Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE ADAYLARI EN ÇOK BU SORULARI SORUYOR

ANNE ADAYLARI EN ÇOK BU SORULARI SORUYOR

Çağımızın annesi bilgiye ve öğrenmeye açık. Annelerin ve anne adaylarının bu konuda başvurduğu en önemli kaynaklardan biri de kuşkusuz internet. İşte, çiçeği burnunda anne adaylarının internet ortamında en çok sordukları sorular ve cevapları...


- Hamilelikte vitamin-mineral kullanmak gerekli midir?
Bebeğin ve annenin sağlıklı gelişimi için hamilelikte folik asitin yanı sıra gerekli vitamin ve minerali bir arada bulunduran multivitamin kullanımının yararı kanıtlanmıştır. Bebeği gelişebilecek sorunlardan korumak ve anne sağlığını desteklemek açısından hamile kalmaya karar verildiğinde vitamin-mineral alınmaya başlanması, gebelik ve emzirme dönemlerinde devam edilmesi önerilir. Bu dönemlerde vitamin-mineral desteği alınması anne kilosunda ek bir artışa neden olmaz. Vitamin-mineral desteği, annenin sağlıklı beslenmeye göstereceği özeninin yanında bir emniyet kemeri olarak ele alınmalıdır.

- Bebek istendiğinde dikkat edilmesi gereken konular var mı?
Gebeliğe niyetlendiğinizde kilo kaybettirici diyet uygulamamanız, sigara içmemeniz, mümkün olduğu kadar doğal, katkı maddesi içermeyen yiyecekleri, mevsim meyve ve sebzelerini tercih etmeniz, çiğ et ve pastörize olmayan süt-süt ürünleri tüketmemeniz uygun olur. Gebelikten önce başlanan folik asit içeren bir vitamin takviyesinin de gebelik şansı ve gebeliğin sağlıklı gelişmesi için faydası vardır.

- Gebeliğin ilk haftalarında niçin ağrı olur?
Gebeliğin bu döneminde rahmin büyümesi ve bağlarının gerilmesi nedeniyle zaman zaman adet görecekmiş gibi bir dolgunluk veya iğne batması şeklinde ağrılar olabilir. Uykudan uyandıran, keskin ve birkaç dakika sürebilen ağrılar daha çok bağırsak kaynaklıdır. Özellikle son yediğiniz yemekte gaz yapacak yiyecekler varsa aradaki bağlantıyı daha net fark edersiniz. Süt, nohut, mercimek, fasulye, patates, karpuz, narenciye, karnabahar, brokoli ve yer elması en çok gaz yapan gıdalardır. Hangi yiyeceklerin sizde daha fazla şikayete neden olduğuna dikkat edin ve mümkün olduğu kadar bu gıdaları daha az yiyin.

- Kabızlık sorununa karşı ne yapmalı? 
* Tuvalete rahat çıkmak için ilk tavsiye, sabah kahvaltıdan önce bir bardak su içmektir. Yaklaşık 20 dakika sonra bağırsaklarda bir hareket hissedebilirsiniz, tuvalete gitme ihtiyacını ertelemeyin.
* Gün içinde yeterince sıvı almalısınız. Yaz aylarında bu miktar 3 litredir.
* Hareketsizlik bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Gebeliğinizin izin verdiği ölçüde bol bol hareket edin.
* Mümkün olduğu kadar posalı gıda almaya çalışın. Örneğin; elma suyu içmek yerine elmayı kabuğuyla yiyin. Hamur işi gibi bağırsakları yavaşlatan gıdaları dengelemek için bol bol meyve ve sebze yiyin.
* Günde bir öğün yiyeceğiniz 4-5 adet kayısı, 2 adet incir veya 1 elmanın faydası olabilir.
* Doktorunuza danışmadan kabızlık ilacı veya laksatif çay kullanmayın.

- Gebelik bulantıları niçin olur? Ne yapmalı?
* Gebelik bulantıları, her kadında ve hatta aynı kişinin farklı gebeliklerinde bile, farklı şiddette olabilir. Gebeliğin ilk 100 günü gebelik hormonu vücutta çok hızlı bir şekilde yükselir, daha sonra aynı seviyede kalır. Bu yükselme dönemi, gebelikle ilgili şikayetlerin (bulantı, halsizlik gibi) en yoğun olduğu zamanlardır.
* Bulantı döneminde, bebeği besleyememek gibi bir endişeniz olmasın. Siz kilo kaybediyor dahi olsanız, bebek sizin depolarınızdan beslenir.
* Bu dönemde süt, et gibi ürünleri yemek için kendinizi zorlamayın. Gerekirse her öğün kahvaltı şeklinde yemek yiyin, yiyebildiğiniz bir meyve bulmaya çalışın, aç kalmayın.
* Yağlı, ağır ve kokulu yiyecekler yemeyin ve pişirmeyin.
* Sık sık ve acıkmadan yiyin, açlık da bulantıyı arttırır.
* Sabah uyandığınızda önce tuzlu çubuk gibi kuru bir şeyler atıştırın; yiyecekleriniz soğuk veya sıcak olsun, ılık şeyler bulantıyı arttırır.
* Doktorunuz önerdiyse bulantı kesici ilaç kullanabilirsiniz. Kusmalar hafiflemiyorsa, mutlaka doktorunuza danışın.

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.