Besinlerle alınan kalsiyum, bebeğimizin üzerindeki etkisini ilk 3 aydan doğuma kadar sürdürmektedir. Anne karnında kemik minerilizasyonu anneden bebeğe yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor geçişi ile olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, anne karnında bebeğin kalsiyum birikiminin yüzde 70’i hamileliğin son 3 ayında gerçekleştiği gösterilmiştir. Endokrin değişikliklerden dolayı gebelik ve emziklilik döneminde kalsiyum gereksinmesi artmaktadır, ancak anne karnındaki bebeğinde ortalama 30 gram kalsiyum depo ettiği saptanmıştır.
Yetersiz kalsiyum alımı anne sütünün kalsiyum içeriğinin azalmasına ve bebekte kemik gelişiminin bozulmasına da neden olmaktadır. Hamilelik döneminde yetersiz kalsiyum alımı ile görülebilen preeklempsi denen ve yüksek tansiyon, şişlikler, idrarda anormal protein seviyesi ile tanımlanan hastalığın tedavisinde yeterli kalsiyum tüketimi etkili olabilmektedir.
İŞLEVLERİ
Kalsiyumun temel görevi kemik ve dişlerin gelişimin sağlanıp sağlığının korunmasıdır. Kandaki kalsiyum, kanın pıhtılaşma etmeni için önemlidir. Hücre zarının taşıma işlevinde etkindir. Kalsiyum sinir iletimi ve kalp atımının denetimi için gereklidir. Kalsiyum, sodyum, potasyum ve magnezyum iyonları arasında sağlanan denge kalp kasının düzenli kasılma ve dinlenmesini sağlar.
Anne ve bebeğin sağlığı için öncelikle kalsiyum ihtiyacının doğal ve kaynaklardan sağlanması en sağlıklı beslenme yöntemidir. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun iyi kaynaklarıdır. Hamilelik ve emziklilik döneminde kalsiyumdan zenginleştirilmiş süt iyi bir kalsiyum kaynağı olarak önerilmektedir.
Kalsiyumla zenginleştirilmiş sütler yüzde 40 daha fazla kalsiyum içermektedir.
(156mg/100ml) ve bu sütlerden günde 2 su bardağı kadar içilmesi günlük gereksinmeyi karşılamaktadır. Diyetle yeteri kadar kalsiyum alınmadığında artan gereksinme kemiklerde kalsiyum çekilerek karşılanır. Sık doğumlar, güneş ışılarından yaralanamama, hareket azlığı, yetersiz alım kemik yumuşamasına ve diş çürüklerine neden olur.
Gebelik sırasında bebeğe toplam 25-30 gram kalsiyum aktarılır. Emziklilikte sütle günde ortalama 210 mg kalsiyum salgılanır. Anne besinleriyle bunu karşılamaya çalışır. Bu nedenle gebelik ve emziklilikte günlük 300-500 mg ek alınması uygun olur.
|