Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE KARNINDA BEBEĞİN HAFTA HAFTA GELİŞİMİ
İKİNCİ TRİMESTER (14-26. HAFTA)

İKİNCİ TRİMESTER (14-26. HAFTA)

Gebeliğin en rahat dönemi olan İkinci Trimester’a hoş geldiniz. Artık bebeğiniz tamamen bir insan görünümünde. Kaslardaki güç gelişimine bağlı olarak kafası öne eğik değil... İkinci Trimester; yani ikinci üç aylık dönem, bebeğin hızla gelişimini sürdürdüğü, hamilelik döneminizde en çok rahat edeceğiniz dönemdir. Bu dönemde gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan şikayetler önemli ölçüde kaybolur ve vücut gebeliğe uyum sağlar. İşte, hafta hafta İkinci Trimester dönemi.



14. HAFTA

İkinci döneme yani İkinci Trimester’e hoş geldiniz.


Yeni bir dönem başladı. Bebeğiniz solunum yapma çalışmalarını hızlandırdı. Yüzü daha fazla gelişti, yanakları ve burnu daha belirgin. Kas gelişiminin hızlanmasına bağlı olarak kafasını dik tutabiliyor, ellerini ve kollarını hareket ettirebiliyor.

Bebeğiniz farkını ortaya koydu çünkü parmak izleri ortaya çıkıyor.


Bu hafta bebeğiniz için dönüm noktalarından biridir. Troid bezleri hormon üretmeye başlar. Erkeklerda prostat bezi, kızlarda ise yumurtalıklar oluşmaya başlar. Minik bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 10 cm kadardır.

Bu dönem artık rahat bir nefes alabilirsiniz. Keyifli zamanlar başlıyor. Yorgunluk hissi azalacak ve kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz.

Hamileliğin ilk döneminde kaybettiğiniz cinsel dürtüleriniz yeniden harekete geçer.


Rahminizin daha da büyümesi ve progesteron hormonunun gevşetici etkisi nedeniyle mide sıvınız, yemek borunuza kaçarak yanmalara yol açabilir.

15. HAFTA
Müjde! Bebeğinizin saçları çıkıyor. Lanugo adı verilen bu tüyler 26. haftaya kadar kaybolurlar. Bu dönemde bebeğinizin cildi oldukça incedir. Dışarıdan bakıldığında damarları görülebilir. Kas gelişimi hızlanır. Ellerini yumruk yapabilir, parmağını emebilir.

Alış-veriş zamanı! Artık hamile kıyafetleri almanın zamanı geldi. Eski kıyafetlerinizle vedalaşın. Karnınız büyümüştür ve rahminizi bir top gibi hissedebilirsiniz. Yine bu dönemde göğüslerinizden sıvı gelebilir. Endişelenmenize gerek yok, bu normal bir durumdur.

16. HAFTA
Bebeğiniz dünyaya göz kırmaya başladı! Yüz kasları geliştiği için ağzını açıp kapatır, göz kapaklarını hareket ettirir. Yüz daha da normal bir hal almıştır, gözleri ve kulakları yerli yerindedir. Bağırsaklarında fetal denilen dışkı birikmeye başlar. Dolaşım sistemi tam işlevini yapmaya başlamıştır. Göbek kordonu olgunlaşmıştır ve bebeğin eşi olan plasenta bebeğinizle aynı büyüklüktedir. Bebeğiniz artık avucunuza sığacak büyüklüğe ulaşmıştır. Bebeğiniz solunuma ve ışığa karşı reflekse başlar.

Anne ve babaların en çok merak ettiği konuya açıklık getirelim. Bu haftanın sonuna doğru ultrason yaptırdığınızda bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.


Bebeğiniz bu haftada daha da hareketlenir ve tecrübeli anne adayları bu hareketleri hissedebilir.

Bu hafta yapmanız gereken üçlü tarama testini ihmal etmeyin! Down sendromu açısından önemli olan bu testi yaptırmak için en uygun zaman aralığı 16 ve 20. haftalar arasıdır


17. HAFTA

Bebeğiniz yağ depolarını doldurmaya başladı. Bu da bebeğinizin yeni ve hızlı bir büyüme dönemine girdiğini gösterir. Artık bütün organ sistemleri çalışıyordur. Minik çiçeğiniz içinde bulunduğu sıvıyı ciğerlerine çekip dışarıya vererek solunum sisteminin temellerini sağlamlaştırır.

Yine bu haftada bebeğinizin minik kalbi inanılmaz bir hızla çalışır. Vücuduna günde yaklaşık olarak 25 - 30 litre kan pompalar.

Bu süreçte bebeğinizin büyümesine bağlı olarak 2 ila 4 kilo almanız normaldir. Rahminizi göbek deliğinizin 3 - 4 parmak altında hissedebilirsiniz. Yine bu dönemde birçok anne adayı endişeye kapılabilir. Bebeğin sağlığı, doğumun nasıl ve nerede olacağı gibi düşünceler yoğunlaşabilir.

