Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

PERİNE MASAJI İLE DAHA KOLAY BİR DOĞUM MÜMKÜN MÜ?

PERİNE MASAJI İLE DAHA KOLAY BİR DOĞUM MÜMKÜN MÜ?

Normal doğum yani doğal doğum süreci, artık pekçok anne tarafından önemseniyor. Doğumda gereksiz müdahale ve epizyotomiden kaçınmak elbette sağlık personeline ve annenin doğuma ne kadar hazırlandığına bağlı. Tabii, genetik faktörler ve tıbbi zorunluluklar işin istisnai yanları. Doğumu kolaylaştıran yöntemlerden biri de perine masajı. Perine masajı nedir? Ne zaman başlanmalıdır? Faydaları nelerdir? Nasıl yapılır? Öğrenmek ister misiniz?


Perine masajını kısaca, vajina ve anüs arasındaki bölgeye doğal yağlarla yapılan bir esneme alıştırması (masajı) olarak tanımlamak mümkün. Bugünlerde fazlaca bilinmeyen ancak yavaş yavaş bu konuda bir bilincin oluşması ile öne çıkan bir yöntem olan perine masajı 34. haftadan itibaren gün aşırı yapılabiliyor.

Perine bölgesine badem yağı, buğday yağı gibi E vitamininden zengin ve saf (alerjik olmayan) yağlarla yapılan bu masajın tekniği de o kadar zor değil. Öncelikle anne adayı masajı kendisi yapacaksa baş parmakları yardımı ile parmakları vajinaya en fazla 3-4 santim girecek şekilde saat 3-9 yününde bir U hareketi yaparak perine kaslarını anüse (aşağı) doğru yavaş yavaş esnetmelisiniz. Masajı eş yapacaksa işaret parmakları ile yapmalıdır. Bu masajı yaparken kaslarınızı tanımayı ve kegel egzersizlerini denemyi de ihmal etmeyin. Böylece doğum anında en çok yırtığın görülme riski olan perine bölgesini doğuma hazırlamış ve perine kaslarınızı güçlendirmiş olursunuz. Bu işlem sırasında hafif bir yanma hissi olması çok normal ancak bu durumu fazla uzatmamak ve bölgeyi zorlamamak da gerek.

Perine masajı nasıl yapılır? Videolu anlatım için tıklayınız.


Op. Dr. Dinçer Yıldırım (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı):
“ÖZELLİKLE İLK DOĞUMUNU YAPACAKLAR İÇİN ÇOK FAYDALI”

Perine vajina ile anüs arasındaki bölgeye verilen isimdir. Burası yaklaşık 2-3 cm çapında bir alandır ve normal doğum sırasında yırtıkların en çok yaşandığı bölgedir. Bazı normal doğumlarda uygulanan doğum kesisinin (epizyotomi) amacı perine bölgesinde olabilecek yırtıkları önlemektir. Epizyotomi ile istenilen şekilde düzgün bir kesi yapılabilir ve doğumdan sonra aynı şekilde düzgünce onarılabilir. Ancak istemsiz oluşabilecek yırtıklar düzensiz şekilde olabilir ve onarılması daha zor olabilir. Bu konuda perinatal perine masajı (perineal massage) denilen uygulama epizyotomi kesisi gereksinimini azaltır mı?

PERİNE MASAJININ FAYDALARI:
Perine masajı bu bölgedeki dokuların ve kasların esnekliğini arttırarak doğumda oluşabilecek yırtıkları önlemeyi amaçlar.

- Ülkemizde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde bu konuda yapılan bir çalışmada, perineal masaj uygulanan 50 hastanın sadece 5 tanesinde doğumda epizyotomi uygulanması gerekmiştir, perineal mesaj uygulanmayan 50 hastanın ise 46 tanesine doğumda epizyotomi uygulanmıştır, arada büyük bir fark vardır. Bu çalışmaya göre, perineal masaj doğumda epizyotomi kesisi uygulanmasını önemli oranda azaltmıştır.

- 2008 yılında yapılan diğer bir çalışamada ilk doğumunu yapan 234 anne değerlendirilmiştir. Bu çalışmada perineal masaj yapan annelerde doğum sırasında yırtık oranı masaj yapmayanlarla benzer saptanmıştır. Bu çalışmaya göre perineal masaj yapılmasının bir faydası veya zararı olmadığı bildirilmiştir.

- 2006 yılında yapılan ve birçok çalışmayı derleyen bir araştırmada perineal masajın epizyotomi kesisi ve doğum sırasında oluşan yırtıkları azalttığı bildirilmiştir. Yalnız bu faydalı etki daha önce normal doğum yapmayan kadınlarda saptanmıştır. Daha önce normal doğum yapmış olan kadınlarda perineal masajın etkisi gözlenmemiştir.
Sonuç olarak, bu güne kadarki deneyimler ve araştırmalar çoğunlukla perine masajının özellikle ilk doğumunu yapacak annelerde faydalı olabileceğini bildirmektedir. Daha önce normal doğum yapmış kadınlarda faydası olmadığı görüşü ağır basmaktadır.


HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.