Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE KABIZLIK ÇEKMEMEK İÇİN...

HAMİLELİKTE  KABIZLIK ÇEKMEMEK İÇİN...

Hamilelik döneminin getirdiği sıkıntıların başında kabızlık ve sindirim sorunları geliyor. Çoğu anne adayı kabızlık ve şişkinlikten yakınıyor. Anne adaylarının daha rahat ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi için biz de bu konuyu ve çözüm yollarını sizler için araştırdık.


Kabızlık, sindirim sistemimizde en sık rastlanan sorunlardan biri. Hamilelik döneminde de neredeyse normal olduğu söylenen kabızlık sorununu hamilelerin yarısından fazlası yaşıyor. Kabızlığın öncelikle hamilelik sürecinin normal getirilerinden biri olduğunu kabul etmek ve önlemek için neler yapmak gerektiğini öğrenmek gerekiyor.

KABIZLIK NEDİR?
Dışkılama sıklığının azalmasına, hatta rahatsızlık verecek dercede dışkı çıkaramamaya kabızlık denir. Dışkınız katı, sert, küçük hacimli olur ve beraberinde şişkinlik, gerginlik, rektal dolgunluk ya da dışkıyı tam boşaltamadığınızı hissedersiniz.

Sindirilmekte olan besin artıklarının suyu, kalın bağırsaktan geçerken emilir. Besin artıklarınız giderek katılaşır, dışkıya dönüşür, bağırsak düz kasları sayesinde rektuma doğru itilir ve anüsten atılır. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması; dışkının normalden uzun süre kalın bağırsakta kalmasına, böylece daha fazla su emilmesine, bu nedenle de artığın daha da sertleşmesine neden olur.

KABIZLIĞIN TEMEL SEBEPLERİ
- Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması.
- Az sıvı tüketimi.
- Suyun fazla emilimi.
- Fiziksel aktivitelerinizin azlığı.
- Kullanılan ilaçlar.
- Hamilelik.
- Besinlerle aldığınız posa miktarının az olması.
- Hormonal, sistemik ve nörölöjik bazı hastalıklar.


HAMİLELİK KABIZLIĞININ NEDENLERİ
- Artan progesteron hormonu düz kasların yavaşlamasına neden olur. Midenizde boşalma zamanı uzar ve bağırsak hareketleri yavaşlar.
- Bu dönemde bağırsaktan sıvı emilimi artar.
- Demir ve kalsiyum hapları da kabızlık yapar.
- Büyüyen uterus, bağırsaklar üzerinde baskı yapar ve buna bağlı kabızlık yaşanabilir.


KABIZ OLMAMAK İÇİN 10 ÖNERİ
- Günde 1,5-2 litre su ya da sıvı tüketin. Sıvı ihtiyacınızı su, çorba, ayran, komposto, bitki/meyve çayları, meyve suyu ile karşılayabilirsiniz.
- Kahve, kola gibi içecekler ve muz gibi nişastalı gıdalar kabızlık yapar. Bu tür gıdalardan uzak durun.
- Bol posalı (lifli) besinler tüketin. Günlük 25-30 gram posa almalısınız. Posa; meyve, sebze, tahıl ve kuru baklagillerin, suda çözünürlüğü değişen, sindirilemeyen kısımlarıdır. Posa alımınızı arttırmak için; sebze yemeği, bol yeşil salata ve miktarına dikkat ederek meyve (özellikle kuru kayısı, incir, erik) tüketmenizi öneririz.
- Posa içeriği yönünden zengin olan esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi tam tahıllı besinleri tercih edin.
- Öğün atlamak sindirim sisteminin çalışma sistemini sekteye uğratır. Bu nedenle özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinizi atlamamaya özen gösterin.
- Yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemek yemeye özen gösterin.
- Kurubaklagiller hem posa hem de iyi birer protein kaynağı olduğundan, beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz.
- Bitki ve meyve çaylarının (ıhlamur, limon, elma, nane gibi), sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır, bu yüzden tüketmenizi öneriyoruz.
- Yoğurt, bağırsak hareketlerinizi ve sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Yeni çıkan yoğurtların raf ömürlerini arttırmak için, yoğurdun içindeki yararlı bakteriler oldukça azaltılıyor. Bu da yoğurdun sindirime yarar sağlayan özelliğini yok ediyor. En sağlıklısı evde kendi yoğurdunuzu yapın ve her gün tüketin.
- Bedensel aktivite hazım problemlerinin en önemli ilacıdır. Haftada en az 3 gün, yarım saat yürümek ya da yüzmek kabızlık şikayetini azaltır.

Bu önerileri yerine getirdiğiniz halde kabızlık sorunu yaşamaya devam ediyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Bu durumda genellikle ilaç tedavisi uygulanır.
Kabızlık sorununu önemseyin! Tedavi edilmeyen kabızlık problemi; anal fissür, hemoroid, rektal prolapsus gibi bir takım sindirim sistemi hastalıklarınıza neden olabilir.

 

 

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.