Yaptıracağınız üçlü test bu endişeleri azaltmanıza yardımcı olacaktır.

18. HAFTA
Her şey yolunda!.. Bebeğiniz yaklaşık olarak 12,5 - 14 cm boyunda ve ağırlığı da 150 gram kadardır. İskeletinin gelişimi devam eder. Kemikleri daha da sertleşmeye başlar. Bu haftada bebeğiniz kendine uyku pozisyonları belirler. Artık hareketlerini daha fazla hissetmeye başlarsınız. Dışarıdan gelen uyarılara daha duyarlı olmuştur.

Bebeğinizin kemik gelişimi hızlandığından kalsiyum takviyesi almayı ihmal etmeyin


Bu haftada bebeğinizin kaşları yavaş yavaş belirmeye başlar. Kız bebeklerde ilkel yumurta hücreleri belirir. Erkek bebeklerde ise prostat bezi gelişimini tamamlar.

Artık hamile olduğunuz dışarıdan bakıldığında rahat bir şekilde fark edilir. Artan kan hacminize bağlı olarak bazı şikayetleriniz olabilir. Düz kaslarınızdaki gevşemelere bağlı olarak tansiyon düşmeleri yaşayabilirsiniz.

19. HAFTA
Bu haftada bebeğinizin vücudunu “vernix caseosa” denilen kremsi bir maddeyle kaplanır. Bu madde onun cildini uzun süre içinde kaldığı sıvın etkilerinden koruyacaktır. Ultrasonda baktığınızda bebeğinizin sürekli hareket halinde olduğunu göreceksiniz. İçinizde bir kıpırtı şeklinde hissedebilirsiniz bu hareketleri.

Kilonuzun artması nedeni ile vücudunuzda çatlaklar meydana gelmeye başlayabilir. Çatlaklar kaşıntı yapabilir. Çatlakları azaltmak ve engellemek için çeşitli kozmetik ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Bunun yanında bol bol sıvı almanız da yararlı olacaktır. Yine bu haftada göğüs uçlarınız büyür ve kahverengi alan giderek genişler. Bu durum normaldir ve doğumdan sonraki bir yıl boyunca devam edebilir.

20. HAFTA
Hamileliğinizin ilk yarısı bitti. Bebeğinizin beynindeki hızlı gelişim devam ediyor. Cildi kalınlaşmaya başladı. Koku, tat, duyma, görme ve dokunma duyuları aktif olmaya başlar. Vücudunu kaplayan tüyler yoğun olarak baş ve boyun bölgesinde görülür. Kalp atışları hızlanır. Erkek bebeklerin testisleri karından torbaya doğru ilerler. Kız bebeklerin ise yumurta hücresi üretim süreci tamamlanmıştır.

Artık minik çiçeğinizin hareketleri daha hızlı ve kuvvetlidir. Ağırlığı yaklaşık olarak 250 - 400 gram civarındadır. 

Rahminizin üst tarafı göbek hizanıza kadar gelir ve göbek deliğiniz ile kasığınız arasında koyuluk oluşmaya başlar. Buna “linea nigra” denir ve doğumdan sonra kaybolacaktır. Rahminizin genişlemesi nedeni ile midenize, böbreklerinize ve ciğerlerinize baskı artabilir. Zaman zaman nefes almakta zorlanma ve idrara sık çıkma gibi şikayetleriniz olabilir.

21. HAFTA
Bu hafta bebeğinizin kalp kası iyice güçlenir. Kırmızı kan hücreleri üretilmeye başlandı ve kanı daha etkili bir biçimde pompalar. Dilindeki tat alma duyusu gelişimine devam eder. 

Kilo artışınız artık hızlanmaya başlar. Bu nedenle yediklerinize dikkat ederek çeşitli besinler tüketmeye çalışın. Mümkün olduğu kadar kilo aldırmayan gıdalar tercih edin. Bu dönemde ayaklarınızda ve bileklerinizde şişmeler olabilir. Bol bol su içmek ve çok uzun süreler ayakta kalmamanız size yardımcı olacaktır.

Eğer önceki haftalarda başlamadıysanız demir desteği almanız gerekir. 


22. HAFTA

Müjde bebeğiniz artık sesinizi duyuyor. Onunla konuşabilir, ona şarkılar söyleyebilirsiniz. Sizden gelecek seslere tepkiler vermeye başlamıştır. Ona müzik dinletebilirsiniz. Özellikle de klasik müziğin, ruhsal gelişimde olumlu etkileri olduğuna dair çalışmalar yapılmıştır. Dokunma duyusunun gelişmesi ve beynindeki gelişim sonucunda vücudunu ve çevresini öğrenmeye başlar.

Bu süreçte artan kan miktarınızdaki sıvılaşmadan dolayı fizyolojik anemi oluşabilir. Kan sayımı yaptırarak bu durumu tespit edebilirsiniz. Bu durum normaldir ve demir alımınızı düzenleyerek korunabilirsiniz. Yine bu gelişmeler olurken dengenizi sağlamakta zorlanabilirsiniz. Bunun nedeni karnınızdaki büyümeye bağlı olarak beliniz içeri doğru genişleyebilir ve denge merkeziniz kayabilir, bel ağrıları hissedebilirsiniz. Bu dönemlerde topuklu ayakkabı giymekten kaçının ve ortopedik düz ayakkabıları tercih edin.

