Hamilelikte bebek ve kendi sağlığı konularında stres yaşayan anne adayı, değişen hormonal dengeler nedeniyle depresyon riskiyle karşı karşıya kalıyor. Hamilelik depresyonu nedir, kişileri nasıl etkiler ve bu konuda neler yapılmalıdır? Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz’un konuyla ilgili görüşleri şöyle…
HAMİLELİK DEPRESYONU NEDİR?
Tıpta antepartum depresyon olarak adlandırılan hamilelik depresyonu, hamilelik döneminde ortaya çıkan, normal depresyondan belirtileri açısından çok da farklı olmayan duygu durum bozukluğudur. Bu bozukluklar, beyin kimyasındaki bazı hormonal değişimler nedeniyle ortaya çıkar.
Hamilelik sırasında beynin kimyasındaki değişimler, depresyon ve anksiyete ile ilgisi bulunan kimyasal maddeleri etkileyebilir. Anne adayı bu dönemde çocuğun sağlıklı doğması, bebekle yeni bir hayata nasıl adapte olacağı gibi konularda yoğun stres yaşar, hormonların da etkisiyle söz konusu süreç daha zorlu hale gelebilir.
HAMİLELİK DEPRESYONUNUN BELİRTİLERİ
* Sürekli üzüntülü bir mizaç
* Çok fazla ya da az uyumak, uyku düzeninin bozulması
* Bozulan uyku düzenine de bağlı olarak güne yorgun başlamak
* Konsantre olma güçlüğü
* İlgi duyulan şeylere artık yeterince ilgi duyulmaması
* Doğacak çocuk ve kişinin kendisiyle ilgili karamsar düşünceler
* Çocuğa psikolojik olarak hazır olmama
* Ölüm ve intihar düşüncelerinin tekrar ederek akla gelmesi
* Huzursuzluk, suçluluk ve değersizlik duyguları
* Aşırı yeme ya da yemek yemede zorlanma
HAMİLELİK DEPRESYONUNU TETİKLEYEN FAKTÖRLER
Hamilelik depresyonunu; ilişkide yaşanan sorunlar, doğacak çocuğun sağlıklı olmaması ihtimali, istenmeyen gebelikler, ailede veya kişide depresyon geçmişi, hamilelikte bazı komplikasyonlar gelişmiş olması, yoğun strese neden olan yaşam şartları gibi bazı faktörler tetikler.
ANNENİN DEPRESYONU BEBEĞİ DE ETKİLER Mİ?
Hamilelikte depresyon doğru şekilde ve kalıcı olarak tedavi edilmediğinde; kötü beslenme, depresyon dolayısıyla alkol veya sigara gibi kötü alışkanlıklara yönelme, uyku düzenindeki bozulmalar gibi nedenlerle bebekte bazı gelişim bozuklukları ortaya çıkabilir.
Depresyonun etkisinde olan kadınlar, kişilerin kendilerine en iyi bakmaları gereken dönem olan hamilelikte, kendilerine bakamayarak, hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığını riske atabilir. O nedenle anneyle birlikte bebeğin de depresyondan etkilenebileceği unutulmamalı, mutlaka tedavi uygulanmalıdır.
TEDAVİSİ
Hamilelik depresyonunda destek grupları, özel psikoterapi, ilaç tedavisi ve TMS uygulaması kullanılarak tedavi gerçekleştirilir. Tedavinin şekli ve süresi, anne adayının durumuna ve depresyonunun derecesine bağlı olarak, kişiler arasında farklılık gösterebilir.
|