Döküntü, hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme, tipik nezle belirtileri ve burun akıntısı... Bu belirtiler çoğu kez çocuklarda görülen kızamıkçık hastalığına ait. Her ne kadar çocuklar bu hastalığı hafif atlatsa da anne karnındaki bebekler bu kadar şanslı olmayabiliyor. Evet, yanlış okumadınız, anne karnındaki bebekler de kızamıkçık oluyor! Anne karnındaki bebeklerin bu hastalığa yakalanma sebepleri ise kızamıkçığa karşı bağışıklığı olmayan ve hamileliği sırasında hastalığa yakalanan anneler! Çünkü hastalık, bebeklere annelerinden geçiyor ve çok ciddi, kalıcı zararlar da verebiliyor. Bunu önlemenin tek yolu ise aşı!..
SAĞLIKLI BEBEKLER İÇİN ANNE ADAYLARINA KIZAMIKÇIK AŞISI...
Kızamıkçık, sadece çocukluk döneminde görülen bulaşıcı bir hastalık değil. Geçmişinde bu hastalığı geçirmemiş olan her yaş grubundan insan kızamıkçık olabiliyor. Burada önemli nokta, 15-49 yaşları arasında hamileyken kızamıkçık hastalığına yakalanan kadınların çocuklarının, doğumsal kızamıkçık sendromu riskiyle karşı karşıya olması. 2006’da kızamıkçık aşısının aşı takvimine girmesiyle doğumdan itibaren tüm bireyler kızamıkçığa karşı korunmuş oluyor. Ancak 2006’dan önce doğan ve geçmişinde kızamıkçık hastalığıyla karşılaşmamış olan 15-49 yaşları arasındaki hamile kadınların bebekleri doğumsal kızamıkçık sendromu için risk grubunda yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü, kızamıkçık aşısını aşı takvimine ekleyen ülkeleri hastalığın görülme yaşının ileri yaş grubuna kayacağı konusunda uyarıyor ve mutlaka doğurganlık çağındaki kadınlara ek aşılama programları yapılmasını öneriyor.
TEHLİKE, ANNEDEN BEBEĞE GEÇİYOR…
Anne adayı kızamıkçık olduğu takdirde hastalık plesanta aracılığıyla bebeğe de geçiyor. Kimi zaman anne, hastalığı ateş, döküntü ve soğuk algınlığına benzer belirtilerle geçirerek griple karıştırabiliyor. Yani anne adayı bazen hastalığı o kadar hafif atlatıyor ki, grip olduğunu sanarak doktora gitmeyebiliyor. Kızamıkçık virüsü, anne üzerinde olumsuz bir iz bırakmazken, bebek üzerinde ciddi ve kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Bunlar arasında ağır kalp kusurları, sağırlık, zekâ geriliği, beyin hasarı ve katarakt gibi doğumsal özürler bulunuyor. Uzmanlar, hamilelik sırasında kızamıkçık geçiren annelerin sağlıklı doğan çocuklarında, çocuklar okul çağına geldiklerinde gençlik şeker hastalığı (juvenil diyabet) gelişme riskinin de yüksek olduğunu belirtiyor.
Anne adayı, hamileliğinin ilk 3 aylık dönemi içinde kızamıkçık virüsü ile karşılaşacak olursa; anne karnında ölüm, prematüre doğum ya da bebek anomalileri (eksiklik ve sakatlık) görülme riski artıyor. Anomali riski hamileliğin ilk 2 ayında yüzde 40-60, 3. ayında yüzde 30-35, 4. ayında ise yüzde 10 civarında.
Kızamıkçık, erişkinlerde de ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor... Kızamıkçık, bağışıklığı olmayan kişilere hava yolu ile kolaylıkla bulaşıyor. Hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve burun akıntısı gibi şikâyetler beliriyor. Erişkinlerde kızamıkçık hastalığı sırasında eklem iltihabına bağlı olarak eklem ağrıları da görülebiliyor. Ayrıca kanama bozuklukları, ilerleyici beyin iltihabı gibi korkutucu etkilere de neden olabiliyor. Dolayısıyla, yetişkinlerin kızamıkçık aşısı olmaları, bebekleri kadar kendileri için de önemli.
DOĞURGANLIK ÇAĞINDAKİ ANNELER DİKKAT!
Dünya Sağlık Örgütü, yılda en az 236 bin doğumsal kızamıkçık sendromu (konjenital rubella sendromu) görüldüğünü, bu oranın salgın yaşanan yıllarda 10 kat kadar arttığını söylüyor. Bu rakam, Türkiye nüfusuna oranlandığında ülkemizde yılda 2.650 vaka görülmesi bekleniyor. Bu kötü tabloyu değiştirmenin tek yolu ise, 15-49 yaş grubundaki kadınların kızamıkçığa karşı aşı olması, yani bağışıklık kazanmaları...
Burada görev kadınlara düşüyor. 15-49 yaşları arasındaki tüm kadınlar, bebeklerini kızamıkçıktan ve onun tehlikelerinden korumak için mutlaka kızamıkçık aşısı olmalı. Sağlık Bakanlığı bu aşıyı, doğurma yaşındaki tüm kadınlara aile hekimliği merkezleri ve sağlık ocaklarında ücretsiz uyguluyor. Ancak kızamıkçık aşısı, hamilelere ve 1 aya kadar hamile kalma olasılığı bulunanlara önerilmiyor.
KIZAMIKÇIK AŞISI, SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN AŞI TAKVİMİNDE
Kızamıkçık aşılaması 2006 yılından beri ulusal aşı takviminde yer alıyor. 12. ayını dolduran her çocuğa ilk doz, ilköğretim 1. sınıfta ise 2. doz aşı uygulaması yapılıyor. Kızamıkçık aşılama oranları ise son yıllarda yüzde 95’in üzerinde.
Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde şu aşılar bulunuyor;
• Hepatit B,
• KKK (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak)
• OPA Oral Çocuk Felci Aşısı,
• DaBT-İPA-Hib 5'li Karma Aşı,
• DaBT-İPA 4'lü Karma Aşı,
• Td Difteri Tetanos Aşısı,
• KPA Zatürre Aşısı,
• BCG Verem Aşısı.
|