23. HAFTA
Bebeğiniz artık küçük bir insan görüntüsündedir. Sizi daha iyi duyabilir.

Bu haftada bebeğinizin gözleri tamamen gelişmiştir fakat göz rengi halen belli değildir. Pankreası insülin salgılamaya başlamıştır.

Sizde ise kilo artışı devam eder. Ağırlığınızın artması ile kramp şikayetleri yaşayabilirsiniz. Kalsiyum ve magnezyum alarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Babalar sıra sizde! Artık bebeğinizin hareketlerini dışarıdan görebilirsiniz.  


Elinizi karnınıza koyduğunuzda onun hareketlerini hissedebilirsiniz. Bebeğinizin hareket alanı genişlemiştir ve takla atıyormuş gibi hareket eder. Bu hareketler bebeğinizin kas gelişimi için çok önemlidir.

Bu haftalarda doğan bebekler düşük değil “erken doğum” olarak adlandırılır.


24. HAFTA

Bu hafta bebeğinizin dönüm noktalarından biridir. Bu haftadan sonra bebek annesinden bağımsız, annesinin vücudu dışında yaşamını devam ettirebilecek hale gelir. Fakat erken doğum bir çok sorunu da beraberinde getirir. Erken doğan bebekler yoğun bakım ortamında yaşatılabilir. Önemli olan kalıcı herhangi bir hasarın oluşmamasıdır. Örneğin; görme, duyma, solunum ve zihinsel gelişimin nasıl etkilendiği bilinmemektedir.  


Bu haftada bebeğinizin akciğerlerindeki damar yapıları olgunlaşır ve neredeyse bütün organları işlevlerini yerine getirmeye başlar.

Hormonlarınızın etkisi ile bu dönemde diş eti kanamaları yaşayabilirsiniz. Diş etlerinizde çekilmeler, hatta ileri safhalarında diş dökülmeleri meydana gelebilir. Bu tarz şikayetleriniz olduğunda yapmanız gereken bir diş hekimine başvurmaktır. Yine bu haftada hamileliğe bağlı olarak gelişen şeker hastalığını kontrol ettirmeniz gerekir. Doktorunuzun yapacağı glukoz tarama testi ile sonuç alabilirsiniz.

Bu haftalarda erken doğum hakkında doktorunuzdan bilgi alın ve belirtilerini öğrenin.


25. HAFTA

Güzel haberler geliyor! Doppler ultrason ve steteskop ile bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Artık cinsiyeti ile ilgili gelişimleri de tamamlandığı için cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Erkek bebeklerin testisleri skrotum içine yerlerini aldı, kız bebeklerin ise vajinası oluştu. İskeleti, kemikleri, eklemleri tam şeklini aldı. Bebeğinizin tat alma duyusu tamamen gelişti. Bunun yanında solunum sistemi gelişimini sürdürmektedir. 

Bebeğiniz giderek büyüyor. Artık hareketlerini daha sert hissedebilirsiniz.


Rahminizin giderek büyümesi nedeni ile bel ağrılarınız daha da şiddetlenebilir. Bu normal bir durumdur. Midenize baskı giderek arttığından, buna bağlı olarak midenizde yanma hissedebilirsiniz. Bu dönemde göz kuruluğundan rahatsız olabilirsiniz. Yapay göz yaşı kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

26. HAFTA
Bebeğinizin akciğerleri gelişmekte ve doğuma kadar gelişim sürecek. Bu haftada bebeğinizin göz kapakları açılıp kapanmaya başlar. Karnınıza doğru kuvvetli bir ışık tutuğunuzda tepki verir.

Gözlerindeki retina oluşur ve diğer tabakalar oluşmaya başlar.

Bu dönemde sırt ağrıları, kramplar, belden aşağınızda baskı hissedebilirsiniz. Yine bu dönemde karnınızda ani kasılmalar hissetmenizde olasıdır. Bu kasılmalara “Braxton-Hiks” kasılmaları denir. Adet sancıları gibi ve düzensiz aralıklarla meydana gelir. Bu kasılmalar rahminizi doğuma hazırlamaktadır. Bu krampları dikkate almak gerekir, erken doğum habercisi olabilirler.

Kasılmaların düzenli olup olmadığını anlamak için avuç içinizi karnınıza koyun. Kasılmaların sıklığını ve süresini ölçün. Erken doğum belirtilerine açık olun ve kramplar sıklaşırsa doktorunuza başvurun. Erken doğum belirtisi olan kasılmalar düzenli olur ve saatte 4 kez ya da daha fazla olabilir.     

 

Birinci Trimester  (1-13 Hafta) için tıklayınız

 

Üçüncü Trimester (27-41 Hafta) için tıklayınız

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.