Bazı bitki çaylarının içindeki etken maddeler özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sorunlara neden olabilir. İlaçların içerdikleri etken maddelerin her biri ve miktarları net olarak bilindiği halde bitki çaylarında bu maddelerin miktarı ve yoğunluğu kesin olarak saptanamıyor. Üstelik her köşe başında açılmış aktarlardan ya da büyük marketlerden bunları edinmek mümkün. Ama asıl sorun neye ihtiyacımız olup olmadığını bilmememiz. Bu konuda özel eğitim almış uzmanlara başvurmamız gerek. İlaç yerine bitkisel tedaviyi tercih ediyorsanız, mutlaka doktorunuza ya da bir uzmana başvurmalısınız.
2 FİNCANI GEÇMESİN...
Kadınlar rezene, zencefil, ıhlamur, papatya, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını özellikle hamilelik döneminde bulantıyı ve sıvı ihtiyacını gidermek ve sakinleşmek için kullanıyorlar. Ayrıca loğusalık döneminde süt üretimini arttırmak için papatya, ısırgan ve rezene sıklıkla kullanılıyor. Ancak bu çaylardan günlük tüketim miktarı 2 fincanı geçmemeli.
Adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum yapma riskini yükseltebilir. Özellikle ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi yüzyıllardan beri biliniyor. Hatta ebeler bu çayı gecikmiş doğumları başlatmak için kullanmaya devam ediyor.
Fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba gibi bitkiler gebelik döneminde kullanıldıklarında erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini artırma olasılıklarının bulunması ve bu nedenle kesinlikle uzak durulması gerekenler listesinde. Bazı bitkilerin aşırı kullanımda sakat doğuma yol açtıklarına dair bulgular bile var.
Kefir, eski bir ürün olsa da tıp dünyasına yeni girmeye başlamış bir içecek. Faydalı olduğu düşünülse de hamilelik döneminde kullanımı konusunda henüz kesin bir araştırma sonucu yok. Kesin olarak güvenliği kanıtlanmamış şifalı olduğu ileri sürülen ot ve bitkileri hamileliğinizin ilk ve son dönemlerinde tüketmemeniz yararlı olacaktır.
MUHAMMET TEKİN |
Enerji içecekleri, alkol, tatlandırıcı içeren diyet içecekler ve gazlı (kola, gazoz gibi) içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Diyet içecek ve gıdaların içeriğinde ve suni tatlandırıcılarda bulunan aspartamdan ve, her ne kadar bebeğe zararlı olduğu kanıtlanmasa da tüm diyet ürünlerinden uzak durulmalıdır.
|