Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE YAPILMASI GEREKEN TESTLER

HAMİLELİKTE YAPILMASI GEREKEN TESTLER

Hamilelik sürecinin sağlıklı gidişatını kontrol etmek ve bebeğinizin ve sizin sağlığınız açısından bir risk olup olmadığını öğrenmek için bazı testler yaptırmanız gerekir. Bu testlerin bir kısmı sağlık durumunuzu araştırmak üzere herkese yapılması gereken rutin testlerdir. Diğer testler ise anne ve bebekte var olan risklere göre yapılır. Örneğin, kalıtsal hastalıklar ve daha önceden geçirmiş olduğunuz hastalıklar göz önünde bulundurulur.



TESTLER:
- Kan testleri
- Antikor araştırmaları
- İdrar tahlili
- Pap smear
- Maternal serum tarama testleri
- Erken gebelik tarama testleri
- 3’lü tarama tesleri
- Genetik test
- Amniyosentez
- Korion villus örneklemesi
- Kordosentez
- Glukoz tarama testi
- B-gurubu streptokok
- Tbc (rem)
- Ultrason


Kan testleri: Kan grubu, kan sayımı, bazı hastalık ve enfeksiyonların araştırılması için yapılır. Örneğin, hepatit, AIDS gibi. Bu tür hastalıklar hamileliğiniz sırasında bebeğinize bulaşabilir ve istenmeyen kötü sonuçlara sebep olabilir. Düşük olma olasılığı artar ve bebeğiniz karnınızda ölebilir. Bazı hastalıklar ise doğumdan sonra da bebeğinize geçebilir. 

Antikor araştırmaları: Suçiçeği, kabakulak gibi riskleri taşıyan kişilerde enfeksiyonlara karşı duyarlı olup olunmadığı araştırılır. 


İdrar tahlili: Her hamilelik kontrolünde tekrarlanır. Bu testle protein (albümin), glukoz (şeker) ve herhangi bir enfeksiyonun varlığı araştırılır.


Pap smear: Rahim ağzında herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılır.

Maternal serum tarama testleri: Bu testlerle bebeğinizin anomali olma riski araştırılır. Karnınızdaki bazı maddelere bakılarak yapılır ve siz ya da bebeğiniz açısından bir risk taşımaz. Nöral tüp defekti, down sendromu ve trisomi 18 araştırılır.

Erken gebelik tarama testleri (2’li tarama testleri- ense kalınlığı): Bu testler hamileliğin 10. ve 14. haftaları arasında uygulanır.


3’lü tarama tesleri: Bu testler hamileliğin 16. ve 20. haftaları arasında yapılır. Annenin kanındaki  alfafetoprotein (AFP), b -hCG ve unkonjuge estradiol ölçümlerine bakılarak yapılan bir testtir. Nöral tüp defektinin, down sendromunun araştırılması için yapılır.


Genetik test: Normal şartlarda tarama testleri yeterlidir. Fakat aileden gelen kalıtsal bir hastalık olması durumu, yapılan tarama testlerinin bozuk çıkması ya da annenin yaşının 35’i geçmiş olaması gibi durumlarda yapılır.


Amniyosentez: Hamileliğinizin 15. ve 18. haftaları arasında yapılır. Bebeğinizin içinde bulunduğu amniyo sıvısından örnek alarak uygulanır. Bebeğin genetik yapısı incelenerek kromozom yapısı araştırılır.


Korion villus örneklemesi: 10. ve 12. haftalar arasında uygulanır. Plesantadan alınan küçük bir örnek alınarak yapılır.


Kordosentez: Bebeğinizin göbek kordonundaki damarlara ultrason yardımı ile girilir. Bebeğinizin kanı alınarak genetik araştırmalar yapılır.


Glukoz tarama testi: Gebeliğinizin 24. ve 28. haftaları arasında uygulanır. Bir miktar glukoz içirilir ve yaklaşık bir saat sonra kan şekeri ölçülür. Çıkan sonuca göre, gerekirse daha ayrıntılı araştırmalar yapılır.


B-gurubu streptokok: Bu bakterinin aranması için yapılan testtir. B grubu streptokoklar(bakteriler) doğum sırasında bebeğe bulaşarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. 

TBC (verem) testi: Verem tarama testidir. Hekiminizin isteğine bağlı olarak uygulanır.


Ultrason: Hamileliğinizin ilk üç aylık döneminde gebelik kesesini rahim içinde görmek için yapılır. Hamileliğinizin 16. ve 20.  haftaları arasında anomali taraması için uygulanır. İlerleyen zamanlarda ise bebeğin gelişimi, pozisyonu, beslenme durumu ve cinsiyetini araştırmak için yapılır.

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.