanmamış şifalı olduğu ileri sürülen ot ve bitkileri hamileliğinizin ilk ve son dönemlerinde tüketmemeniz yararlı olacaktır.

MUHAMMET TEKİN
(Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri)
HAMİLELİKTE UZAK KALINMASI GEREKEN BİTKİLER DE VAR!

“Hamilelik döneminde kullanılması faydalı olabilecek bitki ve bitkisel preparatlar şunlardır:

Elma ve elma kabuğu kompostosu: Hamilelikteki mide bulantısını ve mide yanmasını engeller.

Melisa çayı: Hamilelikteki sinirsel gerginlikler ve stres için kullanılabilir.

Acerola: Yüksek miktarda C vitamini ihtiva eder ve doğumu kolaylaştırıcı, düşük tehlikesini önlemede, rahmi güçlendirmede ve fazla kilo almayı engellemede kullanılır.

Lavanta yağı: Kasıklara giren kramplarınız için lavanta yağını öneririm. 5 damla lavanta yağını 1 bardak suya damlatın bir havlu veya beze emdirip sıkın ve kasıklara koyun 5 dakika bekleyin.

Hamilelikte yaşanan kansızlık için günde 3 adet hurma (hurma aynı zamanda folik asit ihtiva eder.), günde 2 adet havuç, keçiboynuzu- harnup pekmezi tüketilebilir.

Hamileliğiniz boyunca uzak kalmanız gereken bitkiler ise şunlar: Adaçayı, Sinameki, Maydanoz (aşırı kullanmamaya dikkat edin.), siyah çay, kahve ve acı baharatlar.”


HAMİLELERİN GÜVENLE TÜKETEBİLECEĞİ İÇECEKLER
Bu dönemde tüketimi en güvenli içecekler; su, taze meyve suları ve süttür. Sıcak içeceklerden süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekleri tercih edebilirsiniz. Prebiyotik bakteri içeren ürünler bu bakterilerin etkisiyle sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önlerler ve hamilelik döneminde de rahatlıkla kullanılabilirler.

Enerji içecekleri, alkol, tatlandırıcı içeren diyet içecekler ve gazlı (kola, gazoz gibi) içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Diyet içecek ve gıdaların içeriğinde ve suni tatlandırıcılarda bulunan aspartamdan ve, her ne kadar bebeğe zararlı olduğu kanıtlanmasa da tüm diyet ürünlerinden uzak durulmalıdır.

 

 

 

 

 


 

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.